Welke outfit draag je om te vliegen? Luchthaven dresscode en outfits

(Last Updated On: August 5, 2022)

Welke outfit draag je om te vliegen? Luchthaven dresscode en outfits

wat-dragen-op-het-vliegveld
wat-dragen-op-het-vliegveld

(Kleding)tips die het vliegen comfortabel maken

Vrijwel iedereen die gaat vliegen stelt zichzelf de vraag: Welke kleding doe ik aan in het vliegtuig en wat neem ik mee?

Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen om een goede keuze te maken en zo je reis prettig te laten verlopen.

Lees ook: hoe parfum inpakken op reis

 

Kleed je voor comfort

Dit lijkt een inkoppertje, maar toch is het de moeite waard om even goed na te denken of de kleding die je hebt uitgekozen om in te vliegen wel lekker zit.

luchthaven-outfits
luchthaven-outfits

Photo by Danijela Prijovic on Unsplash

De broek die zo mooi staat maar eigenlijk net wat te krap is, is wellicht geen goede keuze om aan te trekken als je een vliegreis gaat maken. Dit geldt ook voor een strakke broek die gemaakt is van stof die niet of nauwelijks mee rekt.

comfortabele-outfits-vliegtuig
comfortabele-outfits-vliegtuig

Ook al is het qua uitstraling niet het beste idee, toch is een joggingbroek een erg goede keus om aan te trekken in het vliegtuig. Gemaakt van katoen, zit lekker ruim en knelt nergens.

 

Trek laagjes aan:

Ook al vertrek je naar een zonnig en warm land; in het vliegtuig en op het vliegveld staat de airco meestal volop aan en dit maakt het vaak fris.

Je brengt toch heel wat tijd door op een vliegveld en om dan te lopen bibberen in je shirt zonder mouwen en je korte broek is niet echt comfortabel.

Neem een trui, of beter nog, een vest mee. In het vliegtuig kun je je vest eventueel als kussentje gebruiken om even een dutje te doen.

Kies voor een vest dat niet snel kreukt en zorg dat je wat ruimte in je handbagage overhoudt zodat je bij aankomst je vest niet hoeft te dragen.

 

Als je alleen met handbagage reist, of als je koffer heel vol zit, is het ook handig om in het vliegtuig verschillende laagjes kleding over elkaar gaan te doen.

Zo bespaar je ruimte in je tas of koffer en heb je ook de keuze om een laagje kleding uit en later weer aan te trekken.

vliegtuig-kleding
vliegtuig-kleding

Goede schoenen:

Denk bij de keuze van je schoenen aan het lopen op het vliegveld.

 

Ongemerkt zijn de afstanden die je af moet leggen om bij de gate te komen best behoorlijk en het is niet prettig om je verblijf met blaren te beginnen.

Ook in het vliegtuig zijn comfortabele schoenen eigenlijk een must. Je voeten zetten meestal wat uit tijdens een vliegreis en dan is het handig als je de veters of riempjes van je schoenen wat losser kunt maken.

 

Je schoenen tijdens een vliegreis uittrekken is niet handig omdat je ze, als je voeten wat opgezet zijn, aan het eind van de reis moeilijk weer aan krijgt. Bovendien kun je je afvragen of het voor de passagiers naast je prettig is als jij met blote voeten zit. Dit is voor jouw eigen reisgezellen al geen pretje, voor vreemden al helemaal niet.

vliegtuig-outfits
vliegtuig-outfits

Draag supercomfortabel ondergoed

Denk bij het kiezen van je vliegoutfit ook even aan je ondergoed. Kies in dit geval niet in de eerste plaats voor mooi ondergoed, maar voor ondergoed dat lekker zit.

 

Strakke BH-bandjes of een knellende tailleband van je mooie nieuwe slipje kunnen enorm irriteren op een lange vlucht.

Katoenen ondergoed heeft de voorkeur omdat katoen ademend werkt en je huid niet irriteert. Dat mooie ondergoed kun je beter in je bagage stoppen en aantrekken op de plaats van bestemming.

wat-dragen-naar-de-luchthaven
wat-dragen-naar-de-luchthaven

Slaapmasker, oordoppen en een koptelefoon

Niet iedereen heeft een slaapmasker bij zich als hij gaat vliegen. Toch is dit geen overbodige luxe. Ook als je tot de groep mensen behoort die niet kan slapen onderweg, is het handig om een slaapmasker te gebruiken.

 

Je sluit je even letterlijk af van de rest van de wereld en op deze manier rust je toch uit. Verder is een slaapmasker ook een soort ‘niet storen’-bordje voor de stewardess. Ze zal je dan niet wakker maken om te vragen of je iets wilt drinken. Kun je wel slapen in een vliegtuig, maar alleen als het donker is? Dan heb je echt een slaapmasker nodig.

Om je nog meer af te sluiten in een vliegtuig, kun je een koptelefoon of oortjes gebruiken om naar je favoriete muziek te luisteren.

Speciale oordoppen zijn handig om te gebruiken als je oren last hebben van het drukverschil in het vliegtuig tijdens het opstijgen of landen.

De druk in het vliegtuig is namelijk lager dan buiten het vliegtuig en dit kan bij sommige mensen zorgen voor forse oorpijn. Waar sommige mensen dit drukverschil kunnen opheffen door te kauwen op een snoepje of kauwgom, hebben andere mensen er dus erg veel last van.

Gelukkig is dit probleem op te lossen door speciale oordopjes te kopen. Voor een bedrag rond de 10 euro heb je al een set. Je kunt deze dopjes ook kopen samen een slaapmasker.

Handbagage

Voor sommige vluchten kun je volstaan met alleen handbagage. Denk hierbij aan
een zakenreis met maar één overnachting, of een verblijf bij familie of vrienden: je hoeft dan hoogstwaarschijnlijk geen handdoeken mee te nemen en maar weinig toiletartikelen.

 

Bovendien heb je bij familie vaak de mogelijkheid om je kleding in de wasmachine te stoppen en kun je met heel weinig toe. Ook voor een stedentrip kun je vaak volstaan met alleen handbagage.

Denk goed na wat je meeneemt en wat er op je bestemming aanwezig is. In een hotel zijn vrijwel altijd toiletbenodigdheden aanwezig. Dit kun je van te voren eventueel nog even navragen.

Wil je zeker zijn van de aanwezigheid van toiletartikelen? Koop dan in ieder geval thuis kleine flesjes om je eigen shampoo of conditioner in te doen. Uiteraard zijn er ook kant en klare miniverpakkingen te koop of kun je op je plaats van bestemming de nodige artikelen aanschaffen.

Je bespaart jezelf met alleen handbagage in de eerste plaats geld uit, want ruimbagage is vrijwel nergens meer gratis. Het is niet ongebruikelijk om 20-30 euro voor een enkele reis extra te betalen voor je koffer, dus tel uit je winst!

In de tweede plaats scheelt het veel tijd als je geen koffer hoeft in te checken en bij aankomst niet bij de bagageband hoeft te wachten op je koffer.

De afmetingen die je handbagage mag hebben verschilt vaak per vliegtuigmaatschappij, dus controleer dit even goed. Houd er ook rekening dat je handbagage soms in een bagagevak geplaatst moet worden dat zich niet direct boven jouw stoel bevindt.

Haal voor de vlucht even het nodige uit je tas of koffer, dit voorkomt onnodig heen en weer lopen en storen van je medepassagiers. Denk hierbij aan je bankpas en je boek of e-reader.

Neem een sjaal mee

Het lijkt misschien vreemd om een sjaal mee te nemen als je op een vliegvakantie naar een warm land gaat. Toch is dit niet zo gek: een sjaal, en dan wordt er uiteraard geen dikke, gebreide wintersjaal bedoeld maar een katoenen, dunne sjaal, kun je voor verschillende doeleinden gebruiken.

 

Een sjaal is een ideaal kussentje voor onderweg om een powernap te doen. Verder is een sjaal goed te gebruiken bij een wat al te frisse lucht van de airco. Op deze manier krijg je geen stijve nek.

Op de plaats van bestemming kun je de sjaal goed gebruiken om even over je schouders te leggen als je verbrand bent of om dit te voorkomen. Ook kun je de sjaal bij hoge temperaturen op een stoel leggen als die erg heet is geworden.

Wat draag je in de winter op het vliegtuig

Ga je in de winter op reis met het vliegtuig? Wat betreft de kleding die je draagt op het vliegveld en in het vliegtuig, verschilt dit niet veel met de kleding die je draagt als je in de zomer reist.

De temperatuur op het vliegveld en in het vliegtuig zijn in alle seizoenen vrijwel hetzelfde. Denk hierbij dus weer aan de laagjes waar eerder over gesproken is.

Als je in de winter terugkomt van een reis naar een warm land, zorg er dan voor dat je iets warms hebt om aan te doen op je reis vanaf het vliegveld naar huis. Het is geen pretje om op je slippers over een ijskoud parkeerterrein te lopen, om maar een voorbeeld te noemen.

 

Wat draag je in de zomer op het vliegtuig

Vlieg je in de zomer naar een warm land? Vaak volstaat een sjaal of een vest voor in het vliegtuig en op de luchthaven.

 

Vlieg je naar een land waar het kouder is? Neem een dikker vest en sokken mee in je handbagage. Het belangrijkste is om goed vooruit te denken en… je gezonde verstand te gebruiken.