Nieuwe dakgoot nodig? Kies voor kunststof!

(Last Updated On: May 10, 2023)

Nieuwe dakgoot nodig? Kies voor kunststof!

Dakgoten hebben een lange levensduur. Hoe lang een dakgoot precies meegaat, hangt onder meer af van het materiaal waarvan hij gemaakt is. Ook de mate van onderhoud speelt mee. Als je dakgoot versleten is, kan er een lekkage ontstaan. In dat geval is het verstandig om de hele goot te vervangen. Wanneer je een nieuwe dakgoot nodig hebt, kun je het beste voor kunststof kiezen. In deze tekst vertellen we je waarom dit materiaal de voorkeur heeft.

plastic-dakgoot
plastic-dakgoot

Verkrijgbaar in verschillende modellen

Als je momenteel nog zinken dakgoten hebt, neig je mogelijk weer naar hetzelfde materiaal. Ondanks dat zink sterk is en een lange levensduur heeft, zien goten van dit materiaal er vaak hetzelfde uit. Dit is niet het geval als je voor een kunststof dakgoot kiest. Kunststof goten zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende modellen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een klassieke dakgoot kiezen, maar ook voor een rustieke dakgoot, overhoekse dakgoot of bakgoot. Hierdoor is er voor iedere woning een passende goot te vinden.

Vaak naadloos uit één stuk

Een zinken dakgoot bestaat vaak uit meerdere delen. Deze worden aan elkaar bevestigd, zodat het water er alleen bij de uiteindes uit kan stromen. Ondanks dat de naden vaak zorgvuldig afgewerkt worden, slijten ze vaak sneller dan de goot zelf. Vandaar dat er bij zinken dakgoten vaak lekkages ontstaan op de plekken waar delen aan elkaar bevestigd zijn. Bij een kunststof dakgoot hoef je hier niet bang voor te zijn. Kunststof goten kunnen namelijk tot 13,5 meter naadloos uit één stuk geleverd worden.

Geschikt voor nieuwbouw en renovatie

Wanneer je een nieuw huis gaat bouwen, is de kans groot dat je voor kunststof dakgoten kiest. Door het grote aantal voordelen dat een goot van dit materiaal met zich meebrengt, zien we steeds meer kunststof dakgoten terug. Sommige mensen denken dat deze dakgoten alleen geschikt zijn voor nieuwe huizen, maar dat is niet het geval. Als je jouw woning gaat renoveren kun je namelijk ook voor kunststof dakgoten kiezen.

Lange levensduur

Kunststof is een materiaal dat niet gevoelig is voor het wisselende weer in Nederland. Het kan niet alleen goed tegen water, maar is ook bestand tegen hitte en vorst. Vandaar dat kunststof dakgoten een lange levensduur hebben. Gemiddeld gaan dakgoten van dit materiaal zo’n 25 jaar mee. Als je ze goed onderhoudt, kan het zelfs zijn dat ze langer meegaan.

Kunststof is ook geschikt voor dakranden

Als je de dakgoten gaat vervangen, neem je mogelijk ook direct de rest van het dak mee. Zijn de randen momenteel nog gemaakt van hout? Overweeg dan om deze ook te vervangen door kunststof. Een kunststof dakrand heeft namelijk veel minder onderhoud nodig dan een dakrand van hout. Zo is het niet nodig om kunststof te schilderen. Dit materiaal behoudt zijn kleur namelijk en neemt bovendien geen vocht op.