10 Cocktailrecepten en 10 Mocktails voor de zomer

(Last Updated On: May 17, 2023)

10 Cocktailrecepten en 10 Mocktails voor de zomer

Wil jij deze zomer genieten van verfrissende drankjes op het terras of in de tuin? Dan hebben wij goed nieuws voor jou!

cocktails-recepten
cocktails-recepten

In dit artikel delen we namelijk 10 cocktailrecepten én 10 mocktails die perfect zijn voor de zomer. Of je nu wel of geen alcohol drinkt, er zit voor iedereen wel iets lekkers tussen.

De zomer vraagt om lichte en fruitige drankjes die verkoeling bieden op warme dagen. Met onze selectie van cocktail- en mocktailrecepten hoef jij niet meer te zoeken naar inspiratie.

Van klassiekers zoals de Mojito en de Margarita tot verrassende combinaties met exotische vruchten en kruiden, we hebben voor elk wat wils. En het beste van alles? Je kunt deze drankjes gemakkelijk zelf maken en serveren aan je vrienden en familie.

mocktails-recepten
mocktails-recepten

Disclaimer: drink alcohol met mate, dit artikel is niet bedoeld om alcoholverslavingen aan te moedigen. 

10 Cocktailrecepten

Zomer is de perfecte tijd om te genieten van een heerlijke cocktail. Of je nu op zoek bent naar een zoete, zure of sterke drank, er is altijd wel een cocktail die bij je past. Hier zijn 10 cocktailrecepten die je deze zomer kunt proberen:

 1. Margarita: Combineer tequila, limoensap en Cointreau in een shaker met ijs. Schud goed en serveer in een met zout omrand glas.
 2. Piña Colada: Meng ananassap, kokosmelk en witte rum in een blender met ijs. Serveer in een glas en voeg een stukje ananas toe ter decoratie.
 3. Mojito: Plet muntblaadjes en limoenpartjes in een glas. Voeg suiker en rum toe en vul het glas met ijs en sodawater. Roer goed en garneer met een takje munt.
 4. Cosmopolitan: Combineer wodka, cranberrysap, limoensap en Cointreau in een shaker met ijs. Schud goed en serveer in een martini-glas.
 5. Long Island Iced Tea: Meng gin, tequila, rum, wodka, triple sec, citroensap en cola in een glas met ijs. Roer goed en garneer met een schijfje citroen.
 6. Sex on the Beach: Meng perziklikeur, wodka, sinaasappelsap en cranberrysap in een shaker met ijs. Schud goed en serveer in een glas met ijs.
 7. Daiquiri: Combineer witte rum, limoensap en suiker in een blender met ijs. Serveer in een glas en garneer met een partje limoen.
 8. Bloody Mary: Meng wodka, tomatensap, Worcestershire-saus, tabasco, citroensap, zout en peper in een glas met ijs. Roer goed en garneer met een stengel bleekselderij.
 9. Mai Tai: Meng donkere rum, amandelsiroop, limoensap en triple sec in een shaker met ijs. Schud goed en serveer in een glas met ijs. Garneer met een stukje ananas en een takje munt.
 10. Whiskey Sour: Meng bourbon, citroensap en suikersiroop in een shaker met ijs. Schud goed en serveer in een glas met ijs. Garneer met een schijfje citroen en een kers.
mojito-recept
mojito-recept

Proost op een heerlijke zomer met deze fantastische cocktailrecepten! Wil je meer info over alcoholverslaving? Lees dan zeker verder op https://www.cacnverslavingszorg.nl/

10 Mocktailrecepten

Als je op zoek bent naar verfrissende drankjes zonder alcohol, dan zijn mocktails de perfecte keuze voor de zomer. Hieronder staan tien mocktailrecepten die je gemakkelijk thuis kunt maken:

 1. Virgin Mojito: Meng muntblaadjes, limoenpartjes en suiker in een glas. Voeg ijs toe en vul het glas met bruisend water. Roer en garneer met extra muntblaadjes en een limoenpartje.
 2. Watermeloenlimonade: Pureer watermeloen in een blender en voeg citroensap en suiker toe. Giet het mengsel in een glas en voeg ijs en bruisend water toe. Garneer met een schijfje watermeloen.
 3. Iced Tea Punch: Meng ijsthee, ananassap en sinaasappelsap in een kan. Voeg ijs toe en roer. Garneer met sinaasappelschijfjes en muntblaadjes.
 4. Sparkling Peach Lemonade: Meng perzikpuree, citroensap en suiker in een kan. Voeg bruisend water toe en roer. Giet het mengsel in een glas met ijs en garneer met een schijfje perzik.
 5. Berry Spritzer: Pureer aardbeien en frambozen in een blender en voeg suiker toe. Giet het mengsel in een glas en voeg bruisend water toe. Garneer met extra bessen.
 6. Ginger Beer Mocktail: Meng gemberbier, limoensap en suiker in een glas. Voeg ijs toe en roer. Garneer met muntblaadjes.
 7. Pineapple Coconut Cooler: Meng ananassap, kokosmelk en suiker in een kan. Voeg ijs toe en roer. Giet het mengsel in een glas en garneer met een schijfje ananas.
 8. Cucumber Mint Cooler: Pureer komkommer en muntblaadjes in een blender en voeg suiker toe. Giet het mengsel in een glas en voeg bruisend water toe. Garneer met extra muntblaadjes en een plakje komkommer.
 9. Blueberry Lemonade: Pureer blauwe bessen in een blender en voeg citroensap en suiker toe. Giet het mengsel in een glas en voeg ijs en bruisend water toe. Garneer met extra blauwe bessen.
 10. Strawberry Basil Lemonade: Pureer aardbeien en basilicum in een blender en voeg citroensap en suiker toe. Giet het mengsel in een glas en voeg ijs en bruisend water toe. Garneer met extra aardbeien en basilicumblaadjes.

Geniet van deze verfrissende en smakelijke mocktails deze zomer!

cocktail-recept
cocktail-recept

Tips voor het maken van de perfecte zomercocktail

Een heerlijke cocktail is de perfecte manier om jezelf te trakteren op een verfrissend drankje tijdens de warme zomermaanden. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je de perfecte zomercocktail maakt:

1. Gebruik verse ingrediënten

Verse ingrediënten zijn essentieel voor het maken van een heerlijke zomercocktail. Gebruik verse vruchten, kruiden en sappen om de smaak van je cocktail te verbeteren.

2. Kies de juiste glazen

Het kiezen van de juiste glazen kan een groot verschil maken in hoe je cocktail eruit ziet en smaakt. Gebruik bijvoorbeeld een wijnglas voor wijncocktails en een tumbler voor whiskycocktails.

zomerse-cocktails
zomerse-cocktails

3. Gebruik ijs van goede kwaliteit

Ijs is een belangrijk ingrediënt in elke cocktail. Gebruik ijs van goede kwaliteit om ervoor te zorgen dat je cocktail niet te waterig wordt en de smaak behoudt.

4. Experimenteer met verschillende combinaties

Er zijn veel verschillende combinaties van ingrediënten die je kunt gebruiken om een heerlijke zomercocktail te maken. Experimenteer met verschillende smaken en texturen om je eigen unieke cocktail te creëren.

5. Garneer je cocktail

Een mooie garnering kan een cocktail er niet alleen aantrekkelijker laten uitzien, maar kan ook de smaak verbeteren. Gebruik bijvoorbeeld een schijfje limoen of muntblaadjes om je cocktail af te maken.

Met deze tips kun je de perfecte zomercocktail maken en genieten van een verfrissend drankje tijdens de warme zomermaanden. Proost!

Tips voor het maken van de perfecte zomermocktail

Een verfrissende mocktail is de perfecte manier om af te koelen tijdens de zomermaanden. Hier zijn enkele tips om de perfecte zomermocktail te maken:

Kies verse ingrediënten

Kies voor verse ingrediënten om de smaak van je mocktail te verbeteren. Vers fruit en verse kruiden zijn altijd de beste keuze. Kies bijvoorbeeld voor verse munt, basilicum, aardbeien, citroenen of limoenen.

Experimenteer met verschillende smaken

Probeer verschillende smaken te combineren om je mocktail uniek te maken. Voeg bijvoorbeeld een vleugje gember, kaneel of vanille toe om je mocktail extra smaak te geven.

Gebruik ijsblokjes van goede kwaliteit

Gebruik ijsblokjes van goede kwaliteit om ervoor te zorgen dat je mocktail niet te waterig wordt. Gebruik bijvoorbeeld ijsblokjes gemaakt van mineraalwater om de smaak van je mocktail te behouden.

Maak gebruik van een blender

Een blender kan van pas komen om je mocktail een gladde textuur te geven. Voeg alle ingrediënten toe en mix ze tot een glad geheel. Dit kan vooral handig zijn als je fruit gebruikt dat niet zo gemakkelijk te pureren is.

Serveer in een geschikt glas

Kies een geschikt glas om je mocktail in te serveren. Een groot glas met een brede opening kan bijvoorbeeld perfect zijn voor een mocktail met veel ijsblokjes en fruit. Een smaller glas kan dan weer beter zijn voor een mocktail met een meer verfijnde smaak.

Met deze tips in gedachten kun je de perfecte zomermocktail maken. Experimenteer met verschillende ingrediënten en smaken om jouw unieke mocktail te creëren.

De geschiedenis van cocktails en mocktails

Cocktails en mocktails zijn al eeuwenlang populair over de hele wereld. Het woord “cocktail” komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en werd voor het eerst gedocumenteerd in 1806. Het werd gebruikt om een mengsel van alcoholische dranken te beschrijven, samen met suiker, water en bitters. Later werden er meer ingrediënten toegevoegd, zoals fruit, kruiden en sappen.

Mocktails zijn de niet-alcoholische versie van cocktails en bestaan uit dezelfde ingrediënten, behalve de alcohol. Het woord “mocktail” werd voor het eerst gebruikt in de jaren 70 van de vorige eeuw. Mocktails zijn een geweldige optie voor mensen die geen alcohol willen drinken of voor mensen die de volgende dag moeten werken.

Er zijn veel verhalen over de oorsprong van cocktails en mocktails. Een van de meest bekende is het verhaal van de “Old Fashioned”, een cocktail die voor het eerst werd gemaakt in de jaren 1800. Het verhaal gaat dat een barman in Kentucky een klant vroeg wat voor soort drankje hij wilde. De klant antwoordde: “Maak het op de ouderwetse manier.” De barman maakte toen een cocktail met suiker, water, bitters en bourbon.

Er zijn veel verschillende soorten cocktails en mocktails, elk met hun eigen unieke smaak en geschiedenis. Hier zijn enkele voorbeelden van populaire cocktails en mocktails:

Populaire cocktails

 • Margarita
 • Mojito
 • Cosmopolitan
 • Manhattan
 • Martini

Populaire mocktails

 • Virgin Mary
 • Shirley Temple
 • Mojito Mocktail
 • Mango Lassi
 • Pina Colada Mocktail

Of je nu een fan bent van cocktails of mocktails, er is voor elk wat wils. Probeer deze zomer eens een nieuwe cocktail of mocktail en ontdek je nieuwe favoriete drankje!

De beste zomerse drankjes om te serveren bij een barbecue

Een barbecue is het perfecte moment om te genieten van verfrissende drankjes. Of je nu alcoholische of non-alcoholische drankjes serveert, zorg ervoor dat ze passen bij de zomerse sfeer en de smaakpapillen van je gasten. Hier zijn enkele suggesties voor de beste zomerse drankjes om te serveren bij een barbecue:

Cocktails

 1. Mojito – Een klassieke cocktail die perfect past bij een zomerse barbecue. Fris, zoet en verfrissend, deze cocktail is gemaakt met rum, limoensap, muntblaadjes, suiker en bruisend water.
 2. Pina Colada – Een heerlijke tropische cocktail die gemaakt is met rum, ananassap en kokosmelk. Het is de perfecte drankje om te genieten tijdens een warme zomerdag.
 3. Sangria – Een fruitige wijncocktail die je gemakkelijk kunt aanpassen aan je eigen smaak. Voeg fruit toe zoals aardbeien, sinaasappels, citroenen en limoenen om de smaak te verbeteren.

Mocktails

 1. Citroenlimonade – Een klassieke non-alcoholische drank die perfect past bij een zomerse barbecue. Gebruik vers geperst citroensap, suiker en water om deze verfrissende drank te maken.
 2. Iced Tea – Een klassieke drank die perfect is voor een warme zomerdag. Voeg wat munt, citroen of perzik toe voor extra smaak.
 3. Virgin Mojito – Een non-alcoholische versie van de klassieke mojito. Voeg bruisend water, limoensap, muntblaadjes en suiker toe voor een verfrissende smaak.

Zorg ervoor dat je voldoende drankjes voorziet voor al je gasten, zowel alcoholische als non-alcoholische opties. Serveer de drankjes in leuke glazen met ijsblokjes en garneer met fruit of muntblaadjes voor een extra zomerse touch.