Challenge: een volledig jaar geen make-up kopen – Make-up no buy year

(Last Updated On: November 20, 2021)

Een volledig jaar geen make-up kopen? Hoe kwam ik op het idee…

Make-up no buy… waarom?

Wel, ik was door mijn stash aan het rommelen en ontdekte dat ik mijn oogschaduwbasis dringend moest vervangen, mijn gezichtspoeder was bijna op en ook mijn oogpotloden hadden dringend versterking nodig. Daarnaast wou ik nog graag mijn favoriete mascara nog als extra back-up in huis, in totaal zou dat alleen al inhouden dat ik naar 4 verschillende winkels zou moeten gaan, waarvan niet alles een webshop heeft. Hรจ, bah.

Vorig jaar rond deze tijd heb ik een groot deel van mijn make-upstash verkocht omdat niet alles dierproefvrij was. Ik was maanden goede vervangers aan het zoeken voor enkele producten die ik heel graag gebruikte, maar nog niet had in een dierproefvrije versie. Nu dat achter de rug is, weet ik wat mijn favorieten zijn en hoef ik niet meer zo veel te testen (en zo toch soms ook echt ongelofelijke miskopen mee naar huis te nemen).

Ik heb best een minimalistische make-up stash, maar nu alles stilletjesaan verder op geraakte, begon ik het een heel vervelend vooruitzicht te vinden om al die bestellingen weer te moeten plaatsen en op alles te moeten wachten. Eigenlijk bestel ik bijna iedere keer opnieuw dezelfde items, kwestie van mijn favorietjes in mijn make-up collectie te houden. Maar als ik eventjes bij Kruidvat, Hema of H&M passeer, neem ik nogal snel een lipglossje ofzoiets mee. Thuis blijkt dat dan helemaal mijn kleur niet te zijn, en probeer ik moederlief er blij mee te maken. Maar toch… beetje jammer van die aankoop.

Maar… wat als ik nu eens alles vooruitbestel voor een VOLLEDIG JAAR. En: dan ook geen enkel item make-up meer zou kopen? Het plan broedde verder en verder in mijn hoofd: het zou heerlijk zijn om me een jaar niets aan te moeten trekken van ‘vervangers’ of me te laten verleiden door de nutteloze aankoopjes die enkele dagen weer aan iemand anders gegeven worden wegens ‘niet mijn kleur’.

Mijn make-up no buy: de regels

Dus… tijd om enkele regels voor mezelf op te stellen, me dunkt!

 • mijn no-buy gaat in op 1 augustus 2018
 • Ik moet een no buy volgen van 12 maanden
 • Voor de no buy moet ik ervoor zorgen dat ik alles in huis heb om een volledig jaar verder te kunnen
 • Lukt dat niet en geraakt een item (gezichtspoeder, mascara,…) toch onverhoopt op, mag ik het wel bijkopen indien t echt nodig is
 • Zodra mijn vriend en ik samenwonen, moeten alle make-up items die ik bij hem nog het liggen, het eerste op (die zijn het oudste en sommigen daarvan helaas nog niet dierproefvrij)

Wat hoop ik hiermee te bereiken?

 • Minder herhaalaankopen te moeten doen
 • Niet van hot naar her lopen om mijn make-upcollectie weer bij te vullen
 • Minder moeten nadenken over welke make-up ik opnieuw wil kopen
 • Minder make-up willen
 • Geen impulsieve aankopen doen en me aan mijn make-up capsule collection houden ๐Ÿ™‚
 • Terwijl ik volle verhuis/samenwoonstress zit, hopelijk toch enkele dingen minder aan mijn hoofd die ik in huis moet halen
 • Berekenen hoe lang ik met bepaalde make-up producten kan doen

 

Als jullie zin hebben om mee te doen, doe gerust ๐Ÿ™‚ Ik ben heel benieuwd of het tussendoor veel gaat kriebelen om toch nog make-upjes te kopen!