Het is bijna Mei Plasticvrij, dus hoog tijd om mijn favoriete plastic swaps voor in en rond het huis eens op een rijtje te zetten. Dit zijn de eerste stappen die wij gezet hebben om minder plastic te verbruiken in huis. Zijn we perfect? Nee, natuurlijk niet! We proberen om op bepaalde vlakken in ons leven wat minder plastic te verbruiken en te weigeren, maar dat lukt absoluut niet voor de volle 100%. Maar: we doen wel ons best en proberen tenminste iets, dat is ook al heel wat!
Onze allereerste plastic swaps in huis
Metalen rietjes
Mijn metalen rietjes heb ik ondertussen een jaar of twee. Toegegeven, als notoire rietjesbijter was het eventjes aanpassen wou ik mijn tandjes behouden maar… low and behold… ik wil geen andere rietjes meer. Ik heb standaard een van mijn rietjes in mijn ‘tas du jour’ zitten en weiger categoriek rietjes als ik ergens een drankje bestel.
Shop de herbruikbare rietjes hier
Siliconen rietjes
Oke,oke, die metalen rietjes vindt niet iedereen fijn. Plus: ik vind het moeilijk om smoothies en milkshakes te drinken met die rietjes…. dus zocht ik naar dikkere rietjes die ook fijner aanvoelden in de mond. Eerst kocht ik vorig jaar bij Ohne een dikker bamboe rietje, maar ik spotte ook dikke sicilonen rietjes online. En oh, wat ben ik blij dat ik die in huis heb gehaald! Ze zijn lang genoeg, fijn om van te drinken én je wast ze supergemakkelijk weer uit. Hier gaan we echt jaren mee kunnen doen!
Styrofoam bekers
Starbucks en consoorten, ik kijk naar jullie. Ga je regelmatig een koffie of thee halen? Probeer er dan echt voor te zorgen dat je een eigen beker meeneemt. Al die styrofoam crap blijft namelijk net als andere plastics nog honderden jaren in onze wereld. Probeer dus je eigen beker mee te pakken, of nog beter, neem eventjes een kwartiertje van je tijd en zet je neer om ter plaatse je koffietje op te drinken uit een normale tas of beker.
Deze keep cup shop je hier
Weg met de plastic boodschappentas!
Ah, hier ben ik soms zelf ook nog schuldig aan… zelfs na al die jaren mijn plasticverbruik te proberen verminderen. Sta je daar aan de kassa… en je bent je herbruikbare tas vergeten. Niet alle winkels bieden een alternatief aan, dus soms moet je wel. Maar toch, ik heb in 95% van de gevallen mijn handtas volgepropt met allerlei linnen en gerecycleerde-plastic-tasjes.
Expert level: maak zelf je eigen ijs en yoghurt
Ijs vinden zonder plastic? Awel, succes! Behalve enkele kartonnen bekers (vaak nog wel met iets van plastic erin) vond ik niet, en aangezien ik met een grote ijslover samenwoon, was dat voor mij wel een ding. Enter: ons ijsmachine. We draaien hier thuis ons eigen ijs en het is nog eens honderd keer lekkerder dan in de winkel ook. Nah.
Ahja, nog eentje: ons geliefde yoghurtmachine.
Deze ijsmachine was een cadeautje van mezelf aan mijn vriend: die is gék op ijs. Dus dacht ik: ‘laat ik mijn schat maar eens verrassen met zelfgemaakt ijs’. En zo geschiedde… alleen… dat ding maakt best veel lawaai als het aan het draaien is. Ik heb het dus niet ineens als een verrassing tevoorschijn kunnen toveren, mijn lief werd bezorgd van al het lawaai dat uit de berging kwam, hahaha! Maar echt waar: goddelijk ijs! En ik ben zelf niet echt een ijsliefhebber.
Niet exact onze yoghurtmachine, maar lijkt er sterk op 🙂
Ook (nieuwe) Tupperware etc zijn niet zo goed
Zeg ik dat je je bestaande plastic bakjes weg moet gooien? Nee! Blijf ze zolang mogelijk gebruiken. Ik heb hier thuis ook nog plastic containers die ik regelmatig gebruik en niet zomaar wil weggooien. Dit weekend kreeg ik van vaderlief een bijna vintage waterijs-setje van Tupperware, dat ga ik ook niet wegdoen. Maar: let wel op wélke soorten plastic je gebruikt, BPA wordt niet zonder reden geweerd in ons plastic tegenwoordig!
Het alternatief? Wij steken hier thuis het meeste van onze restjes en diepvries in glazen bakjes! Ik heb een hele collectie van Ikea, maar we hergebruiken ook lege glazen bokalen (om heel specifiek te zijn: die van de lege chocopotten van de wereldwinkel. Had ik al gezegd dat ik samenwoon met een zoetebek? Die potten barsten al zeker niet in de diepvriezer).
De glazen bakjes van Ikea met een bamboe deksel vind ik trouwens niet zo heel fijn: ik prefereer de bakjes met een plastic (ik weet het, ik weet het) deksel. Die kan ik tenminste meenemen naar mijn werk!
Plasticloos boodschappen doen?
Als je wilt inleveren op bepaalde voedingswaren, kan het zeker. Ga naar de markt voor je groenten en fruit, passeer bij de slager met een eigen bakje om het vlees in te doen, of ga eens naar een verpakkingsloze winkel (ik was groot fan van Kabas in Mechelen en Robuust in Antwerpen, Ohne in Gent ben ik nog maar een keertje geweest ondertussen). Is het moeilijk? Ja! De voedingsproducenten maken het ons bepaald niet gemakkelijk! Dus voorlopig moet je wel items opgeven als je graag minder plastic wilt verbruiken, met dank aan de voedingsproducenten die zo goed als alles in plastic verpakken. Ik denk dat er een ader barst als ik nog één komkommer in plastic zie. Of voorgepelde eieren in plastic. Soit, je begrijpt waar ik heen wil.
Besparen die voorgesneden en met een shitload aan chemicaliën gewassen groenten en fruit ons trouwens echt wel zo veel tijd als we zelf denken? Ik heb daar persoonlijk mijn twijfels over. Maar, dat gezegd zijnde, ik begrijp perfect dat het voor mensen met een slechte(re) motoriek een godsgeschenk is!
Bekijk deze handige herbruikbare netjes hier
Blikjes in de plaats van flesjes
Nog een swap die wij zelf in huis doen: we kopen blikjes frisdrank in de plaats van plastic flessen. Aluminium kan beter gerecycleerd worden. Het helpt ook veel beter om je porties wat onder controle te houden.
Weg met die typische afwas-sponsjes
De meeste sponzen die thuis gebruikt worden, zijn puur plastic. Iets wat (helaas) niet veel mensen weten. Het is rommel. Vaak worden die sponsjes om hygiënische redenen niet lang gebruikt, en belanden ze bij het afval.
Je kan trouwens ook perfect poetsen en afwassen met een vod en die in de kookwas steken. Da’s nog hygiënischer dan enkele weken hetzelfde plastic sponsje.
Vershoudsfolie, boterhamzakjes,…
Ook voor vershoudfolie en boterhamzakjes zijn er superfijne alternatieven te vinden. Wij gebruiken beiden echt al jaren niet meer en zijn er nog altijd heel happy mee.
Deze 3 alternatieven vind je hier
Deze Stasher bags vind ik heel erg fijn om een beetje chocolade, koekjes of zelfs boterhammen mee te nemen onderweg.
Ook super handig: bijenwas wraps! Die gebruik je in de plaats van plastic folie om bijvoorbeeld je schotel restjes af te dekken, een beetje overgebleven groenten te bedekken,…
Heb je echt plastic zakjes nodig om eten in te bewaren? Dan zijn deze afbreekbare zakjes misschien wel iets voor jou.