Appeltaart bakken? Vergeet deze tips niet!

(Last Updated On: July 27, 2022)

De herfst komt eraan: dat wil zeggen… Halloween! Heerlijke Pumpkin Spice Lattes! Oranje nagellak en make-up in herfstkleuren! 

Oh, en ook: een lekker stukje appeltaart bij je Pumpkin spice latte, toch? Liefst van al met een hele grote toef slagroom. 

appeltaart-bakken-tips
appeltaart-bakken-tips

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Je appeltaart staat of valt bij je ingrediënten, dus ik geef je graag mijn beste tips mee: 

Appeltaart bakken tips

Kies de beste appeltjes

Ik ben nogal een zoetekauw, en mijn appeltaart mag dat ook zeker zijn. Liefst ook geen al te bloemige appel, dan vind ik het al snel niet lekker meer. Ik, veeleisend? Wel bij het appeltaart bakken

Zelf gebruik ik in appeltaart en andere soorten gebak met appel (of gebakken appel bij de yoghurt ‘s ochtend, yummie) het liefst van al een zoetere appel zoals de Gala-appel of een Elstar. 

Voor mij persoonlijk is de Granny Smith te zuur in een zoet gebak, en vind ik de Jonagold of gele appels vaak net te papperig worden. 

Het is wat… de juiste appel kiezen! 

Boter

Ja, ook met de boter kan er nog vanalles mislopen! Je moet ervoor zorgen dat de boter niet te warm is, anders krijg je heel erg plakkerig deeg. En dat maakt het heel erg vervelend om verder te werken aan je appeltaart! 

Beter is het om met koude(re) boter te werken en die in kleinere stukjes te snijden en zo in je deeg te verwerken. 

Plakkerig deeg

Zit je toch met plakkerig deeg? Voeg dan een eetlepeltje bloem per keer toe en kneed, net tot het deeg niet te plakkerig meer is.

Soms kun je het ook even in de koelkast zetten, daar wordt het deeg ook steviger van. 

De appels zijn te hard

Oh bah, dat vind ik elke keer zo’n afknapper als ik appeltaart eet! De appel in de taart is nog veel te hard 🙁 

Hoe ik dat zelf oplos, is de appel eerst in een steelpannetje te verwarmen samen met de suiker, beetje honing en rozijnen tot de appeltjes beetgaar zijn. Pas daarna mogen ze van mij mee in de taart! 

De bodem is zompig

Is je bodem te zompig? Dat kan je volgende keer gemakkelijk oplossen! Maak een extra laag van gemalen speculaasjes of pepernoten. Liever geen extra smaakje bij je appeltaart? Geen probleem! Een laagje custardpoeder of custard doet ook wonderen. 

Appeltaart te vochtig

Wat moet je doen als je appeltaart te vochtig is en je ‘m niet gemakkelijk kan opscheppen na het bakken? Een erg vervelend probleem dat je kan voorkomen door de appels uit te laten lekken voor je ze in de korst legt. 

Het is nodig om dit te doen, anders zit je inderdaad met een erg zompige taart en dat is ook gewoon echt niet lekker. 

Appeltaart valt uit elkaar

Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook: een appeltaart die uit elkaar valt bij het aansnijden. Erg vervelend en ziet er niet uit.

Dit los je op door niet te werken met blokjes appel, maar schijfjes. Dat houdt de structuur van de taart veel beter!