Hoe herken je goede koffie? Welke koffiebonen kiezen?

(Last Updated On: September 11, 2021)
Gebrande koffiebonen, water en een beetje magie! Veel mensen kunnen zich hun dag niet zonder voorstellen. Misschien ben jij wel één van die mensen. Koffie is meer dan alleen cafeïne.
Voor velen is koffie een traditie, aroma, gewoonte, en genot terwijl je bijvoorbeeld tijd doorbrengt met dierbaren, of simpelweg tijdens je pauze op het werk. Naast deze zaken, is het voor de echte koffiedrinker van belang om te weten van wat voor soort koffie ze genieten. Hoe herken je goede koffie, en wat is goed om te weten? Wij helpen je graag met deze tips om de beste koffie te vinden!

goede-koffie-herkennen
goede-koffie-herkennen

De smaak van koffie

Een zeer bittere en bijna verbrande smaak betekent niet dat de koffie goed is. Juist het tegenovergestelde. Verschillende soorten koffie hebben verschillende smaken, en deze zou je moeten kunnen opmerken.

Goede koffie heeft een rijke en sterke smaak, is aromatisch, vol, licht zoet en geurig en zorgt voor een langdurige afdronk. Het moet bijna bitter worden gedronken, omdat de toevoeging van suiker het niet mogelijk maakt om de zuurgraad te detecteren.

Zodra het kopje bij de neus komt, inhaleer je langzaam de geur en neem je het eerste slokje koffie. De eerste waargenomen sensatie is het typische gebrande aroma dat wordt gegeven door het brandproces. Klinkt dit niet buitengewoon heerlijk? Koffie proeven is een kunst, en doe je ook best voor je investeert in écht goede koffie. Daarom is het ook erg fijn als je een proefpakket kan kopen!

Gefilterde koffie of V60 versus espresso

Het proces van het maken van een espresso is erg snel en de smaak is ook sterk. Dat kan het moeilijk maken om te beslissen of je goede koffie drinkt. Om erachter te komen wat goede koffie voor jou betekent, zijn er betere alternatieven.

Denk hierbij aan gefilterde, of V60 koffies. Het proces van het maken van gefilterde koffie is anders en kost meer tijd, maar de smaken komen daarentegen veel beter tot hun recht.
goede-koffiebonen-kwaliteit
goede-koffiebonen-kwaliteit

De tijd van malen

Op plekken waar je goede koffie kunt drinken, doen ze altijd de koffie malen vlak voordat ze het zetten. Op deze manier wordt de smaak zo min mogelijk aangetast. Een goed kopje koffie bevat dus recent gemalen koffie.

Houd hier rekening mee wanneer je zelf een heerlijk bakkie zet en maak zeker de overweging om zelf je eigen koffiebonen te malen!

Speciale koffie

Slechts 10% van de koffiebonen ter wereld wordt geclassificeerd als speciale koffie. Dergelijke koffie is van de hoogste kwaliteit en heeft een score van minimaal 80 op 100. Er wordt veel meer aandacht en speciale zorg besteed aan koffiespecialiteiten dan de in massa geproduceerde koffie.

Speciale koffie bestaat voornamelijk uit Arabica-bonen, geteeld op geselecteerde hoogten en gebrand op een speciale manier, terwijl de in massa geproduceerde koffie voornamelijk Robusta is.

Kwaliteit koffiebonen

De kwaliteit van koffiebonen kan worden bepaald door de kleur. Ongebrande koffiebonen, ook wel groene koffiebonen genoemd, zijn enigszins bleek, geelachtig beige met een vleugje groen.

Ongebrande koffiebonen, met zwarte of donkerbruine vlekken, zijn hoogstwaarschijnlijk beschadigd en worden gezien als lage kwaliteit koffiebonen. Deze plekken kunnen duiden op schimmelgroei, die giftige stoffen zoals aflatoxine kan bevatten.

Het is dus belangrijk om te voorkomen dat koffiebonen worden beschadigd door schimmel en oxidatie. Het behouden van alle goede eigenschappen van de koffie resulteert in heerlijke kopjes koffie die voor ons zelfs gezondheidsvoordelen kunnen opleveren!