Hoe vind je een goede oppas of babysitter?

(Last Updated On: March 9, 2023)

Een goede oppas of babysitter vinden kan een hele opgave zijn. Je wil iemand bij wie je kind zich op zijn gemak voelt, die hem respecteert en voor hem zorgt zoals jij dat zou doen. Om ervoor te zorgen dat u de juiste persoon voor de job kiest, zijn er bepaalde stappen die je best volgt.

oppas-vinden
oppas-vinden

Het is niet gemakkelijk om een goede oppas te vinden, en vaak omdat je geen fijne oppas kan vinden, stel je als ouder veel leuke dingen uit. Samen een keer gezellig gaan eten wordt moeilijk, date-night met de kinderen is toch net een tikje anders,… Daarom hebben wij een gids voor jou samengesteld om een perfecte oppas of babysitter te vinden!

Hoe vind je een goede babysitter

Welke opvang heb je nodig?

Bepaal eerst duidelijk welk type kinderopvang die je nodig hebt. Heb je een fulltime oppas nodig, een parttime oppas, iemand die helpt bij het brengen en halen van school? Als je precies weet wat voor soort kinderopvang je zoekt, wordt het zoeken gemakkelijker.

hoe-vind-je-een-goede-oppas
hoe-vind-je-een-goede-oppas

Wil je dat de oppas ook helpt bij het maken van huiswerk of helpt met licht huishoudelijk werk? Of is alleen sporadisch oppassen genoeg?

Jouw criteria bepalen

De volgende stap is het bepalen van jouw criteria. Wil je een ervaren kandidaat of mogen ze nieuw zijn in hun werk? Hoe belangrijk is het dat ze een geldig rijbewijs of EHBO-certificaat hebben? Zodra je weet wat uw criteria zijn, kan je beginnen met zoeken.

tips-oppas-babysitter
tips-oppas-babysitter

Wil je graag een oppas van een bepaalde leeftijd, jaren ervaring en vind je bepaalde karaktereigenschappen fijn? Daar kan je zeker rekening mee houden. Hoe beter je weet wat je exact zoekt in een oppas, hoe gemakkelijker de zoektocht zal lopen. 

Zo weet je ook sneller waar je een compromis zou willen sluiten en op welke vlakken helemaal niet. 

Check je netwerk

Netwerken is vaak een van de beste manieren om aanbieders van kinderopvang te vinden. Praat met familie, vrienden, buren en collega’s die wellicht in staat zijn om advies geven of om je door te verwijzen naar iemand die zij in het verleden hebben gebruikt.

Vaak zie ik oproepjes hangen aan de muur in de Albert Heijn of op Facebookgroepen. Ook dan geldt: bel zeker een keertje referenties na, je weet tenslotte niet goed wie je op je kinderen laat passen.

babysitter-vinden
babysitter-vinden

Handige websites

Je kan ook gebruik maken van online bronnen zoals kinderopvanggidsen en websites, of contact opnemen met lokale agentschappen die gekwalificeerde kandidaten leveren.

Tegenwoordig zijn er ook heel erg handige websites waar je gemakkelijk oppassers kan vinden. Die worden gecheckt én krijgen een review, heel fijn dus om te weten waar je aan toe bent! Je vindt zo snel oppassers in jouw buurt.

Bekijk social media

Ook nog een heel handige tip: bekijk ook de social media van je kandidaat: wat plaatsen ze op social media? Hoe betrouwbaar komen ze over op social media? Volgen ze misschien groepen of personen waar jij het niet mee eens bent? 

tips-om-een-oppas-te-vinden
tips-om-een-oppas-te-vinden

Referenties nakijken

Wanneer je een paar potentiële kandidaten hebt gevonden, vraag hen dan om referenties van vorige werkgevers en om certificaten of vergunningen die relevant zijn voor hun kwalificaties.

Regel ook een persoonlijk gesprek om een idee te krijgen van de persoonlijkheid van de kandidaat. Stel tijdens dit gesprek vragen over zijn ervaring en achtergrond, en andere details die voor jou belangrijk zijn.

Meer dan alleen oppassen? 

Wat als je meer wil dan alleen oppassen en misschien ook graag wil dat de kids opgehaald worden na school of wat hulp met huiswerk of enkele kleine klusjes in het huishouden? 

Zorg ervoor dat je goed weet wat je graag wil. 

Neem de tijd

Als je deze stappen volgt, kan je een goede oppas of nanny voor je kind vinden. Als je de tijd neemt om de juiste persoon te kiezen, weet je zeker dat je kind in veilige handen is.

Met de juiste kandidaat kan je met een gerust hart weten dat je kind de best mogelijke zorg krijgt en kan jij meer genieten van avondjes weg of een keertje rustig boodschappen halen zonder dat de kids erbij moeten zijn.

Kies uit meerdere kandidaten

Het beste plan je een gesprek in met meerdere kandidaten: zo zie je ook veel beter wat het aanbod is en is het wat gemakkelijker om de oppas te vergelijken.

Plan een gesprek

Natuurlijk niet te vergeten: leer de oppas op voorhand al kennen! Dit is een heel belangrijke stap die best vaak overgeslagen wordt. 

Plan dus een gesprek in met de mogelijke oppassers en kijk of het wat klikt. Een videochat kan in deze tijden ook erg gemakkelijk ingepland worden. 

Enkele handige vragen om te stellen tijdens het gesprek: 

 • Vraag hun ervaring en referenties nog een keertje na.
 • Wat zijn je hobbies naast het oppassen?
 • Met welke leeftijden van kinderen werk je het liefste? 
 • Wat doe je als een kind getroost moet worden?
 • Zijn er huishoudelijke taken die je zou doen? Zo ja, welke zijn dat? 
 • Tot hoe laat ben je beschikbaar? Blijf je bijvoorbeeld ook slapen als dat gevraagd wordt?
 • Breng je de kinderen ook naar hun hobbies en naschoolse activiteiten?
 • Wat vinden de kinderen het leukste aan jou? 
 • Hoe ziet een dag/avond eruit als jij op kinderen past? Welke activiteiten voorzie je? 
 • Heb je een EHBO-diploma? 
 • Hoe geef je straf als dat nodig is? 
 • Kan je mijn huisregels volgen, ook al is dat misschien niet volgens je eigen principes?
 • Heb je ervaring met koken voor kinderen en ze eten te geven? 
 • Heb je ervaring met de kinderen naar bed brengen?
 • Pas je ook op als ik moet thuiswerken en kan je dat zelfstandig doen? 
 • Heb je vakantieplannen in de toekomst? 
 • Tijdens welke periodes kan je niet oppassen?
 • Heb je eigen vervoer?
 • Als je een eigen auto hebt: heb je kinderzitjes en is de auto in goede staat? 

Een eerste kennismaking met de kinderen

Ja kijk, een gesprek kan je natuurlijk tot in de puntjes voorbereiden, dat wil helaas niet altijd zeggen dat die persoon ook in het echt zo goed is. Daarom is het ook heel belangrijk om een eerste kennismaking met de kinderen in te plannen, waar jij ook nog bij bent. 

Zo kan je zelf goed observeren hoe de oppas omgaat met de kinderen en of de kinderen ook een klik voelen.