Leuke activiteiten voor kinderen om alleen te doen: tegen verveling

(Last Updated On: February 15, 2021)
Leuke activiteiten voor kinderen om alleen te doen: tegen verveling – In de tijd van drukte en van samen thuis zijn, is het af en toe van groot belang dat kinderen zelfstandig leren te spelen. Het is niet altijd mogelijk dat ze worden beziggehouden of dat er andere kinderen in de buurt zijn waarmee ze kunnen spelen.

Alleen spelen voor kinderen: anti-verveeltips

Alleen kunnen spelen is niet altijd even makkelijk. Vele kinderen vinden het wat lastig om alleen te kunnen spelen omdat ze gewend zijn om altijd beziggehouden te worden. Daarom is er een aantal tips waar je wellicht wat aan hebt om je kinderen wel zelfstandig te kunnen laten spelen.
Op deze manier kun je rustig thuis aan het werk wanneer je even geen tijd hebt om de kinderen te vermaken en leert het kind zichzelf ook op een latere leeftijd te vermaken.
kinderen-verveling-alleen-bezighouden
kinderen-verveling-alleen-bezighouden

Wat moet je aanschaffen om het kind zelfstandig te leren spelen?

Een speelhoekje

Allereerst is het belangrijk dat je kind een leuk speelhoekje heeft om in te spelen. Hier kan het kind dan lekker zijn of haar eigen wereldje creëren en spelen met het speelgoed waar graag mee gespeeld wordt.

Daar kan het kind lekker kliederen en een zooi maken tijdens het spelen waarna het vervolgens weer kan leren om zijn eigen hoekje op te ruimen. Door een hoekje te creëren zorg je er niet alleen voor dat je kind een eigen hoekje heeft, maar ook dat je zelf geen last hebt van rondslingerend speelgoed doordat je duidelijke afspraken maakt met het kind waarbij het alleen in dit speelhoekje mag gaan spelen.

Zo’n speelhoekje is natuurlijk niet zomaar een hoekje waarin er zomaar wat speelgoed staat voor het kind om mee te spelen. Zo’n speelhoekje kun je met net zoveel aandacht als de rest van de woning inrichten.

Maak een gezellig speelhoekje waarin je kind zich meteen thuis voelt. Het moet echt zijn of haar plekje worden. Zo’n hoekje moet kindvriendelijk zijn en daarnaast moet het natuurlijk ook een toegankelijk hoekje zijn.

Het mag voor je kind niet aanvoelen als een straf om in dit hoekje te worden gezet. Zorg voor voldoende verlichting en gebruik het liefst leuke afbeeldingen en vrolijke kleuren om het hoekje extra gezellig te maken.

Kinderen en elektronica

Kinderen van tegenwoordig hebben steeds meer te maken met elektronica. Je kunt hierbij denken aan een computerspel of zijn er zelfs kinderen die een eigen mobiele telefoon hebben waar ze de meest uiteenlopende spelletjes op spelen.

Waar vele ouders zouden willen dat hun kinderen wat minder te vinden zijn achter tegen leuke elektronische gadgets, zijn sommige ouders er van overtuigd dat er voordelen zitten aan het spelen op elektronische gadgets.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kinderen te pas en te onpas achter een computer of achter de televisie zet omdat het kind het leuk vind en omdat ze dan lekker lang stil zijn. Je moet ook denken aan hun ogen en aan hun gezondheid.

Om de activiteiten die ze op een dag doen af te wisselen met een uurtje achter de televisie of de pc is natuurlijk geen enkel probleem. Want dit soort media kan natuurlijk heel leerzaam zijn voor kinderen.

Zelfstandig leren spelen

Zelfstandig leren spelen is niet iets wat een kind misschien snel leert. Het heeft natuurlijk ook de tijd nodig om te leren dat alleen spelen ook prima is. Vooral wanneer het kind gewend is om altijd omringd te zijn met vriendjes en vriendinnetjes waarmee het spelletjes speelt. Bouw het stap voor stap op.

Geef ze ook de ruimte om zicht te ontwikkelen. Als je dit doet, zul je merken dat het voor een kind steeds vertrouwder wordt om alleen te spelen.

Wat wel belangrijk is, is dat je weet dat zelfstandig spelen niet betekent dat je het kind helemaal afgezonderd moet laten zitten. Hij kan best in dezelfde ruimte zijn als waarin jij je bevindt, als hij maar weet hoe hij zelfstandig moet spelen.

Activiteiten die een kind zelfstandig kan doen

Je hebt binnen kinderen en je hebt kinderen die graag buiten spelen. Vooral de tweede groep kinderen is het vaak gewend om lekker mee naar buiten te worden genomen voor een lange wandeling in het park of mee te gaan naar de winkelstraat. Maar dat is niet altijd mogelijk.

Om deze kinderen toch lekker en veilig buiten te laten spelen, kun je ervoor kiezen om deze kinderen gewoon op pad te sturen.

Als ouder dien je natuurlijk wel te weten waar het kind heen gaat en moet je ervoor zorgen dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over wanneer het kind weer thuis wordt verwacht. Kinderen zullen dan op avontuur gaan en vaak spelen ze met andere kinderen uit de buurt.

Activiteiten voor binnen

Niet alle kinderen vinden het leuk om buiten te spelen. Er zijn genoeg kinderen die het veel leuker vinden om innen te spelen. Ook deze kinderen kan je leren zelfstandig te spelen. Er zijn tal van activiteiten die kinderen binnen kunnen doen.

Leer je kinderen om creatief te zijn. Laat ze bijvoorbeeld een mooie treinbaan bouwen of laat ze met klei spelen. Door dit te doen, is het helemaal niet nodig dat een ander met hem of haar meespeelt, maar kan er ook prima zelf gespeeld worden. Wat kinderen vaak ook wel leuk vinden is het spelen met een winkeltje.

Het kind kan dan doen alsof het een winkelbediende is en met een kassa spelen. Kleine kinderen zijn er ook vaak wel dol op om met een poppenhuis te spelen. Het kind kan dan verhaaltjes bedenken en de poppen deze laten naspelen. Vaak zal het gezin ook na worden gespeeld in het poppenhuis.

Voor de avontuurlijke kinderen is het ook leuk om een tent in de kamer op te bouwen. Hier kunnen avonturen worden beleefd zoals piraten en prinsessen die altijd beleven. Tot slot is het ook leuk voor kinderen om met verkleedkleren te spelen. Als een kind zich zelf aan en uit kan kleden, kan het vervolgens prima in staat zijn om steeds andere kleren aan te trekken en daarmee andere rollen aan te nemen.

Ook leuk: de leukste gratis kleurplaten

Lees ook: thuiswerken met kinderen

Lees ook: De leukste kinderkapsels

Lees ook: De leukste jongenskapsels

Lees ook: Originele strijkparel voorbeelden

Lees ook: Leuke activiteiten voor als het regent