Hoe je tuin gezellig maken: onze tips!

(Last Updated On: February 24, 2023)

De zomer komt er weer aan en dat betekent dat we weer lekker veel in de tuin kunnen gaan zitten. Misschien ben jij wel van plan om je huidige tuin compleet nieuw in te richten, of misschien ga jij verhuizen en wil jij van jouw nieuwe tuin jouw droomtuin maken.

Dan is het goed om van te voren stil te staan bij een aantal punten wanneer jij jouw nieuwe tuin wilt gaan inrichten. Ben je hier benieuwd naar? Lees dan deze blog verder.

Hoe jouw tuin gezellig maken

gezellige-tuin
gezellige-tuin

Waar gaat jouw tuin voor dienen?

De allereerste vraag die jij jezelf moet stellen voordat je gaat beginnen met het inrichten van je tuin, is waar jij jouw tuin eigenlijk voor gaat gebruiken en welke stijl het beste bij jou past.

Wil jij op de warme dagen jouw tuin echt gebruiken als een plek waar je het leven dat binnenshuis plaatsvindt, naar buiten kunt verplaatsen? Of zou je toch liever jouw tuin willen gebruiken als plaats waar jij jouw eigen groenten kunt verbouwen.

En, wil je graag een moderne tuin, of wil je toch wat meer groen in je tuin. Dit zijn allemaal belangrijke vragen waar je van te voren bij stil moet staan.

Kies de juiste planten

Een tuin is eigenlijk geen tuin zonder planten. Het is echter wel belangrijk dat je voordat je je planten uitkiest, je goed inleest in de benodigdheden van de plant en kijkt naar het klimaat in jouw tuin.

Denk bijvoorbeeld aan of jij een zonnige tuin hebt, of je juist veel schaduwplekken in je tuin hebt. Verder is het ook belangrijk om te kijken naar de grondsoort in jouw tuin en naar de hoeveelheid water dat de planten in jouw tuin zullen krijgen.

Kies daarom voor planten die goed kunnen overleven in de omstandigheden in jouw tuin.

Maak zones in je tuin

Een andere tip is om jouw tuin op te delen in verschillende zones. Je kunt bijvoorbeeld een hoek om te ontspannen maken, waar je een lekkere stoel en een rustgevende fontein plaatst.

Maak dan weer van een andere hoek, een hoek waar je gezellig kunt eten. Met een fijne tuintafel en tuinstoelen onder een langwerpige parasol kom je al een heel eind.

Decoreer je tuin

En als laatste tip is het leuk om wat decoratie aan je tuin toe te voegen. Zo kun jij jouw tuin een persoonlijk tintje geven.

Plaats bijvoorbeeld fonteintjes, een vogelhuisje of beelden in je tuin. Je kunt er ook voor kiezen om de aandacht naar een centraal decoratiestuk in je tuin te trekken.

Zorg ervoor dat de decoratiestukken goed in je tuin passen, en dus niet te groot zijn zodat deze niet te overweldigend zijn.

Kijk dus eerst naar wat jij precies met je tuin wilt doen, ga voor de juiste planten en deel je tuin op in verschillende zones met een verschillende functie.

Voor een eetgedeelte zijn er bijvoorbeeld genoeg tuintafels die bij de stijl van je tuin passen. Voeg daarnaast decoratie toe voor een persoonlijk tintje. Zo kun jij jouw droomtuin creëren.