“De naam? Daar denken we nog even over na.”
Het is een trend die we steeds vaker zijn bij bekende mensen, vooral in het buitenland, en ook de royalty heeft er een handje van: na de geboorte van een kind nog even wachten met het een naam geven.
Is dat ook in Nederland een optie, en waarom zou je hiervoor willen kiezen?
Mag je wachten om je kind een naam te geven, of mag dit wettelijk gezien niet in Nederland?
Photo by Waldemar Brandt on Unsplash
Eerst even de feiten op een rijtje
Voor we dieper in de redenen om het geven van een naam nog even uit te stellen duiken, is het goed om even te kijken naar wat in Nederland nu eigenlijk de regels precies zijn.
Wanneer moet je de naam van je kind laten registreren? Dat is al vrij snel. Ten eerste wordt er vaak direct na de geboorte om de naam van je kind gevraagd door bijvoorbeeld een verloskundige of in het ziekenhuis.
De naam die je dan noemt, daar zit je nog niet wettelijk aan vast, maar zal vanaf dan wel voor je kindje worden gebruikt.
Verplichte aangifte bij de Burgerlijke stand
Je bent verplicht om binnen drie dagen na de geboorte aangifte te doen bij de Burgerlijke stand van de gemeente waar je kind geboren is. Hierbij laat je ook de naam of namen vastleggen.
Deze een paar weken later nog eens willen veranderen, dat is geen optie, althans, niet via de Burgerlijke Stand.
Hiervoor is al een gang naar de rechtbank noodzakelijk. Je kunt dus stellen dat je in Nederland maximaal drie dagen de tijd hebt om de naam van je kind vast te stellen.
Deze nog niet geven, en eerst eens zien wat voor type je kind is, en welke naam daarbij past, zoals je bij celebrities nog wel eens hoort, dat is dus geen optie bij ons.
De roepnaam veranderen kan wel
Natuurlijk kan het zo zijn dat je na de geboorte nog een beetje twijfelt tussen twee jongensnamen. Of dat je je dochter twee mooie meisjesnamen wilt geven, maar nog niet zeker weet welke van de twee je als roepnaam wilt gaan gebruiken. Dat is in de meeste gevallen gelukkig geen probleem.
Bij de Burgerlijke Stand leg je namelijk de officiële namen van je kind vast, zoals deze ook op het paspoort komen te staan.
Welke naam je vervolgens als roepnaam gebruikt, dat is aan jou. Als je een Samuel aangeeft en je zoon vervolgens Sam noemt, ligt niemand daar wakker van.
Je dochter Eva Christina noemen, en na een tijdje qua roepnaam switchen van Eva naar Christina, of zelfs Chrisje, geen haan die ernaar kraait.
Pak je het slim aan, zeker als je nog wat twijfels hebt over de naam, dan heb je dus toch een stuk meer vrijheid dan je op het eerste gezicht misschien zou denken.