Garderobeplanning: hoe je kleerkast voorbereiden

(Last Updated On: June 29, 2022)

Zo maak en houd je jouw garderobekast op orde: een lust voor het oog!

garderobe-opgeruimd-houden
garderobe-opgeruimd-houden

Voldoe jij aan het stereotype beeld waarbij een vrouw voor haar overvolle kledingkast staat en zucht dat ze niets heeft om aan te trekken? Troost je, je bent de enige niet (ik ook, hoor).

Het is tenslotte niet voor niets een stereotype! Maar je bent er inmiddels ook wel achter dat dit niet erg productief is en het nu niet bepaald een boost is voor je zelfvertrouwen.

Dus, hoog tijd om de bezem erdoor te halen! Maar, hoe pak je het aan. Het is heel goed mogelijk dat je al vaker voor die kast hebt gestaan om op te ruimen, maar na twee minuten kijken, ontmoedigd de kast maar weer dicht doet.

Herkenbaar? Wij helpen je op weg! Met de onderstaande tips heb je jouw garderobekast in no-time op orde en wordt het een kleurrijk, overzichtelijk geheel. Een uitnodigende kast waarin je elke dag graag je outfit gaat ‘shoppen’. 

Lekker luchten

Voordat je begint aan deze klus, zet je het raam wijd open. Luchten is altijd belangrijk voor onze gezondheid.

Maar tijdens deze klus helemaal, aangezien er wel wat stof en muffe lucht vrij zal komen. Ben je allergisch en heb je snel last van stof? Overweeg dan om een mondkapje te dragen. Dit scheelt je een niesaanval!

Stap 1: Alles op een grote hoop

Wil je het echt in een keer goed aanpakken? Dat is eigenlijk ook de enige manier om het te doen. Dit staat ook wel bekend als de Konmari-methode van Marie Kondo. Als ik tijd genoeg heb, gebruik ik deze methode ook en gooi ik vaak alles op bed. 

Dus, haal alles uit de kast (letterlijk en figuurlijk) en gooi al je kledingstukken op je bed. Haal een sopje door je kast zodat het er weer stofvrij is en lekker fris ruikt.

Eventueel kun je er wat geurzakjes in ophangen. Zo, je garderobekast is nu klaar om weer ingericht te worden. 

Stap 2: Sorteren maar!

Nu gaan we die grote berg sorteren. We beginnen met te kijken wat er moet blijven en wat er gaat. Zet 3 bakken/manden/zakken/dozen neer: 1 is voor wat moet blijven, 1 voor wat weggegooid moet worden en nummer 3 is voor wat weggegeven/verkocht mag worden.

Pak elk kledingstuk afzonderlijk op en bekijk het aan alle kanten. Vraag jezelf af hoe lang je het al niet meer hebt gedragen, of er vlekken of beschadigingen op zitten, of het nog past en of je het nog mooi vindt.

Bewaar alleen items die je daadwerkelijk draagt en die je blij maken, of zoals de bekende opruimgoeroe Mari Kondo zegt: je ‘sparking joy’ geven.  Heb je deze eerste fase afgerond? Zet de weggooizak meteen bij de vuilnis en trakteer jezelf op een kop koffie of thee.

garderobeplanning-voorbereiden
garderobeplanning-voorbereiden

Na een korte pauze gaan we weer verder: fase 2. De weggeef/verkoop doos zetten we voor nu aan de kant. Die kun je later doen.

We gaan nu kijken naar de items die je wilt behouden. Maak stapels naar categorie: jeans, pantalons, rokken, jurken, shirts, blouses, vesten/truien en ondergoed. Bekijk je kast en bepaal waar elke categorie moet komen.

Heb je een grote la? Die is ideaal voor de T-shirts. Je kunt ze dan klein opvouwen en rechtop zetten, op kleur gesorteerd in de la.

Heb je helemaal geen laden? Geen probleem. Dan vouw je ze iets groter op en maakt er stapels van. Je kunt ook overwegen om broeken, truien, tops etc. op te vouwen en rechtop naast elkaar te zetten.

Er zijn handige methoden om je kleren goed op te vouwen zodat je ze rechtop op een rijtje kunt zetten om het overzicht te bewaren. 

Een aparte categorie wordt gevormd door blouses en overhemden. Je kunt ervoor kiezen om deze op hangers te hangen, maar dan kreuken ze sneller.

Synthetische stoffen die niet snel kreuken, kunnen prima worden opgehangen. Maar katoenen overhemden of blouses van viscose of linnen, kreuken snel. Deze kun je beter op de juiste manier strijken en opvouwen.

Dan vormen ze een keurige stapel in de kast en kun je ze, als je naar je werk gaat, direct aantrekken. Overigens is deze manier ook fijn als je gaat reizen en kreukgevoelige items meeneemt in de koffer. 

Heel handig: kunststof bakken

Voor nog meer hygiëne en overzicht maak je gebruik van doorschijnende, kunststof bakken met deksel. Dit is helemaal fijn wanneer je geen laden in de kast hebt. Je kunt deze bakken in verschillende afmetingen kopen.

Voor ondergoed kun je 4 of 5 platte, brede bakken nemen: 1 bak voor de slipjes, 1 voor de bh’s, 1 voor de hemdjes, 1 voor sokken en kousen en 1 voor lingerie. Deze kun je mooi opstapelen op de plank in de kast; je ziet in 1 oogopslag wat erin zit én het blijft stofvrij. 

Wat grotere bakken, die op de bovenste plank van de kast passen, zijn fijn voor het opbergen van je winterkleding in de zomer en andersom.

Leg er een geurzakje bij en die items blijven stofvrij en fris. Wanneer je het dan weer nodig hebt, kun je het zo uit de bak halen en aantrekken.

Zo kun je ook voor andere zaken kunststof bakken gebruiken: sjaals, riemen, stropdassen, etc. Wil je ook je schoenen opbergen in je garderobekast?

Zeker voor de paren die je niet zo vaak draagt, of de seizoen gevoelige modellen is het handig om deze in de kast te bewaren. Er zijn speciale schoenenbakken met een venstertje, maar je kunt er ook voor kiezen om van die ruimtebesparende schoenhouders te gebruiken.

Je weet wel, waarbij je de linker- en de rechterschoen boven elkaar in de houder plaatst. Als je deze onder in je kast netjes naast elkaar zet, ziet het er heel geordend uit. Grote voordeel: je schoenen blijven langer mooi!

Geniet van het resultaat

Wanneer je alles weer terug in de kast hebt gelegd is het tijd om te genieten van het resultaat. Zet een stap naar achter en bekijk het eens goed.

Liggen de categorieën mooi bij elkaar en heb je ook, voor zover dat kan, op kleur gesorteerd? Het is een prachtig geheel geworden en het fijne is, dat je precies weet wat je allemaal hebt en waar het ligt.

Waarschijnlijk ben je tijdens het hele opruimproces al tot de conclusie gekomen dat er nog items missen in je garderobe. Anders is het een goed idee om af en toe wat ‘pasrondes’ te houden.

Bekijk welke items samen een mooie combinatie vormen en maak zo wat setjes. Soms heb je nog wat basisstukken nodig of net die leuke blazer of blouse.

Zo heb je en goede reden om nog een keer te gaan shoppen en je garderobe helemaal compleet te maken.

Iets erbij? Iets eruit!

Goed, het resultaat is fantastisch en de eerste dagen of weken heb je ‘s-ochtends minder tijd nodig om je aan te kleden. Het geeft ruimte in de kast en in je hoofd! Maar hoe hou je alles nou steeds netjes?

Het is een kwestie van bijhouden. Houd voor jezelf de regel aan dat wanneer je iets nieuws koopt, je een ouder item weg doet. Zo voorkom je dat je kast binnen de kortste keren weer uitpuilt en je het overzicht weer verliest.

Verder is het slim om 1 x in het half jaar weer een opruim- en schoonmaakbeurt te houden. Nu je eenmaal weet wat een opgeruimde kast voor jou doet en hoe dat voelt, heb je dat er zeker voor over!

Kleding die weg mag, kan je gemakkelijk online verkopen of weggeven aan iemand die het nodig heeft. Probeer zo weinig mogelijk weg te gooien. 

Garderobeplanning

Nu ben je helemaal klaar om aan garderobeplanning te gaan doen. Je hebt nu een uitgebreide voorbereiding gedaan en kan nu volop aan de slag. 

Zeker als je een figuuranalyse en kleurenanalyse hebt laten doen, weet je nu perfect wat er wél en niet in je garderobe thuishoort. 

Bronnen foto’s: 

  1. Adobe Stock / oscar0 / 140913526
  2. Adobe Stock / okrasiuk / 442016218