Hoe je tattoo verzorgen?

(Last Updated On: November 9, 2023)

Hoe je tattoo verzorgen? Tips en tricks voor een gezonde huid

Hoe je tattoo verzorgen?

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist een nieuwe tatoeage laten zetten en nu is het tijd om ervoor te zorgen dat deze er goed uit blijft zien. Het is belangrijk om de juiste verzorgingstechnieken te gebruiken om ervoor te zorgen dat je tattoo er mooi blijft uitzien en om infecties te voorkomen.

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen om je tattoo te verzorgen, is om deze schoon en droog te houden. Was je tattoo voorzichtig met milde zeep en water en dep deze vervolgens voorzichtig droog met een schone handdoek. 

tattoo verzorgen
tattoo verzorgen

Photo by Grace Madeline on Unsplash

Breng daarna een dunne laag zalf aan om de huid te hydrateren en te beschermen. Vergeet niet om je tattoo gedurende de dag schoon te houden en niet te krabben of te pulken aan de korstjes die kunnen ontstaan. 

Met de juiste zorg zal je tattoo er nog jarenlang prachtig uitzien. Een tattoo is allesbehalve goedkoop, dus natuurlijk wil je ervoor zorgen dat’ie er zo lang mogelijk geweldig uitziet, toch? Blijf ook altijd goed letten op de speciale verzorging die jouw huidtype nodig heeft!

Direct na het tatoeëren

Als je net een nieuwe tatoeage hebt laten zetten, is het belangrijk om deze goed te verzorgen om infecties te voorkomen en de genezing te bevorderen. Je zal van je tattooshop sowieso ook goede tips meekrijgen, maar we zetten ze toch nog graag op een rijtje. 

Hier zijn enkele belangrijke stappen die je moet nemen direct na het tatoeëren:

Eerste wasbeurt

Je moet je nieuwe tatoeage binnen enkele uren na het tatoeëren wassen om eventuele bloed, inkt en overtollige inkt te verwijderen. Gebruik een milde, ongeparfumeerde zeep en lauwwarm water om de tatoeage voorzichtig te wassen. Dep de tatoeage droog met een schone handdoek.

Zalf aanbrengen

Na het wassen van je tatoeage, moet je een dunne laag zalf aanbrengen om de huid te hydrateren en te beschermen. Zorg ervoor dat je een zalf gebruikt die speciaal is ontworpen voor tatoeages en volg de instructies op de verpakking. Breng de zalf aan met schone handen en wrijf niet te hard. Deppen is beter dan wrijven.

Direct zonlicht vermijden

Je moet je nieuwe tatoeage beschermen tegen direct zonlicht, omdat de UV-stralen de genezing kunnen vertragen en de kleuren kunnen vervagen. Bedek de tatoeage met kleding of een pleister als je naar buiten gaat en vermijd zonnebaden en zonnebanken totdat de tatoeage volledig is genezen. Je huid beschermen tegen de zon is altijd een goed idee.

Algemene verzorging van je tattoo

Als je net een nieuwe tattoo hebt laten zetten, is het belangrijk om deze goed te verzorgen om infecties en slechte genezing te voorkomen. Maar, ook na het genezingsproces moet je je tattoo goed blijven verzorgen. Hier zijn enkele algemene tips voor het verzorgen van je tattoo:

Regelmatig schoonmaken

Je moet je tattoo regelmatig schoonmaken om te voorkomen dat er vuil en bacteriën in de wond komen. Was je handen grondig voordat je je tattoo aanraakt en gebruik dan een milde zeep om de tatoeage voorzichtig schoon te maken. 

Spoel de tatoeage af met lauw water en dep het droog met een schone handdoek. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes of iets anders dat pluisjes achterlaat op de tatoeage.

Je huid goed blijven hydrateren

Na het schoonmaken van je tattoo is het belangrijk om de huid goed gehydrateerd te houden. Breng een dunne laag van een speciale tattoo-zalf of lotion aan op de tatoeage en masseer het zachtjes in. Herhaal dit proces meerdere keren per dag, vooral als je huid droog aanvoelt. Vermijd het gebruik van producten die alcohol, geur of kleurstoffen bevatten, omdat deze de huid kunnen irriteren.

Blijf je tattoo ook na de genezing goed hydrateren, je huid én je tattoo zullen er dankbaar voor zijn.

Goed beschermen tegen de zon

Je tattoo is gevoelig voor zonlicht, vooral in de eerste paar weken na het zetten van de tatoeage. Vermijd direct zonlicht op je tattoo en bedek het indien mogelijk met kleding. Als je toch naar buiten gaat, breng dan een zonnebrandcrème aan met een hoge SPF-factor om je tatoeage te beschermen tegen schade door de zon.

Door deze algemene tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je nieuwe tattoo goed geneest en er mooi blijft uitzien. Onthoud dat elke tattoo anders is en dat je altijd de instructies van je tattoo-artiest moet volgen voor de beste verzorging.

Tijdige touch-Ups

Een tattoo kan na verloop van tijd vervagen, vooral als deze wordt blootgesteld aan de zon of aan andere elementen. Het is belangrijk om regelmatig touch-ups te laten uitvoeren om de tattoo er fris en levendig uit te laten zien. Als je merkt dat je tattoo vervaagt, neem dan contact op met je tattoo-artiest om een touch-up te plannen.

Tattoo beu?

Maar, wat als je op den duur toch je tattoo beu zou zijn? Je tattoo verwijderen is natuurlijk ook altijd een optie. Woon je in de regio van Enschede? Dan moet je zeker hier lezen: tattoo verwijderen Enschede.

Problemen en oplossingen

Als je een nieuwe tattoo hebt, kan het voorkomen dat je te maken krijgt met enkele problemen. Gelukkig zijn er meestal eenvoudige oplossingen voor deze problemen. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende problemen en hoe je ze kunt oplossen.

Infectie voorkomen

Een infectie kan optreden als je de tattoo niet goed verzorgt. Om dit te voorkomen, moet je de volgende stappen volgen:

 • Was je handen voordat je de tattoo aanraakt.
 • Gebruik een antibacteriële zeep om de tattoo te wassen.
 • Dep de tattoo droog met een schone handdoek.
 • Breng een dunne laag antibacteriële zalf aan op de tattoo.
 • Bedek de tattoo met een steriel verband.

Als je tekenen van een infectie opmerkt, zoals roodheid, zwelling of pus, neem dan contact op met je arts.

Help, ik heb jeuk!

Jeuk is een veelvoorkomend probleem bij een nieuwe tattoo. Hier zijn enkele tips om jeuk te verminderen:

 • Was je tattoo met koud water en gebruik geen warm water.
 • Breng een vochtinbrengende lotion aan op de tattoo om de huid te hydrateren.
 • Vermijd krabben of wrijven over de tattoo.

Behandeling van littekens

Littekens zijn een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces van een tattoo. Hier zijn enkele manieren om littekens te behandelen:

 • Breng een siliconengel aan op de littekens om de genezing te bevorderen.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF om de littekens te beschermen tegen de zon. Liefst van al een SPF 50.
 • Overweeg om een ​​dermatoloog te raadplegen voor verdere behandeling als de littekens ernstig zijn.

Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens het genezingsproces van je tattoo en om de instructies van je tattoo-artiest op te volgen. Als je problemen ondervindt, neem dan contact op met je arts of tattoo-artiest voor advies.

Tattoo mislukt? 

 

Is je tattoo ondertussen al te erg afgebleekt of heb je spijt gekregen van je beslissing? Dan kan je bij smoothlaserclinic.nl terecht om je tattoo te laten weglaseren.