15 tips voor senioren om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen

(Last Updated On: December 3, 2021)

Senioren blijven het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Ze zijn gehecht aan hun woning en willen nog veel zelf kunnen doen.

Om dit te realiseren zijn er soms aanpassingen nodig in huis. In dit artikel lees je 15 tips voor senioren om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen.

Mijn eigen grootouders hebben zo ook enkele aanpassingen gedaan voordat ze omwille van gezondheidsredenen toch naar een verzorgingstehuis moesten.

Hoe kunnen senioren zo lang mogelijk thuis blijven wonen?

Tip 1: Gelijkvloers wonen

Het allerbeste is natuurlijk als de woning gelijkvloers is. Op deze manier hoeven senioren geen trappen te lopen.

Niet altijd kan een gelijkvloerse woning worden gerealiseerd, daarom staan hieronder nog een aantal andere tips voor senioren om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen.

Het kan nodig zijn om de slaapkamer te verplaatsen naar de woonkamer, ervoor te zorgen dat de items uit de kelder in de keuken opgeborgen kunnen worden, etc,… Dat hangt natuurlijk allemaal volledig af van de eigen noden.

Tip 2: Traplift

Mocht gelijkvloers wonen niet haalbaar zijn, is er altijd nog de mogelijkheid om een traplift te laten installeren. Een traplift is echter wel een dure investering.

Als dit een haalbare mogelijkheid is, kan het er wel voor zorgen dat senioren langer gebruik kunnen maken van hun woning.

Net daarom raden we je zeker aan om de prijs van een traplift goed te vergelijken! Hier waren mijn grootouders – en dan vooral mijn grootmoeder – heel erg blij mee: zo konden ze toch nog gemakkelijker naar de kamers boven blijven gaan (onder andere de slaapkamer, badkamer,…).

tips-senioren-thuis-wonen
tips-senioren-thuis-wonen

Tip 3: Stangen of leuningen

Er zijn ook goedkopere oplossingen voor senioren om langer thuis te kunnen wonen. Zo is het bijvoorbeeld een optie om stangen te laten plaatsen voor extra houvast. Deze stangen kunnen gemonteerd worden op meerdere plaatsen in huis.

Een aanrader is de badkamer, zodat senioren veilig kunnen douchen. Een andere locatie is op het toilet, senioren hebben dan de mogelijkheid om zich vast te houden wanneer ze opstaan of gaan zitten.

Een extra tip is om de stangen langs de voordeur te plaatsen, indien er een drempel ligt. Verder is een trapleuning een belangrijke stang die nooit over het hoofd mag worden gezien!

Bij mijn grootouders thuis hadden we ook extra stangen in de tuin (de tuin lag op sommige stukken wat hoger), extra stevige stangen en relingen bij alle trappen.

Ook werden er extra stangen geplaatst in de badkamer, toiletten,… eigenlijk overal waar ze gebruikt konden worden!

Tip 4: Hulp in het huishouden

Sommige senioren kunnen behoorlijk eigenwijs zijn en daarom besluiten om alle klusjes in huis zelf uit te voeren.

Het kan heel erg fout gaan met ladders of krukjes. Het beste is als senioren hulp in het huishouden zouden vragen van bekenden of mensen in het vak.

Dit is toch wel een van de beste tips voor senioren om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen.

Bij ons is de familie veel bijgesprongen, maar er was ook extra huishoudelijke hulp. Als de ouderen bijvoorbeeld zelf niet zo graag meer koken (vaak hebben ze ook veel minder honger en wordt koken daardoor ook minder leuk) of koken lukt niet goed meer, kan je ook altijd helpen door diepvriesmaaltijden voor te bereiden!

Tip 5: Vloerbekleding

Mocht er nu niemand kunnen helpen in het huishouden, is het verstandig vloerbekleding te laten leggen die slipvrij is en gemakkelijk te onderhouden.

Het nadeel van vloerbekleding is dat het helaas ook regelmatig gestofzuigd moet worden en het wat moeilijker is om vlekken eruit te krijgen. Kies niet voor losse tapijten, die zorgen net voor extra valgevaar!

Tip 6: Draairichting van de deur

Een andere tip om senioren langer thuis te kunnen laten wonen, is om de draairichting van sommige deuren te veranderen.

Denk bijvoorbeeld aan het toilet of de badkamer. Deze ruimtes zijn relatief klein. Als de ouderen dan zou vallen en voor de deur ligt, kan er nog iemand binnen wanneer de draairichting naar buiten is.

Tip 7: Antislipmatjes

Een goedkopere oplossing om sowieso niet te vallen in de badkamer is een antislipmat. Overal waar water kan komen te liggen, is het gevaar op vallen groter aanwezig.

Vandaar dat een antislipmat in de keuken of het toilet ook een handigheid zou kunnen zijn, zeker als er veel gladde vloeren zijn.

Tip 8: Aangepast schoeisel

Wat betreft het vallen, zijn er nog een aantal andere oplossingen te bedenken. Zo kunnen senioren schoenen of zooltjes laten maken, waardoor zij steviger staan.

Ook zijn er schoenen verkrijgbaar die gemakkelijker zijn te verwisselen, zoals schoenen met elastische veters die je niet moet openmaken.

Tip 9: Zit- en lighoogte aanpassen

Het beste is voor stoelen en een bed te kiezen waar je makkelijk in kan gaan zitten of liggen. Ook is het belangrijk dat het gemakkelijk is om op te staan, daarom zullen de zit- en lighoogtes niet te laag moeten zijn.

Ook hier kan je extra stangen installeren zodat het gemakkelijker is om uit de zetel of stoel te komen.

Tip 10: Telefoon met grote toetsen

Een aangepaste telefoon met grote toetsen is voor senioren een must. Het is belangrijk dat er niet te veel ingewikkelde functies op het apparaat staan.

Ook is het fijn als er mogelijkheden zijn om het geluid te versterken, zodat het geluid goed hoorbaar is.

Uit alle tips voor senioren om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen is deze ook erg belangrijk voor de communicatie met de buitenwereld.

Tip 11: een stoel in de douche

Ook een stoel in de douche kan erg helpen: zo voorkom je slippen én is er wat meer houvast in de douche.

Ook zou je het bad wat om kunnen bouwen (scherm, stoel,…) om er meer een type douchecabine van te maken.

Tip 12: Handige tools voor sokken, slips,…

Enkele jaren geleden was er bij onze versie van ‘Shark Tank’ een hele handige uitvinding die ervoor diende om senioren zo gemakkelijk mogelijk zelf hun sokken, slips,… aan te laten trekken. Het bleek een grote schot in de roos te zijn!

Tip 13:  Kies voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Hebben je ouders of grootouders een grote tuin die onderhouden moet worden?

Misschien is het een goed idee om te kiezen voor wat meer onderhoudsvriendelijke planten en dergelijke in de tuin.

Tip 14: Een wandelstok of een rollator

Hier hadden mijn beide grootouders veel aan om langer zelfstandig te kunnen blijven: een wandelstok of een rollator.

Zo kunnen ze veiliger bewegen en krijgen ze terug wat meer zelfvertrouwen om ook in huis meer te kunnen doen.

Tip 15: Handige hulpmiddelen

Er zijn zo veel handige hulpmiddelen op de markt om het zelfstandige leven thuis zo lang mogelijk mogelijk te maken, kijk maar eens bij een thuiswinkelshop!

Er bestaan grijpers om spulletjes die verder weg liggen, te kunnen pakken, automatische gordijnen,…

Hebben jullie nog extra tips? Laat ze zeker hieronder weten in de comments!