Hoe verzorg ik mijn rosacea-huid? Mijn tips!

(Last Updated On: December 26, 2022)

Sinds enkele jaren weet ik dat ik rosacea heb. Het vermoeden was er al een poosje, tot ik eens bij mijn huisarts kwam zonder foundation op mijn huid en hij gelijk vroeg of meer mensen in mijn familie zo’n rode huid en dikke huid hadden. 

Euh, huh? Het schoot me te binnen van wel, en hij vertelde mij dat ik blijkbaar een erg typische rosacea-huid had. Hij schreef me een cortisonecrème voor om het te behandelen, maar dat ging niet goed: het werd alleen maar erger! 

Sindsdien heb ik mijn huidverzorgingsroutine heel erg aangepast (dit was mijn oude huidverzorgingsroutine) en ik moet zeggen dat de rosacea best wel goed onder controle is. Helemaal weg krijg ik het waarschijnlijk niet, maar ik draag zelfs bijna geen make-up meer. 

rosacea-verzorging
rosacea-verzorging

Dit zorgt bij mij voor meer rosaceaklachten

Ik heb wel een lange tijd een dagboekje bijgehouden om er nu eens voor eens en voor altijd achter te komen wat nu zorgde voor grotere opflakkeringen die ik moeilijk onder controle kreeg. 

Als jij ook last hebt van rosacea of misschien van couperose, raad ik je zeker aan om dat ook eens te doen. Het zal echt veel duidelijk maken! 

rosacea-verzorgen
rosacea-verzorgen

Voedsel

Geloof het of niet, maar sommige soorten voedsel zorgden bij mij heel erg opvallend voor een grotere ‘uitbraak’ van rosacea-roodheid op mijn gezichtshuid. 

Een van de grootste boosdoeners daarbij, zijn spicu kruiden en specerijen. Nu at ik dat al niet zo heel erg veel, maar het viel wel op dat als ik dat een keertje deed… ik gelijk enkele uren later last had van de rosacea. 

Dat waren bij mij de voornaamste boosdoeners, maar ik heb ook gehoord van mijn dokter dat er andere voedingsproducten zijn waardoor je veel histamine in je lichaam krijgt: 

 • alcohol (voornamelijk bier en rode wijn)
 • gefermenteerde groenten
 • noten
 • pinda’s
 • specerijen (kerrie, kaneel, chili, peper, paprikapoeder, nootmuskaat,…)
 • vis uit blik
 • fruit (sommige soorten zoals aardbeien, kiwi, frambozen, citrus,… )
 • oude kaas
 • schimmelkaas
 • spinazie, bieten, avocado, tomaat,…

Een grote tip is dus om zeker eens enkele weken een ‘huiddagboekje’ bij te houden en eens te kijken waar je op reageert. Schrijf ook je drankjes en tussendoortjes op, eventuele medicatie,…

Weersomstandigheden

Ik hield zelf ook bij in welke weersomstandigheden ik buiten was geweest (of als ik dagenlang achtereen binnen zat in de verwarming, dat deed ook geen deugd aan mijn rosacea), etc…

Zo ontdekte ik dat ik heel veel last had vlak na een douche of bad (ik douche graag heel erg warm, hetzelfde als ik een badje neem). Dat blijkt trouwens heel erg vaak voor te komen, dat je huid erg reageert na hitte en erge koude. 

Zodra ik buitenkom, bescherm ik mijn huid ook graag extra met een dikke sjaal (in de winter dan, natuurlijk) en met een extra dikke laag dagcrème en SPF. 

rosacea-dikke-huid
rosacea-dikke-huid

Verzorgingstips voor de rosacea-huid

Eerst en vooral: hou je reinigingsmethode heel simpel en gebruik geen al te agressieve middelen. 

Heel eerlijk: dat is gouden advies voor iédereen, niet alleen maar als je last hebt van rosacea. Een grove scrub, zwaar ontvettende reiniger… dat is allemaal niet goed voor je huid! 

Hetzelfde geldt voor producten waar alcohol in zit: die kan ik gewoon niet gebruiken omdat ik het gelijk merk. Dat merkte ik al vaak voor ik überhaupt wist dat ik rosacea had in mijn huid, maar was niet erg consequent erin. 

Het is ook heel belangrijk om SPF te blijven gebruiken: laat je zeker niet verleiden tot het stopzetten van je SPF! Dat kan geen kwaad, maar je moet wel blijven smeren om je huid goed te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. 

 • gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen
 • vermijd zoveel mogelijk alcohol in je producten
 • vermijd parfums in je producten
 • blijf SPF smeren om je huid te beschermen

Vermijd het gebruik van scrubs. Eigenlijk zijn scrubs sowieso niet goed voor je huid: de grove deeltjes in een scrub laten vaak minuscule krasjes in je huid achter, wist je dat? Als je graag een gladdere en zachtere huid wil, kan je beter investeren in een goede exfoliant die geschikt is voor jouw huidtype. 

Nog een tip: vermijd stoombaden voor je huid. Het is sowieso een fabeltje dat je je poriën open kan stomen om daarna crème etc beter in te laten trekken. Of dat je je porieën open kan stomen om alle vuil eruit te krijgen. 

 • vermijd het gebruik van een scrub op je gezicht
 • geen stoombaden
 • gebruik milde ingrediënten in je huidverzorging

Enkele milde ingrediënten die je huid heel erg fijn zal vinden: azelaïnezuur,  niacinamide, vitamine C en E.

Azelaïnezuur komt sowieso al voor in je huis en kan je ook vinden in rogge, tarwe en gerst. Dit ingrediënt heeft een zeer zuiverende en kalmerende functie. Het is dus zeker een ingrediënt om toe te voegen aan je skincare routine. 

Make-up dragen bij rosacea

Maar, hoe zit dat dan met make-up? Wel, ik merk wel dat ik flink moet oppassen met welke producten ik gebruik. Hoe aggressiever de make-upproducten en de ingrediënten, hoe erger mijn rosacea weer opspeelt. 

rosacea-make-up
rosacea-make-up

Waterproof make-up mijden

Ook volgens mijn dermatologe is het geen goed idee om bijvoorbeeld waterproof make-up te dragen, omdat daar sowieso al wat meer agressieve ingrediënten inzitten, maar al helemaal omdat je daar best agressieve reinigers voor nodig hebt. 

Dus: producten die claimen waterproof of erg long-wear te zijn, laat je het best staan. 

‘Clean’ make-up

Moet dan alle make-up bijvoorbeeld groene make-up zijn? Nee, want ook daar zit je met flink veel greenwashing in de make-upwereld. Niet alles wat ‘groen’ of ‘clean make-up’ is, is daarom goed voor je. 

Sinds de lockdowns in 2020 draag ik nog maar weinig make-up, zeker weinig oogmake-up (ook door alle oogoperaties) en al helemaal weinig gezichtsmake-up zoals foundation, poeder en concealer. Deze zomer heb ik veel uitgetest, maar merkte gelijk dat ik weer sneller last kreeg van mijn huid. 

Die periodes waarin ik geen make-up droeg, waren wel periodes waarin mijn huid echt heel gezond was. 

Nu ik de bovenstaande tips al enkele maanden aan het toepassen ben, merk ik dat mijn huid veel rustiger is geworden. Hopelijk heb jij hier ook wat aan!