Welke gezichtsvorm heb ik? Snel je gezichtsvorm bepalen (gezichtstype vrouwen) + tabel

(Last Updated On: February 10, 2023)

Weet jij welke gezichtsvorm jij hebt? Of hoe je je gezichtsvorm kan bepalen? Hier bestaan enkele makkelijke trucjes voor (je krijgt ook mijn beste tips) om makkelijk en snel je gezichtstype te bepalen voor vrouwen.

Welke vormen van gezichten bestaan er dan en over welke types gezicht gaat het? Leer hier bepalen of jij een langwerpig gezicht hebt, een rond gezicht, ovaal gezicht, vierkant gezicht, driehoekig gezicht,…

Waarom is het handig om je gezichtsvorm te kennen? Het is heel erg handig om je gezichtsvorm te kennen als je bijvoorbeeld een nieuw kapsel wilt laten knippen bij de kapper, als je wilt weten welke pony bij je gezichtsvorm past, welke (zonne)bril bij je gezichtsvorm past, welk kapsel bij je gezichtsvorm past,…

Dit zijn erg handige leidraden, maar laat je niet doen door deze regels! Natuurlijk blijf je helemaal zelf beslissen wat je zelf het allerleukste vindt staan bij jezelf.
Deze tips zijn specifiek voor vrouwen, maar lees hier hoe je je gezichtstype als man kan bepalen.

Gezichtsvorm bepalen test en tabel

Ontdek hier onze tabellen die we helemaal zelf samengesteld hebben, bekijk hier het voorproefje:

gezichtsvorm-bepalen-test-2

Wil je hiermee graag aan de slag? Download dan nu snel deze tabellen:

Geef je mailadres in en wij sturen jou de link om deze handige tabellen te downloaden.


.

 

Welke gezichtsvorm heb ik? (vrouwen)

Zoals ik hierboven al vertelde, zijn er verschillende soorten gezichtsvormen: ovaal, ronde gezichtsvorm, langwerpig gezicht, hartvormig, vierkant gezicht,… soms hebben de gezichtsvormen een andere naam en lees je over een omgekeerde driehoek, bijvoorbeeld. Ik zal de verschillende namen gebruiken hieronder zodat je zo goed mogelijk kan ontdekken welke gezichtsvormen eigenlijk hetzelfde zijn.

Ook heel erg handig: ik vertel je ook welke celebrities bepaalde gezichtsvormen hebben, dat is ook altijd heel erg handig om inspiratie op te kunnen doen. Hieronder hebben we een superhandig stap-voor-stap-lijstje gemaakt waardoor jij binnen enkele minuten weet wat jouw gezichtsvorm is.

Twijfel je? Dan is het heel handig om dit eventjes met een vriendin, je moeder, je vriend,… samen te doen.

Enkele voorbeelden die wat gesimplificeerd zijn: 

bronnen foto’s: 123 (Shutterstock)

Hoe je gezichtsvorm bepalen: stap voor stap

 1. Maak een knotje of een staart, haal al je haren uit je gezicht (dus ook je pony – bekijk hier leuke kapsels met pony)
 2. Maak een frontale selfie (dus eentje frontaal van de voorkant): je oren moeten zichtbaar zijn
 3. Neem een meetlint en begin te meten (en noteer ineens eventjes 😉):
 4. meet het je voorhoofd
 5. meet de lengte van je gezicht: van je haarlijn tot het puntje van je kin
 6. meet je de breedte van je gezicht bij je jukbeenderen
 7. Bekijk hoe jouw haarlijn eruit ziet
 8. Bekijk hoe jouw kin en kaaklijn eruit zien

Vergelijk ook zeker even met andere foto’s op het internet!

Wat je ook kan doen: print de foto uit die je net genomen hebt, en teken daar de lijnen op.

Een voorbeeld: 
Op het eerste zicht zou je denken dat de dame hieronder een rond gezicht heeft. Toch is de lengte van haar gezicht langer dan de breedte. Opvallend is haar kin: die is erg prominent. Daarom is het geen ronde gezichtsvorm, maar een diamantvormige gezichtsvorm. Waarom geen hartvorm? Door de haarlijn.
 
gezichtsvorm-bepalen-3
gezichtsvorm-bepalen-3
gezichtsvorm-bepalen-2-1
gezichtsvorm-bepalen-2-1

Breedte bepalen, lengte bepalen en de breedte van het voorhoofd bekijken. Kijk ook naar de vorm van de kin en van de haarlijn. Het helpt heel erg om dit zoals hier in een grafisch programma te doen (dit is mijn favoriete programma), dat helpt de lijnen wat overdrijven.

 
(bron: Unsplash)
 
 
Wat is mijn gezichtsvorm?

Welke gezichtsvormen zijn er?

1. Ovale gezichtsvorm

Een ovale gezichtsvorm wordt al jarenlang gezien als de ‘ideale’ gezichtsvorm. Waarom? Wel, deze gezichtsvorm kan bijna alles hebben qua kapsels, brillen,… omdat er geen opvallende uitstekende delen zijn zoals een breder voorhoofd of een hoekige kin.

Is je voorhoofd net een klein beetje is dan jouw ronde kin (je hebt zeker geen hoekige kin)? Dan heb jij waarschijnlijk een ovaal gezicht. Wat is het verschil met een rechthoekige gezichtsvorm? Je hebt eigenlijk dezelfde afmetingen, maar jouw gezicht heeft afgeronde vormen en geen hoeken. Nog enkele dames met een ovale gezichtsvorm zijn Blake Lively, Kerry Washington, Jessica Alba en Olivia Munn. Zoek je dus nog meer inspiratie voor je gezichtstype, dan moet je zeker eens op Pinterest op hun namen zoeken.

 • je voorhoofd is iets smaller dan je ronde kin
 • je kin is rond
 • je haarlijn is rond
 • de lengte van je gezicht langer dan de breedte

Celebrities met een ovale gezichtsvorm / gezichtstype: 

 
Jessica Alba heeft een ovale gezichtsvorm (Kathy Hutchins / Shutterstock)

 

2. Ronde gezichtsvorm

Een rond gezicht is gewoonweg rond. Maar, het is toch het beste om even je gezicht te meten zoals ik hierboven aanbevolen heb. Bij een ronde gezichtsvorm is de breedte van het gezicht ongeveer hetzelfde als de lengte van je gezicht. Je gezicht is vrij vol, met een ronde kin en een ronde haarlijn en vaak bolle wangen.

Het breedste gedeelte van je gezicht zit bij je wangen en oren. Een rond gezicht is hetzelfde als een vierkant gezicht, maar dan met meer rondingen. Je kin is rond en je jukbeenderen zijn het breedste gedeelte van je gezicht. Jouw celeb inspiratie: Tiffany Amber Thiessen, Elizabeth Olsen, Jennifer Goodwin, Ashley Benson en Jennifer Lawrence, Chrissy Teigen, Selena Gomez.

 • je gezicht is ongeveer even breed als even lang
 • bij je wangen en oren is je gezicht het breedste
 • en ook daar zitten je jukbeenderen
 • zoals een vierkant gezicht, maar je hebt rondingen in je gezicht (kin, haarlijn,…)
 • je kin is rond
Celebrities met een ronde gezichtsvorm / gezichtstype: 
 
Het ronde gezicht van Tiffany Amber Thiessen
 
 3. Langwerpige gezichtsvorm

Een langwerpige gezichtsvorm lijkt een beetje op de ovale gezichtsvorm en is lang en smal. Wat is het verschil met de ovale gezichten dan? De langwerpige gezichtsvorm heeft een veel strakkere kaaklijn. Het voorhoofd is ongeveer even breed als bij de jukbeenderen. De kaken zijn vaak breed en lopen gelijk met het voorhoofd, en de kin is smal. Meestal heeft het langwerpige gezicht een hoog voorhoofd. Wat maakt een gezichtsvorm nu écht langwerpig? Het gezicht is bijna dubbel zo lang als dat het breed is.

Je kan jouw gezichtsinspiratie opdoen met dames zoals Sarah Jessica Parker, Alexa Chung, Joan Smalls.

 • dubbel zo lang als de breedte
 • zachtere vormen
 • groot voorhoofd
 • gezicht even breed van kaken tot en met het voorhoofd
Celebrities met een langwerpige gezichtsvorm / gezichtstype: 
 

Sarah-Jessica Parker heeft een langwerpig gezicht en begrijpt heel goed welke kapsels haar wel en niet staan (en ooh, haar prachtige oogmakeup)  (S Bukley Shutterstock / Tinseltown Shutterstock)
 

4. Hartvormig gezicht

Next up: het hartvormig gezicht. Dit gezichtstype is het breedste bij de slapen en de jukbeenderen, maar heel smal bij de kin. Je kin is smal, scherp en puntig.

Dus, is je kin spits/puntig? Is je voorhoofd het wijdste deel van jouw gezicht? Dan heb jij dus een hartvormig gezicht. Qua celebrities lijkt jouw gezicht op dat van Chloë Grace Moretz, Reese Witherspoon, Kelly Osbourne en Sarah Hyland.

 • haarlijn met inham (hartjesvorm)
 • puntige kin
 • breedste van je gezicht: bij de slapen en kaken
 • heb je geen haarlijn met inham? Dan heb je een driehoekig gezicht
Celebrities met een hartvormige gezichtsvorm / gezichtstype: 

Kelly Osbourne heeft een typisch hartvormig gezicht, net als Reese Witherspoon (Featureflash Photo Agency / shutterstock)

 

5. Vierkant gezicht

Hoe weet je of je een vierkant gezicht hebt? Een vierkant gezicht heeft een rechte en hoekige kaaklijn met een rechte haarlijn. Het gezicht is vaak even breed als lang (zoals bij een rond gezicht, maar dan de ‘hoekige versie’).

De zijkanten van je gezicht zijn recht en je kaaklijn is licht gebogen. Je gezicht is ongeveer net zo breed als dat het lang is.  Olivia Wilde, Gigi Hadid, Angelina Jolie, Cameron Diaz en Sandra Bullock hebben ook een vierkante gezichtsvorm.

 • rechte, hoekige kaaklijn
 • gezicht even breed als lang
 • de vierkante versie van een rond gezicht
 • vaak ook een rechte haarlijn, geen ronde
 • je kaken zijn even breed als je voorhoofd

Celebrities met een vierkante gezichtsvorm / gezichtstype: 

Gigi Hadid (Tinseltown / shutterstock) en Olivia Wilde ( Featureflash Photo Agency shutterstock)
 

6. Diamantvormig gezicht

Hoe weet ik of ik een diamantvormig gezicht heb? Jouw jukbeenderen zijn hoog en je kin is puntig. Het grote verschil met een hartvormig gezicht is de haarlijn: jouw haarlijn is smaller. Enkele celebrities met een diamantvormig gezicht: Ashley Green, Vanessa Hudgens, Jennifer Lopez.

 • puntige kin
 • hoge jukbeenderen
 • je haarlijn is smaller (in tegenstelling tot het hartvormige gezicht)

Celebs met een diamantvormig gezicht

Jennifer Lopez heeft een diamantvormig gezicht (Kathy Hutchins / Shutterstock)

En wat nu je weet welk type gezicht je hebt?

Handig! Nu weet je perfect welk type gezicht je hebt! Dit is een goede basis om verder te gaan kijken:

Vind je je gezichtsvorm niet?

Het is moeilijk om je eigen gezichtsvorm te bepalen, zeker als je geen ‘standaard’ gezicht hebt dat 100% voldoet aan alle criteria (en is dat niet bij bijna iedereen zo?). Je kan dus best wel tussen 2 verschillende gezichtstypes in zitten. Dat is ook helemaal niet erg: begin volop te experimenteren (voor je haar, pony, wenkbrauwen of make-up zou ik eerst eventjes experimenteren in Photoshop of een ander grafisch programma) en kijk wat er goed staat bij jou. Het helpt om foto’s te maken en die met elkaar te gaan vergelijken!

Download ook zeker onze SUPERhandige tabellen om zelf je gezichtsvorm te kunnen bepalen! Je vindt ze hieronder:


.