Tanden bleken – alles wat je moet weten (zeker als je met een tandenbleekset zelf thuis aan de slag gaat): Er zijn de laatste tijd steeds meer mensen die ervoor kiezen om hun tanden te bleken. De reden hierachter is natuurlijk dat een witte lach er over het algemeen wat mooier en verzorgder uitziet.
Toch zijn er veel mensen die niet precies weten wat ze kunnen verwachten van het tanden bleken.
Voor deze mensen is het noodzakelijk om dit artikel even goed door te nemen, zeker als je zelf thuis aan de slag gaat met een tandenbleekset.
We hebben de belangrijkste informatie namelijk in dit artikel voor je op een rijtje gezet, zo kom je niet meer voor verrassingen te staan en zorg je ervoor dat je je tanden veilig bleekt.
Hoe werkt tanden bleken?
Je weet al dat het bleken van tanden werkt, maar weet je ook hoe het eigenlijk werkt? Bij het bleken van tanden worden de vlekken op de tanden verwijderd. Vlekken op tanden kunnen op twee manieren worden geclassificeerd: extrinsiek of intrinsiek.
Extrinsieke vlekken verschijnen op het oppervlak van je tanden door bijvoorbeeld het drinken van koffie, thee,…
Intrinsieke vlekken leven tussen de microscheurtjes in je glazuur en diep in je tandbeen. Bepaalde soorten tandpasta kunnen de extrinsieke vlekken op je tanden verwijderen. Maar alleen door het laten bleken van je tanden is het mogelijk om hardnekkige extrinsieke vlekken en intrinsieke vlekken te verwijderen.
Dit kan op twee manieren worden gedaan. Je kunt ervoor kiezen om je tanden te laten behandelen met een speciaal soort UV licht. Dit licht maakt je tanden witter en breekt de vlekken af.
Echter kan er ook gekozen worden voor een behandeling waarbij er een speciaal blekend ingrediënt (carbamideperoxide of waterstofperoxide) op je tanden wordt aangebracht. Dit dringt je tanden binnen en breekt de verkleurde moleculen af.
Zuurstofmoleculen van deze middelen reageren met de verkleurde moleculen in je tanden, waardoor de bindingen die ze bij elkaar houden worden verbroken. De zuurstofmoleculen verspreiden zich en maken de hele tand wit. Als gevolg daarvan krijg je een wittere glimlach.
Waar moet je voor oppassen bij het bleken?
Belangrijk om te weten is dat het bleken van je tanden niet goed is voor je tanden. Iedere keer dat je een behandeling ondergaat breekt de natuurlijke laag aan glazuur namelijk ten dele af. Zeker als je aan de slag gaat met een tandenbleekset, moet je goed de handleiding lezen.
Mocht je er dus voor kiezen om jouw tanden te laten bleken dan is het verstandig om dit niet te vaak te doen en voor echt goede producten te kiezen. Door er een bepaalde tijd tussen te laten zitten stel je jouw tanden in staat om te herstellen.
Wanneer je jouw tanden wilt laten bleken bij een gespecialiseerde kliniek dan zullen ze je dit altijd vermelden bij je afspraak. Ook moet je oppassen met middeltjes die je op je tanden smeert, hier zitten namelijk soms stoffen in die zeer slecht kunnen zijn voor je tandvlees.
Zelf je tanden bleken
Het is mogelijk om zelf je tanden te bleken. Dit doe je vaak met behulp van de speciale UV licht thuispakketten (tandenbleeksets). Tandenbleeksets voor thuisgebruik zijn over het algemeen veilige producten om te gebruiken, al moet je wel kiezen voor een betrouwbaar merk. We zien dat er nog wel eens wordt geadverteerd met houtskool als bleekmiddel, echter is er geen bewijs dat dit echt werkt op de lange termijn. Door de zwarte kleur lijkt het alleen alsof je tanden witter zijn geworden.
Foto: Lesly Juarez / Unsplash
Lees nog meer over de beautytrends 2022!