Medische bh: wanneer een postoperatieve bh dragen en waar moet je op letten?

(Last Updated On: February 25, 2022)

Er zijn veel verschillende soorten bh’s en het is niet zo gemakkelijk om een goede bh te vinden. Een BH kopen heeft vaak wel wat voeten in de aarde. Of je nu een grote maten bh nodig hebt, eentje voor kleinere maten of net een medische bh: wij geven je hier op Glamourista graag extra uitleg.

Wat moet jij kiezen als het gaat om een medische bh en waar moet je dan vooral op letten zodat jij een goede bh vindt die jou goed zal ondersteunen na een operatie? Wij lijsten het graag voor jou op.

Postoperatieve-bh
Postoperatieve-bh

(Bron foto: BHsupport)

Wat is een medische bh?

Een medische bh (postoperatieve bh) is een bh die zorgt voor goede ondersteuning en verdeling van de druk waardoor het helpt om zwelling en oedeem tegen te gaan. Dit is belangrijk na een operatie en het zal dan ook ontzettend fijn zijn om een echt goede medische bh te dragen.

Een postoperatieve bh is gemaakt van een stretchy stof. Zo’n nazorg-bh of herstel bh is ideaal als je een bh moet dragen na een operatie.

Welke bh dragen na een borstoperatie? 

Na een borstoperatie heb je een speciale postoperatieve beha nodig. Het is fijn om 2 verschillende beha’s te hebben: zo kan je afwisselen maar wissel je ook de drukplekken af. Het is erg fijn dat deze bh’s vaak een rits of haakjes aan de voorkant hebben: handiger om deze beha’s aan te trekken. 

Na een borstvergroting

Wat moet je dan dragen na een borstvergroting? Je krijgt bij een borstvergroting vaak implantaten van silicone ingeplant. Heel belangrijk bij de postoperatieve bh die je dan draagt, is dat je tepels naar voren wijzen. Je hebt dus een beha met een goede compressie nodig en de beha moet goed strak kunnen aansluiten. 

Na een borstamputatie 

Na een mastectomie krijg je vaak tijdelijke protheses en deze kan je dragen in een prothesebeha. Die zijn weer iets anders dan de andere beha’s die we al benoemden, omdat ze pockets hebben om de prothese in te stoppen. Later kan er gekozen worden voor silicone protheses (of niet, het is maar wat je voorkeur is). 

Een zachte bh die een lichte tot stevige compressie heeft, is ideaal voor jou. Heb jij veel last van oedeem of hou je veel vocht op na de operatie? Dan heb je een hoog model medische bh nodig. 

Na een borstsparende operatie

Je wilt een zachte beha na een borstsparende operatie: eentje met een medium tot stevige compressie (die zorgt ervoor dat de wonden sneller kunnen genezen omdat het wondvocht sneller opgenomen wordt). 

Kies voor een beha zonder metaal als je de beha ook graag wilt dragen in de ruimte van de bestralingstherapie.

Na een borstverkleining

Heb jij je borsten laten verkleinen? Dan heb je ook een postoperatieve bh nodig die een medium tot stevige compressie heeft. Dankzij de druk (compressie) wordt het vocht in de borsten verminderd, waardoor je een sneller herstel kent. 

Hopelijk weet je na dit artikel al wat meer over postoperatieve bh’s en weet je iets beter wat je kan kiezen. Laat je ook zeker even adviseren in het ziekenhuis.