Hoe piepende schoenen verhelpen?

(Last Updated On: November 20, 2021)

Hoe piepende schoenen verhelpen? Piepende schoenen – nooit echt leuk. Mensen horen je namelijk van ver al aankomen, en je voelt je ook altijd een klein beetje in verlegenheid gebracht. Maar wist je dat er enkele erg makkelijke manieren zijn waarop jij piepende schoenen kan verhelpen? In dit artikel leggen wij haarfijn uit hoe jij je schoenen niet meer doet piepen wanneer je door de gang van je kantoor loopt!

piepende-schoenen-verhelpen
piepende-schoenen-verhelpen

Photo by Mohammad Metri on Unsplash

Je schoenen zijn te oud!

Wees eerlijk: zijn jouw piepende schoenen al enkele jaren oud? Dan is het misschien wel tijd om jouw schoenen een nieuw leven te geven – in de vuilnisbak. Ze mogen dan wel erg comfortabel zitten, wanneer schoenen oud worden begint de zool te slijten. Dit kan ervoor zorgen dat jouw schoenen piepen op harde vloeren. Hier is spijtig genoeg weinig aan te doen buiten een nieuw paar schoenen kopen.

Ga met je schoenen naar de schoenmaker

Indien je schoenen nog niet aan het natuurlijke einde van hun leven zijn gekomen is het een goed idee om je schoenen naar de schoenmaker te dragen wanneer ze piepen. Een schoenmaker heeft namelijk heel wat ervaring met het maken van schoenen en kan je eventueel een nieuwe zool plaatsen of bepaalde stukken van je schoen wat losser maken zodat het leder van je schoen niet meer piept. Indien je liever niet naar de schoenmaker trekt hebben we hieronder nog enkele tips.

Koop goede inlegzolen

Soms kan het gepiep van je schoenen ook te maken hebben met je inlegzolen. Het kan namelijk zo zijn dat je zolen niet erg goed in je schoenen passen waardoor ze piepen. Ga naar de schoenmaker of zelfs de apotheker om een paar erg goede (misschien zelfs orthopedische) inlegzolen te kopen. Jouw oude inlegzolen kan je nog altijd gebruiken in andere schoenen waar ze niet in piepen!

Gebruik talkpoeder

Hoewel dit misschien wel een beetje een oud-wijven oplossing lijkt kan je ook altijd wat talk poeder in je schoenen doen. Nadat je een hele dag op je voeten staat en van hot naar her loopt, dan kan het wel eens zijn dat je voeten wat zweten – vooral in de zomer. Je hoeft daar helemaal niet beschaamd om te zijn – het is een erg menselijk en erg natuurlijk fenomeen!
Toch is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw voeten mooi droog blijven indien je liever niet hebt dat je schoenen beginnen piepen. Doe daarom wat talkpoeder in je schoen en sok om je voeten en schoenen droog te houden. Het talkpoeder zal het zweet opvangen en je voeten zullen lekker ruiken na een hele dag werken!

Loop je nieuwe schoenen in

Nieuwe schoenen kunnen soms piepen. Daarom is het een goed idee om je nieuwe schoenen in te lopen voor je ze aandoet op het werk. Je kan je nieuwe schoenen inlopen door ze in huis aan te doen. Zo kan je ze voor de TV aandoen – en dan loop je ze in wanneer je naar de keuken loopt om een biertje of een wijntje te gaan halen.

Je schoenen thuis inlopen zorgt er ook nog eens voor dat je geen grote blaren zal hebben wanneer je de schoenen op het werk aandoet. Thuis kan je de schoenen namelijk makkelijk uitdoen en aan de kant zetten wanneer ze zeer beginnen doen. Op het werk is dit niet zo makkelijk…

Geef je schoenen een groot onderhoud

Hierboven hebben we al een keertje aangehaald dat het gepiep van je schoenen kan voortkomen uit kapotte zolen of inlegzolen die niet goed passen. Toch hoeft dit niet altijd waar te zijn. Zo kan ook het leer in je schoen of zelfs de tong verantwoordelijk zijn voor het irritante gepiep. Het is dan ook een goed idee om je schoenen opnieuw te blinken en goed te poetsen. Probeer het leer van je schoenen zo goed mogelijk te onderhouden zodat je er zeker van bent dat je schoenen in de toekomst niet gaan piepen.

Check de hielen van je schoen

Of je schoenen nu nieuw zijn of oud – het piepen van je schoen kan soms ook aan je hiel liggen. Een hiel die een beetje los zit kan je in eerste instantie misschien niet voelen wanneer je loopt, toch kan de hiel een erg irritant piepgeluid maken.

Wanneer je merkt dat je hiel los zit ga je best naar een schoenmaker. Deze kan de hak erg snel weer vast zetten zodat je in een mum van tijd van dat vervelende gepiep af bent!

Stop je schoenen in de droogmachine

Piepende schoenen? Zeker wanneer je canvas of stoffen schoenen hebt kan er vocht ophopen in de schoenen dat erg makkelijk weg te krijgen is – zeker in de winter. Stop je schoenen dus een minuutje of 10 in de droger om je schoenen te drogen. Doe dit echter niet met leren schoenen want dan kan het leer in je schoenen vertrekken of zelfs krimpen.

Vet het leer in met olie

Tot slot kunnen schoenen ook piepen omdat het leer wat droog is. Hoewel je goed zorg draagt voor je lederen schoenen en ze iedere week mooi blinkt moet je het leer zo nu en dan ook voeden zodat jet lekker soepel blijft.

Je kan dit doen met een speciaal product dat je online of bij de schoenmaker kan kopen. Vergeet alleen niet om je inlegzolen uit je schoenen te halen!

Lees ook: hoe krijg je witte schoenen weer wit? 

Lees ook: hoe krijg je pluisjes van je kleding