Welke oorbellen passen bij je gezicht? Ideale oorbellen voor je gezichtsvorm

(Last Updated On: February 21, 2023)

Welke oorbellen passen bij je gezicht? Ideale oorbellen voor je gezichtsvorm

Zo vind je de oorbel die het best bij je gezichtsvorm past

Ben je iemand die zich kaal voelt als je geen oorbellen aanhebt, maar ze niet graag draagt omdat ze je niet staan?

Dan heb je wellicht alleen maar oorbellen in je bezit die niet passen bij je gelaatsvorm. Gelukkig kun je daar na het lezen van dit artikel gelijk verandering in brengen.

We vertellen je namelijk hoe je zelf je gezichtsvorm kunt bepalen met behulp van een app of meetlint. Hierna geven we je aan welk type oorbel je gezichtsvorm het best laten uitkomen, zodat je je collectie kunt aanpassen.

oorbellen-gezichtsvorm
oorbellen-gezichtsvorm

Photo by Helen Ngoc N. on Unsplash

Zo weet je welke gezichtsvorm je hebt

Met behulp van een uitgeprinte selfie

Ofschoon een app handig is, is het veel leuker om je gezichtsvorm zelf te analyseren. Je bent dan eventjes met jezelf bezig terwijl je ook weer ziet hoe knap je eigenlijk bent, ook zonder oorbellen in.

Je hebt namelijk een uitgeprinte selfie van je gezicht nodig waarbij je gezicht noch de vorm daarvan bedekt is. Kam daartoe je haar strak naar achteren en zet het eventueel vast in een staartje. Vergroot je selfie en print het uit.

Pak een pen of potlood waarmee je de vorm van je gezicht omlijnt. je zult nu in staat zijn om op te maken welk gezichtsvorm je hebt.

Indien je geen printer hebt, kun je ook voor de spiegel gaan staan en de contouren van je gezicht met lippenstift of een oogpotlood (geen waterproof!) tekenen. Bepaal hierna je gezichtsvorm.

Heb je meer hulp nodig? Check dan het artikel: welke gezichtsvorm heb ik? En doe de test!

Meten is weten

De laatste en misschien meest efficiënte manier om achter je gezichtsvorm te komen is door je gezicht op te meten. Daarvoor heb je een flexibele kleermakers meetlint voor nodig.

Als je die niet hebt kun je ook een touwtje, stuk garen of de band van een jurk in combinatie met een lineaal gebruiken. Je meet dan de onderstaande punten op je gezicht met bijvoorbeeld het touw op om de lengte vervolgens op je lineaal af te lezen. Schrijf het getal hierna op.

Meet met je meetlint of touwtje:
– het breedste gedeelte van je voorhoofd op. Het gaat hierbij om de afstand tussen je haarlijnen aan beide kanten;
– de afstand tussen het begin van je beide jukbeenderen. Leg daarvoor je meetlint op het buitenste deel van je ooghoek en trek het over je neus door naar dit punt van je jukbeen, onder je ander oog;
– de lengte van je gezicht door bij het midden van je haargrens te beginnen en een rechte lijn over je neus naar het puntje van je kin te trekken; en
– je kaaklijn door je meetlint precies onder je oor te leggen en je kaaklijn te volgen totdat je bij het puntje van je kin komt. Verdubbel dit getal.

Ga hierna ook de vorm van je voorhoofd na. Is het recht, rond, spits of heb je een weduwe piek?
Doe hetzelfde voor de vorm van je kin, waarbij je bepaalt of het rond, hoekig, spits of prominent aanwezig is.

Aan de hand van de omschrijving in de volgende alinea, kun je nu zonder veel moeite je gelaatsvorm vaststellen.

De verschillende gelaatsvormen

Met behulp van deze cijfers weet je nu tot welke van onderstaande gezichtstypen je behoort:

1. Ruitvormige of diamante gezichtvorm: het getal van de meting van je jukbeenderen is groter dan dat van je voorhoofd. Je kin is tevens puntig. Je hebt ook vaak brede hoge jukbeenderen die je gezicht opvallend maken.

2. Driehoekige gezichtsvorm: ook hier is het getal van je jukbeenderen groter dan die van je voorhoofd, wat ook het het geval is met het getal van je kaaklijn ten opzichte van je jukbeenderen.

3. Hartvormig is je gezichtsvorm als je voorhoofd breder dan je hoge jukbeenderen is en je een spitse kin hebt. Vaak heb je ook een weduwe piek waardoor je hartige vorm meteen opvalt.

4. Je gezichtsvorm is vierkantig indien alle getallen ( haast) gelijk zijn. Je kin is licht gekromd terwijl je kaak er rechthoekig uitziet.

5. Rechthoekig is je gezichtsvorm als je voorhoofd en jukbeenderen ongeveer even breed zijn, maar de lengte van je gezicht langer is dan deze twee punten.

6. Een ronde gelaatsvorm is haast als een vierkantige. De lengte van het gezicht is ongeveer gelijk aan die van het getal van de jukbeenderen(1), terwijl het getal van het voorhoofd haast even hoog is als dat van de kaaklijn (2). 1 is wel wat breeder dan 2 terwijl er ook sprake is van een ronde zachte kin.

7. Ovale gezichtsvorm: je hebt een ovaal gezicht als de lengte van je gezicht groter is dan dat van je jukbeenderen en je kaaklijn kleiner is dan je voorhoofd.

Laten we nu gaan kijken welke type oorbellen je het beste staan gelet op je gezichtsvorm:

Oorbellen voor een hartvormig gezicht

Met een hartvormig gezicht is de bovenkant van je gezicht breder dan de onderkant. Om deze reden staan oorbellen die juist breder aan de onderkant en smal aan de bovenkant zijn, je super goed.

Denk aan oorbellen in de vorm van een driehoek, traan, waaier en kroonluchter. Ze verbreden allemaal je kaaklijn wat je gezichtsvorm zachter maakt. Oorknopjes kun je gerust laten staan. Kies ook voor dit type oorbellen als je een driehoekige gezichtsvorm hebt.

 • geen oorknopjes
 • kies voor driehoekige oorbellen, statement oorbellen

Oorbellen voor ovale gezichtsvorm

Zolang je oorbellen die voorbij je kin hangen vermijdt, kun je elke oorbel die je leuk vindt aandoen.

Oorknopjes zijn misschien reeds je favoriet maar experimenteer ook gerust met oorbellen die de vorm hebben van een hoop (hoop oorbellen of oorringen). Ze staan je gewoon goed!

 • Hoops zijn jouw vriend
 • Kortere oorbellen (niet langer dan je kin)
 • Brede oorbellen maken je gezicht optisch wat breder

Oorbellen voor je ronde gezichtsvorm

Ben je gezegend met een ronde gelaatsvorm, dan kun je ronde oorbellen liever laten staan.

Geef daarnaast ook gauw je oorknopjes weg en ga shoppen voor oorbellen die zowel klein als vierkant zijn.

Vul je collectie ook aan met een paar langwerpige oorbellen die niet al te veel opvallen.

Door voor deze modellen te kiezen breek je de ronde vorm van je gezicht enigzins af, wat je verder kan afstylen met je make up en andere accessoires.

 • langwerpige oorbellen
 • statement oorbellen

Ruitvormige gelaatsvorm oorbellen

Zoals je hierboven al las, is bij een ruitvormig gezicht je voorhoofd vaak smal en lang. Je verbreedt dit optisch door voor korte brede oorbellen of oorknopjes te kiezen.

Doe ook wat kleine knopjes, hoop- en vierkante oorbellen in je sieradendoos zodat je voor elke gelegenheid een passend model hebt.

 • brede oorbellen
 • oorknopjes
 • hoop oorbellen
 • vierkante oorbellen

Rechthoekig gezicht: oorbellen

Als je gezicht rechthoekig van vorm is, is het meestal ook smal en lang. Je veranderd deze vorm door voor oorknopjes te kiezen of oorbellen te dragen die niet te lang zijn.

Vul je collectie oorbellen aan met kegelvormige en vierkante oorbellen. Wissel ze tevens af met kroonluchter modellen.

 • brede oorbellen
 • kortere oorbellen
 • kroonluchter oorbellen

Perfecte oorbellen voor je vierkante gezichtsvorm

Een belangrijke vuistregel bij het aanschaffen van oorbellen is dat de vorm van je sieraad tegenovergesteld moet zijn aan je gelaatsvorm.

Het effect van deze regel zie je goed als je er voor zorgt dat al je oorbellen vanaf nu of rond of afgerond zijn.

Denk aan oorbellen die op druppels lijken, een hoepel vorm hebben of uit verschillende lagen bestaan. Je zult versteld staan van het resultaat.

 • Ronde oorbellen
 • druppelvorm oorbellen
 • hoop oorbellen

Nog meer stylingtips: