Onze tuin inrichten: enkele ideeën

(Last Updated On: April 1, 2021)

Nu ons huis bijna volledig verbouwd is (we zijn er dan ook al enkele jaren mee bezig) en we alleen nog enkele details moeten afwerken, beginnen we hoe langer hoe meer te denken aan het inrichten van onze tuin. Op dit moment is dat best wel een werk: de verbouwingen van het huis waren erg grondig en er is veel grond verdwenen uit de tuin. 

Al bijna 2 jaar ben ik bezig met planten en bloemen aankopen voor in de tuin. Die staan voorlopig vrolijk in potten en ik vind het een ideale manier om al enkele planten wat groter te kunnen kweken voor we daadwerkelijk de tuin gaan aanleggen en alles een plaats krijgt. 

Onze tuin heeft de afgelopen jaren wel een klein beetje liefde gekregen, maar het wordt stilaan tijd om echt voor de grote opknapbeurt te gaan. Omdat ik dus al enkele bloemen, planten en struiken opgekweekt heb de laatste jaren, zullen die ook hun eigen plekje krijgen en moeten we in ons plan rekening houden met waar ze moeten staan (zonnig, schaduw,…).

Roos-en-cosmos
Roos-en-cosmos

Tuinplanten

De laatste jaren heb ik ontdekt dat ik heel erg gek ben op bepaalde tuinplanten en bloemen: de tuin staat vol potten met dahlia’s, maar daarnaast heb ik ook een grote liefde ontdekt voor rozenstruiken. 

Het grote ‘probleem’ met die rozenstruiken is dat de grond zo kaal blijft en dat je de kale takken zo duidelijk ziet. Daarom zijn we ook op zoek naar nog leuke bodembedekkers om al die kale grondplekken toch een beetje meer te gaan bedekken. Een van mijn favoriete bodembedekkers, is de Campanula. Die hebben we nu ook al in een potje klaar staan en gaat zeker een vaste plaats in onze aangelegde tuin krijgen! 

Ik kocht deze maand ook nog een kleine magnoliastruik (die wilde ik al lang), samen met een kleine rhododendron en enkele prachtige irissen. 

planten-en-bloemen-voorkweken
planten-en-bloemen-voorkweken

Liefde voor dahlia’s

Ik vertelde al dat ik een grote liefde voor dahlia’s ontdekte: het is zo fijn om de hele zomer lang de ene bloem na de andere te zien verschijnen én ze zijn nog eens gemakkelijk in onderhoud ook! 

 

Zo heb ik vorig jaar voor de allereerste keer de dahliaknollen verdeeld om meer dahlia’s te kunnen planten dit jaar, ik ben erg benieuwd of dat allemaal goed gaat lukken! 

 

dahlia
dahlia

Tulpen in het voorjaar

Ook nieuw in onze tuin dit jaar: enkele tientallen tulpen! Ik kocht deze vorige lente aan en was zo blij toen ik ze eind september eindelijk in de grond kon stoppen. Deze tulpen zullen waarschijnlijk altijd in potten blijven staan omdat ze anders te veel plaats innemen in de grond en tegen het einde van de lente zeker niet meer bloeien.

 

Voor de tulpen hoef ik dus geen vaste plaats te voorzien in onze tuinplanning. 

 

Planten die schaduw of zon nodig hebben? 

Een ander punt waar we bij ons tuinontwerp zeker rekening mee moeten houden: we gaan enkele schaduwrijke plaatsen in de tuin hebben en zullen daar ook nog specifieke plantjes voor gaan kopen. 

 

Op de zonnige plaatsen komen alle dahlia’s te staan, samen met de rozenstruiken. Het is dus wel heel belangrijk om veel rekening te houden met hoeveel zon je planten en bloemen nodig hebben, anders haal je nooit het maximale eruit! 

 

Afsluiting: beukenhaag

Ook zijn we op zoek gegaan naar een flexibele en groene afsluiting: dat werd een beukenhaag. Hopelijk kunnen we deze al redelijk snel na de werken gaan planten, het duurt namelijk nog wel een tijdje voor die haag mooi vol staat. 

 

Wat zijn jullie plannen voor de tuin voor het komende lente- en zomerseizoen?