In Duitsland wordt ieder jaar Oktoberfest gevierd, maar ook in Nederland schieten deze bierfeesten als paddenstoelen uit de grond. Heb jij binnenkort een Nederlands Oktoberfest op de planning staan? Of, misschien ga je gewoon lekker op stap naar Duitsland en wil je graag weten wat je nu eigenlijk aan moet trekken?
Geen nood, Glamourista to the rescue! Ik geef je graag de Oktoberfest Dresscode mee!
Wat draag je naar het Oktoberfest?
Om écht helemaal op te gaan in de feestelijkheden, dien je niet alleen te genieten van bier, bratwürsten en hoempapa-Schlagermuziek, maar is het natuurlijk leuk als je de Oktoberfest dresscode volgt. Dan zit je écht voor de volle 100% in de Oktoberfestervaring! Lees hieronder verder wat de Oktoberfest kleding inhoudt:
Oktoberfest dresscode voor vrouwen: Dirndl
Als vrouw (Heidi) draag je standaard een Dirndl naar het Oktoberfest (had ik bijna Diddl geschreven, zeg… ken je die nog?).
De dirndl wordt op bepaalde plekken ook nog wel buiten het Oktoberfest om gedragen, bijvoorbeeld in Zuid-Duitsland en Oostenrijk gedurende kerkdiensten en feesten.
Een Dirndl is pure folklore en wordt daarom dus nog steeds gedragen. Wist je dat, de knoop van de schort in je Dirndl (Schleife) zou moeten aangeven of een vrouw single, bezet, weduwe of zelfs maagd is? Soit, je ziet zo gelijk wel waarom dat feest überhaupt bedoeld was… ik hoop maar dat dit anno 2022 toch niet meer het geval is.
Als ze de strik aan haar rechterkant dichtknoopt, is ze bezet. Zit de strik vanachter, is ze een weduwe. Zit de strik voorop, dan is duidt dit erop dat de vrouw maagd is. Zit haar knoop aan haar linkerkant, is ze nog vrijgezel.
Waaruit bestaat de outfit voor vrouwen?
- Dirndl: dit is de jurk en het belangrijkste deel van je outfit.
- Schort: de schort of pinaforte draag je over de Dirndl. Het is het knopen van deze schort waarmee je je ‘status’ duidelijk maakt aan de wereld.
- Trachtenbluse: de blouse onder je Dirndl. Eigenlijk heeft die traditioneel gezien niet zo’n laag décolleté als je nu ziet, maar was het eerder met een bijna-col, zo hooggesneden. Kies er geen met knoopjes of versierselen, dat is niet volgens de traditie.
- BH: een goede BH onder je blouse, is heel belangrijk voor je outfit. Kies er eentje die voldoende ondersteuning biedt. Er zijn zelfs speciale Oktoberfestcollecties bij bekende lingeriemerken, wist je dat?
- Schoenen: kies aangename schoenen om op te lopen, geen hoge hakken. Platte schoenen (geen sneakers!) en lage hakjes zijn ideaal.
- Sokken: je draagt witte kniesokken of/ en een doorzichtige panty in huidskleur als je wat meer bedekt wil zijn en het fris hebt
Oktoberfest dresscode voor mannen: Lederhosen
Als man (Günther) draag je Lederhosen naar het Oktoberfest.
Photo by Diogo Brandao on Unsplash
Lederhosen was vroeger de kledij voor de werkmannen. Ook hier zijn er enkele kledingvoorschriften die je moet volgen om de Oktoberfestdresscode te respecteren:
- Blouse: onder je Lederhosen draag je een wit overhemd of een lichtgeruit overhemd aan. Geen schreeuwende kleuren en al helemaal geen ordinair t-shirtje! Dit mag zowel met lange als met korte mouwen zijn, zolang het maar een volledig knoophemd is.
- Lederhosen: de lederhosen moet je combineren met bretels die erbij passen. Meestal zitten die gewoon wel aan je Lederhosen vastgemaakt. Moest je ze toch apart moeten kopen, dan moet je er kiezen in de kleur van je Lederhosen.
- Hoed: deze outfit heeft een Alpenhoed nodig. Dat is een hoed met een veer en heeft een brede rand. Niet iedereen staat een hoed, laat staan een Alpenhoed. Gelukkig is deze hoed niet verplicht, maar zeker wel een hele leuke touch in je Oktoberfest-outfit!
- Schoenen: Je draagt het best klassiekere schoenen zoals loafers (leren loafers), maar eigenlijk zou de je Haferlschuh moeten dragen. Die zijn niet altijd zo gemakkelijk te verkrijgen, vandaar dat we je ook graag even een andere optie geven.
Ik ben aan het zoeken geweest of mannen hun status ook ‘moeten’ aangeven via hun kleding, maar nee hoor… dat was typisch alleen voor vrouwen.
Oktoberfest: de geschiedenis
Als je naar het Oktoberfest gaat, draag je Trachtenkleding. Dat wil zeggen: stevige werkkleding uit de 18e eeuw. Een Dirndl was voor de dienstmeisjes, de Lederhosen voor de werkmannen.
Deze kleding is ook heel erg gevoelig aan modetrends, wist je dat? De grote merken Trachtenkleding zoals Angermaier of Krüger hebben ook ieder jaar een nieuwe collectie. Dat zie je ook duidelijk op de Wiesn. Daar kan je pas trendspotten!
Eigenlijk is het Oktoberfest een traditioneel Beiers feest, ook al wordt het nu gezien als kenmerkend voor de hele Duitse cultuur. In 1810 trouwden kroonprins Ludwig van Beieren en prinses Therese van Sachsen-Hildburghausen. Hun feest duurde 5 hele dagen. Op diezelfde weide, de Theresiënwiese, wordt nu nog steeds het officiële Oktoberfest gevierd.
Investeren in een goede outfit is dus zeker een aanrader. Zo kan je er jarenlang mee verder en de outfit jarenlang opnieuw gebruiken tijdens allerlei Oktoberfest-feesten! Da’s wel nodig, want het bier op Oktoberfest wordt steeds duurder!