Balenciaga: geschiedenis en collecties

(Last Updated On: June 13, 2022)

Het moet een van de bekendste modemerken zijn in de hele wereld: Balenciaga. Vraag aan iedere modeliefhebber een top 5 van hun favoriete merken, en dit merk zal je erg vaak horen? Waarom? Het is een erg vooruitstrevend merk met een erg goede naam.

De stoffen die gebruikt worden zijn innovatief en de snitten vooruitstrevend. De Balenciaga schoenen zijn de tussen de gewildste schoenen in de wereld.

Zeker nu Demna Gvasalia aangesteld is als creatief directeur in 2015. Maar wat is de geschiedenis van dit merk en wat zijn mijn persoonlijke favorieten van dit merk?

Balenciaga: de geschiedenis

Balenciaga werd opgericht in 1919 en je hoort het vast al aan de naam: het is een Spaans merk. Het merk werd opgericht door Cristobal Balenciaga in San Sebastian (in het mooie Baskenland). De allereerste boetiek ging open en het merk werd spontaan zo populair, dat hij ook boetieks openende in Barcelona en in Madrid. Zijn ontwerpen werden beroemd omdat ze onder anderen gedragen werden door leden van de Spaanse koninklijke familie en vele edellieden.

 

De Spaanse burgeroorlog brak uit en de winkels moesten gesloten worden. Balenciaga vertrok zelf naar Parijs en het merk kreeg daar zijn nieuwe geboorteplaats. Het zou ook in Parijs blijven.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het modemerk in Parijs gevestigd aan de Avenue George V en stond het merk voornamelijk bekend door hun designs met zwart kant, lichtroze stoffen en vierkante jassen.

 

Na de oorlogen

Het merk had ondertussen al twee grote oorlogen overleefd: in de na-oorlogse jaren kon alles en werd creativiteit weer volop gevierd. In 1955 ontwierp Balenciaga een icoon: de tuniekjurk met bredere schouders en zonder taille: tot op dat moment was zo’n silhouet niet populair.

 

Later zou de naam veranderen naar de chemisejurk. Eind jaren vijftig werkte hij veel met een Empire lijn  en speelde op die manier met tailles: er wordt gezegd dat Balenciaga de taille voor vrouwen een andere look gegeven heeft.

 

Beroemde klanten

Ik vertelde al dat Balenciaga beroemde klanten had: in de beginjaren kon hij rekenen op de Spaanse aristocratie, in de jaren zestig maakte hij de trouwjurk van Koningin Fabiola van België en droeg Jackie Kennedy zijn kleding.

 

Beroemde mode-ontwerpers

In 1968 sloot Balenciaga zijn modehuis en werd het overgenomen door Jacques Bogart S.A. Later werden er collecties ontworpen door Michel Goma, Josephus Thimester, Nicolas Ghesquière, Alexander Wang en Demna Gvasalia.

 

Befaamde designs

Enkele van de stukken die uit het modehuis Balenciaga komen, zijn wereldberoemd geworden. De laatste jaren staan ze voornamelijk bekend om hun Balenciaga schoenen en de Balenciaga sneakers heren.

 

Balenciaga sneakers, tassen en zonnebrillen

Ze brachten enkele jaren geleden ook de look-a-like IKEA tas uit en vonden uit dat er nieuwe sok-sneakers gedragen moesten worden en ontketenden op die manier een volledig nieuwe schoen en stijl.

 

Enkele favoriete stuks uit de huidige collectie:

Zelf ben ik helemaal verliefd op hun chunky sneakers (of die nu volledig nudekleurig zijn tot hun allernieuwste felroze paar Balenciaga sneakers.. I love them!), of hun prachtige zonnebril. Ook van hun tassen ben ik al enkele jaren fan: ze zijn klassiek en overal mee te combineren, perfect!

balenciaga-bril
balenciaga-bril
balenciaga-roze-sneakers
balenciaga-roze-sneakers
balenciaga-sock-boots
balenciaga-sock-boots
balenciaga-tas
balenciaga-tas