Zo heb jij minder last van stress

(Last Updated On: June 14, 2023)

Zo heb jij minder last van stress

Steeds meer mensen zijn overwerkt of hebben een burn-out. Op het moment dat ze zich dit beseffen is het vaak al te laat. Hun lichaam zit dan al vol met stresshormonen. Hierdoor duurt het lang voordat ze zich minder gestrest voelen. Door op tijd je stress te verlagen kun je dit voorkomen. Hoe doe je dat dan? Dat lees je in dit artikel.

stress-verminderen
stress-verminderen

Zorg voor een goede balans

Ons lichaam werkt continu om in balans te zijn. Je vochtbalans moet goed zijn, je temperatuur moet circa 37 graden zijn en je bloedsuikerspiegel moet stabiel zijn. Naast deze fysieke balans moet je werken aan een goede mentale balans. Dit houdt in dat je een goede balans hebt tussen actief zijn en rusten. Ook moet je balans tussen energienemende en energiegevende activiteiten goed zijn. Per persoon verschilt het welke balans goed is. Zo kan de ene persoon heel lang achter elkaar actief zijn zonder gestrest te worden. Een andere persoon heeft juist weer behoefte aan veel rustmomenten op een dag. Onderzoek goed wat voor jou werkt. Schrijf ook eens alle activiteiten op die je doet. Ga vervolgens na wat je energie geeft en wat energie van je neemt. Zo kun je kijken of deze activiteiten in verhouding zijn.

Beweeg voldoende

Door te bewegen verlaag je niet alleen je stressniveau, maar komen er ook gelukshormonen vrij. Bovendien verlaagt het de kans op diverse (chronische) ziekten, zoals diabetes type II (suikerziekte) en hart- en vaatziekten. Het krijgen van deze ziekten zorgt niet direct voor stress, maar wel indirect. Beweeg daarom tenminste elke dag 30 minuten. Daarnaast is het gezond om elke week tenminste drie keer per week een uur te sporten. Doe een sport die je leuk vindt. Zo houd je het vol en blijft het leuk.

Ga vaker de natuur in

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen rustiger worden als ze zich bevinden in de natuur. Bezoek dus vaker een park, bos of natuurgebied. Zet je telefoon uit en maak een wandeling. Geniet van de natuur en wees je bewust van het moment. Wist je dat je de natuur ook binnenshuis kan ervaren? Dit kan je doen door je huis in te richten met natuurelementen. Hang bijvoorbeeld posters in een fotolijst 50 x 70 van de natuur op. Zo kun je tijdens de pauze van je werk ook genieten van de natuur.

 

Natuurlijk zijn er veel meer tips om je stress te verlagen. Het internet staat er vol mee. Onthoud dat het heel erg persoonlijk is. Ontdek dus wat specifiek voor jou werkt. Vermijd liever het gebruik van (natuurlijke) medicijnen. Dit werkt namelijk alleen op de korte termijn en kan zelfs verslavend werken.