Hoe kies je een elektrische step uit? Mijn tips

(Last Updated On: July 9, 2023)

Hoe kies je een elektrische step uit?

Als je op zoek bent naar een elektrische step, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om te weten waarvoor je de step wilt gebruiken, hoe dver je ermee wilt reizen en wat je budget is. Er zijn veel verschillende modellen en merken op de markt, dus het kan overweldigend zijn om de juiste keuze te maken.

Zelf ben ik ook op zoek naar een goede elektrische step (sinds mijn elektrische fiets hier gestolen is vorig jaar, durf ik mijn nieuwe niet meer aan het station zetten), dit zijn dus mijn eigen tips in mijn zoektocht tot nu toe.

elektrische-step-kiezen
elektrische-step-kiezen

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kiezen van een elektrische step is de afstand die je ermee wilt afleggen. Sommige steps hebben een beperkte reikwijdte, terwijl andere modellen geschikt zijn voor langere afstanden. Het is ook belangrijk om te kijken naar de oplaadtijd en het gewicht van de step, vooral als je van plan bent om hem regelmatig te gebruiken.

Naast de technische specificaties van de step, is het ook belangrijk om te kijken naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van het merk. Kijk naar reviews van andere gebruikers en zoek naar informatie over de klantenservice en garantievoorwaarden. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je de beste elektrische step vinden die past bij jouw behoeften en budget.

Wat is een elektrische step?

Als je op zoek bent naar een handig en efficiënt vervoermiddel voor korte afstanden, dan is een elektrische step misschien iets voor jou. Een elektrische step is een step die wordt aangedreven door een elektromotor en een oplaadbare batterij. Het is een milieuvriendelijke manier van reizen en het is ook nog eens snel en gemakkelijk.

Een elektrische step heeft een aantal voordelen ten opzichte van een gewone step of fiets. Zo is het bijvoorbeeld veel sneller en gemakkelijker om op een elektrische step te rijden dan op een gewone step. Daarnaast hoef je niet te trappen, waardoor je minder snel moe wordt en dus langer kunt rijden.

Er zijn verschillende soorten elektrische steps op de markt, elk met hun eigen kenmerken en specificaties. Zo zijn er steps met verschillende snelheden, actieradiussen en gewichtslimieten. Het is belangrijk om te weten wat je precies zoekt in een elektrische step voordat je er een aanschaft.

Kortom, een elektrische step is een handig en efficiënt vervoermiddel voor korte afstanden. Het is snel, gemakkelijk en milieuvriendelijk. Er zijn verschillende soorten elektrische steps beschikbaar, dus het is belangrijk om te weten wat je zoekt voordat je er een aanschaft.

Waarom kiezen voor een elektrische step?

Als je op zoek bent naar een elektrische step, zijn er verschillende factoren die je moet overwegen voordat je een beslissing neemt. Hieronder vind je een aantal belangrijke factoren die je moet overwegen bij het kiezen van een elektrische step.

Prijs

Een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen van een elektrische step is de prijs. Elektrische steps variëren sterk in prijs, afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de functies. Het is belangrijk om een budget te hebben voordat je begint met winkelen, zodat je een step kunt vinden die past bij jouw financiële situatie.

Batterijduur

Een andere belangrijke factor om te overwegen is de batterijduur. Hoe lang gaat de batterij mee voordat je hem moet opladen? Dit is belangrijk om te weten, vooral als je van plan bent om lange afstanden af te leggen of de step dagelijks te gebruiken. Kijk naar de specificaties van de step om te zien hoe lang de batterij meegaat en hoe lang het duurt om hem op te laden.

Snelheid en Bereik

De snelheid en het bereik van de step zijn ook belangrijke factoren om te overwegen. Hoe snel kan de step gaan en hoe ver kan hij gaan op één lading? Dit is belangrijk om te weten als je van plan bent om de step te gebruiken voor woon-werkverkeer of om lange afstanden af te leggen. Kijk naar de specificaties van de step om te zien hoe snel hij kan gaan en hoe ver hij kan gaan op één lading.

Gewicht en Draagbaarheid

De meeste elektrische steps zijn ontworpen om draagbaar te zijn, maar sommige zijn zwaarder dan andere. Het gewicht en de draagbaarheid zijn belangrijke factoren om te overwegen als je van plan bent om de step mee te nemen in het openbaar vervoer of in de auto. Kijk naar het gewicht van de step en of hij opvouwbaar is om te zien hoe gemakkelijk hij te dragen is.

Veiligheidsfuncties

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de veiligheidsfuncties van de step. Is hij uitgerust met remmen, verlichting en andere veiligheidsfuncties? Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om de step te gebruiken op drukke wegen of in het donker. Kijk naar de specificaties van de step om te zien welke veiligheidsfuncties hij heeft.

Betrouwbare webshop

Sinds ik enkele keren flinke problemen gehad met garantie bij ineens onbestaande webshops of handelaren die je snel-snel afwimpelen, let ik supergoed op waar ik vooral mijn elektrische items koop. Kies dus voor een betrouwbare handelaar, zoals zerosteps.nl. Lees altijd de reviews goed door en let niet té hard op reviews op een website, check altijd ook de onafhankelijke platformen.

Soorten elektrische steps

Als je op zoek bent naar een elektrische step, zijn er verschillende soorten waaruit je kunt kiezen. In deze sectie zal ik de drie meest voorkomende soorten elektrische steps bespreken: voor woon-werkverkeer, voor recreatief gebruik en voor kinderen.

Voor woon-werkverkeer

Als je dagelijks naar je werk of school moet reizen, kan een elektrische step een handige manier zijn om je te verplaatsen. Hier zijn enkele kenmerken waar je op moet letten bij het kiezen van een elektrische step voor woon-werkverkeer:

 • Snelheid: Kies een step die snel genoeg is om je op tijd op je bestemming te brengen, maar niet zo snel dat het gevaarlijk wordt in drukke straten.
 • Bereik: Zorg ervoor dat de step voldoende bereik heeft om heen en terug te kunnen reizen zonder tussendoor op te laden.
 • Draagbaarheid: Als je de step mee wilt nemen in het openbaar vervoer of in de auto, kies dan een model dat licht en opvouwbaar is.

Voor recreatief gebruik

Als je de elektrische step vooral wilt gebruiken voor recreatieve doeleinden, zoals het verkennen van de stad of het maken van tochten in de natuur, zijn er andere kenmerken waar je op moet letten:

 • Banden: Kies een step met luchtbanden als je van plan bent op onverharde paden te rijden, omdat deze beter schokken opvangen dan massieve banden.
 • Snelheid: Als je de step wilt gebruiken om snelheid te maken, kies dan een model dat snel genoeg is om aan je behoeften te voldoen.
 • Comfort: Als je lange afstanden wilt afleggen, kies dan een step met een comfortabel zadel en ergonomische handgrepen.

Voor kinderen

Als je een elektrische step voor je kind wilt kopen, zijn er speciale modellen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor kinderen. Hier zijn enkele kenmerken waar je op moet letten:

 • Snelheid: Kies een step met een maximale snelheid die geschikt is voor de leeftijd van je kind.
 • Veiligheid: Kies een model met een veiligheidsrem en een stabiele constructie om ongelukken te voorkomen.
 • Gewichtslimiet: Controleer het maximale gewicht dat de step kan dragen om ervoor te zorgen dat je kind veilig kan rijden.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken om op te letten bij het kiezen van een elektrische step voor woon-werkverkeer, recreatief gebruik of kinderen.

Wettelijke overwegingen

Als je een elektrische step wilt kopen, zijn er een aantal wettelijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om te weten dat de regels per land en zelfs per stad kunnen verschillen. Het is daarom belangrijk om je goed te informeren voordat je een elektrische step aanschaft.

In Nederland is niet elke elektrische step op dit moment toegestaan op de openbare weg. Dit komt omdat niet elke step niet voldoet aan de eisen die gesteld worden aan voertuigen die op de openbare weg mogen rijden. Het is wel toegestaan om met een elektrische step op eigen terrein of op afgesloten terreinen te rijden. Kies dus voor een legale step waarmee je wel op de openbare weg mag.

In sommige andere Europese landen, zoals België en Frankrijk, is de elektrische step wel toegestaan op de openbare weg, maar zijn er wel regels waar je je aan moet houden. Zo moet de step bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde technische eisen en moet je een helm dragen tijdens het rijden.

Het is dus belangrijk om te weten wat de regels zijn in het land waar je woont voordat je een elektrische step aanschaft. Zo voorkom je dat je een boete krijgt of dat je step in beslag wordt genomen.

Onderhoud van een elektrische step

Als eigenaar van een elektrische step is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de prestaties en levensduur van de step te behouden. Hieronder vind je enkele belangrijke onderhoudstips voor jouw elektrische step:

 • Controleer de bandenspanning: Zorg ervoor dat de banden altijd op de juiste spanning staan. Dit zorgt voor een betere grip op de weg en vermindert de kans op lekke banden. De juiste bandenspanning vind je meestal op de zijkant van de band.
 • Smeer de bewegende delen: Om ervoor te zorgen dat de step soepel blijft rijden, is het belangrijk om de bewegende delen regelmatig te smeren. Dit omvat onder andere de remmen, het stuur en de vouwmechanismen. Gebruik hiervoor een geschikt smeermiddel.
 • Controleer de remmen: De remmen zijn een van de belangrijkste veiligheidskenmerken van jouw elektrische step. Controleer regelmatig of de remmen nog goed werken en vervang indien nodig de remblokjes.
 • Reinig de step: Om de step er goed uit te laten zien en roestvorming te voorkomen, is het belangrijk om de step regelmatig schoon te maken. Gebruik hiervoor een vochtige doek en vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen.
 • Laad de batterij op: Zorg ervoor dat je de batterij van jouw elektrische step regelmatig oplaadt om de levensduur van de batterij te behouden. Laad de batterij op voordat deze helemaal leeg is en vermijd het opladen van de batterij voor een te lange periode.

Door deze onderhoudstips op te volgen, kan je ervoor zorgen dat jouw elektrische step in goede staat blijft en betrouwbare prestaties levert.

Veelgestelde vragen

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een elektrische step?

Bij het kiezen van een elektrische step moet je letten op het maximale gewicht dat de step kan dragen, de maximale snelheid en het bereik van de step. Ook is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de wielen en de remmen van de step.

Welke elektrische steps zijn goedgekeurd?

Er zijn verschillende elektrische steps die goedgekeurd zijn voor gebruik op de openbare weg in Nederland. Enkele voorbeelden zijn de Xiaomi M365, de Segway Ninebot ES2 en de Razor E300.

Wat zijn de kosten van een goedgekeurde elektrische step?

De kosten van een goedgekeurde elektrische step variëren afhankelijk van het merk en model. Over het algemeen liggen de prijzen tussen de €300 en €1000.

Wat zijn de beste elektrische steps volgens Test Aankoop en consumentenbond?

Volgens Test Aankoop en Consumentenbond zijn de Xiaomi M365 en de Segway Ninebot ES2 de beste elektrische steps op de markt. Deze steps scoren hoog op veiligheid, bereik en gebruiksgemak.

Is de Scootmax elektrische step legaal?

Nee, de Scootmax elektrische step is niet legaal in Nederland. Deze step is niet goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg en mag alleen gebruikt worden op privéterrein.