Hoe breng je lipliner aan? Stappenplan en handig filmpje om lippotlood aan te brengen!

(Last Updated On: October 27, 2021)

Hoe breng je lipliner aan?

Lipliner of lippotlood werkt als een soort primer voor je lippen: het zorgt ervoor dat je lipkleur lang blijft zitten zonder dat het gaat uitlopen of uitveegt.

Heb je nog nooit lippotlood gebruikt en vind je het eng? Maak je maar geen zorgen! Deze technieken zien er in het begin wat intimiderend uit, maar met wat oefenen krijg je de technieken echt snel onder de knie.

We gaan je stap voor stap laten zien (met handige video’s en tutorials) hoe je je lipliner moet aanbrengen en geven je al onze beste tips & tricks om lipliner aan te brengen net zoals een professionele visagist.

hoe-lipliner-aanbrengen
hoe-lipliner-aanbrengen

Foto: Rafael Martino / Pexels

Welke soorten lipliners zijn er?

Er bestaan verschillende soorten lipliners en lippotloden, wat is het verschil en welke heb jij nodig?

 • lippotlood (deze moet je zelf nog bijslijpen met een speciale slijper voor lippotloden, niet met een gewone puntenslijper doen!)
 • mechanisch lippotlood (deze moet je uitdraaien en zijn moeilijker om een scherpere punt mee te krijgen)

Wat heb je nodig:

Welke producten heb je eigenlijk nodig om een mooie liplook te gaan creëren? Op zich kan je voor iedere techniek dezelfde producten gaan gebruiken, het zit ‘m allemaal in de techniek.

Als beginner raden we je aan om te kiezen voor een gewoon lippotlood en een goede puntenslijper. Een mechanisch lippotlood is moeilijker scherperte krijgen, wat niet zo handig is voor beginners.

 • Lip Scrub (nodig om alle velletjes van je lippen te verwijderen, dit kan ook met een tandenborstel als je geen lipscrub wilt kopen. Mijn favoriete lipscrub is gewoon een beetje suiker met een drupje amandelolie en maak ik zelf)
 • Lippenbalsem (dit zorgt ervoor dat je lippen goed gevoed zijn voor je aan het ‘linen’ gaat beginnen)
 • Lipliner
 • Klein lipkwastje (optioneel)
 • Lippenstift (optioneel)
 • Lipgloss (optioneel, maar kan voor een mooie diepte zorgen)
 • Concealer en een kwastje voor je concealer

Lipliner aanbrengen: natuurlijke look

Stap 1: Bereid je lippen voor

Eerst en vooral gebruiken we de lipscrub om dode huidcellen weg te krijgen. Daarna breng je een beetje lippenbalsem aan op je lippen.

Geef de lippenbalsem een ​​paar minuten om in te trekken, daarna kan je verder met dit stappenplan.

Stap 2: Breng concealer aan

Breng concealer aan op de huid net buiten je liplijn en doe dit zowel bij je boven- als onderlip.

Vervolgens meng je de concealer ofwel met je vingertoppen of met een vochtige spons (hello beautyblender) in je foundation (of blote huid, als je geen foundation draagt) totdat je de randen van je lippen raakt.

Blend de concealer mooi uit zodat het niet meer opvalt.

Stap 3: Omlijn je bovenlip

Als je een lippotlood gebruikt, zorg er dan altijd voor dat de punt niet te scherp is, zo kan je jezelf niet verwonden en krijg je een natuurlijker resultaat.

Begin met het maken van een “X”-vorm om de hoogste punten van de cupidoboog (het punt vlak onder je neus waar je lippen in een hartjesvorm samenkomen) te definiëren.

Werk vervolgens met korte lijntjes vanaf de hoogste punten naar de buitenkant van je lippen toe, totdat je de buitenste hoekjes van je lippen bereikt hebt.

Je hoeft je binnenste mondhoeken niet te omlijnen, maar kijk zeker even hoe dit jou staat. Niet iedereen staat deze look, je krijgt er vaak een vreemde mondvorm door.

Wij raden je aan om je mondhoeken nooit te overlijnen.

Stap 4: Omlijn je onderlip

Om je onderlip te omlijnen, begin je bij het middelpunt van je onderlip en werk je verder naar de hoeken van je mond, waarbij je net binnen de lijn van je natuurlijke lipvorm blijft.

Dit is flink oefenen, het is niet zo heel gemakkelijk om lipliner aan te brengen. Wees dus niet teleurgesteld als dit de eerste keren niet zo vlotjes gaat en blijf oefenen!

Stap 5: Vul je lippen in

Nu is het tijd om je lippen in te vullen. Dit kan met nog meer lipliner (gebruik hierbij niet de punt van je lippotlood, maar de langere zijde) of met een lipstick.

Breng wat lippenstift over je onder- en bovenlip aan en blend de lipliner en lipstick lichtjes uit om de kleur beter te laten vervagen.

Bekijk vervolgens je liplijn van dichtbij in de spiegel, controleer en blend de lippenstift in de lipliner.

Ziet het er goed uit? Dan kan je verder met het inkleuren van je lippen. Breng wat lipstick aan met een kwastje in het midden van je lippen en werk naar buiten toe. Hap even in een tissue om het teveel aan lipstick te verwijderen.

Herhaal dit (mét afdeppen op een tissue) tot je de gewenste dekking van je favoriete lipstick hebt.

Hoe je lippen overlijnen met lip liner

Een van de grootste trends in make-up de laatste jaren (lees hier meer over de make-up trends 2022) hebben we te danken aan Kylie Jenner: zij begon haar lippen steeds vaker te overlijnen om zo een mooi vol effect te krijgen. Big lips zijn een ontzettend grote trend.

Ben je zelf niet gezegend met volle lippen? Dan kan je deze technieken zeker eens uitproberen om het effect van volle lippen te faken.

Stap 1: Bereid je lippen voor

We gaan in het begin dezelfde methode gebruiken als hierboven, scrub je lippen voorzichtig met een scrub, tandenborstel of washandje.

Behandel ze vervolgens met een lippenbalsem en laat het wat langer intrekken – tot 15 minuten – omdat deze look om meer precisie vraagt. Je wilt ook geen supergladde, geoliede lippen om te beginnen met je lipliner.

Stap 2: Breng concealer aan

Breng je concealer aan, precies langs je liplijn en blend hem uit met een sponsje of concealerkwast totdat je niet meer kunt zien waar je lippen eindigen en je huid begint.

De concealer breng je best zo precies mogelijk aan, dit gaat er namelijk voor zorgen dat je een nieuwe liplijn voor jezelf kan gaan creëren.

Stap 3: Overlijn je lippen

Begin bij je cupidoboog en gebruik je lippotlood om korte streken op je huid te tekenen net boven de natuurlijke grens van je bovenlip. Gebruik de eerste keren dat je dit doet, korte streepjes. Zodra je dit beter kan, schakel je best over naar langere strepen, dat geeft een natuurlijker effect.

Zodra je dit hebt getekend, doe je hetzelfde op het midden van je onderlip.

Dit is de plek waar je lippen van zichzelf het volste lijken, dus het is een goed startpunt om te bepalen hoeveel (of weinig) je je mond wilt overlijnen. Werk vanaf het midden naar je mondhoeken. Je mondhoeken overlijn je trouwens nooit.

Stap 4: Vul je lippen in

Begin met je bovenlip en gebruik de platte kant van het potlood (dus niet de punt) om je lippen verder in te vullen.

Herhaal hetzelfde op je onderlip.

Deze techniek zorgt voor een goede basis voor andere producten. Breng lippenstift over je lippen aan, dep en herhaal zoals we in de vorige techniek gezien hebben.

Lipliner hacks en tips:

In de onderstaande video leer je de allerbeste hacks om je lippen zo natuurlijk en mooi mogelijk te gaan linen.

Bekijk het filmpje zeker, maar dit zijn alvast enkele van de beste tips en hulpmiddelen uit deze video:

 • Gebruik de zijkant van je lippotlood om je volledige lippen in te kleuren
 • Gebruik minder druk op je potlood als je je volledige lippen inkleurt, zo krijg je geen streperig effect
 • Hou het midden van je neus aan als guideline, niet het midden van je lippen zelf
 • Als je je lippen overlijnt of je eigen lipvorm corrigeert, gebruik dan een matte(re) lipstick in de plaats van een glanzende: zo verberg je je eigen lipvorm beter

Lipliner voor hangende mondhoeken

Als je hangende mondhoeken hebt, moet je zeker de onderstaande video eens bekijken: profesioneel Make-up artieste (MUA) Lisa Eldridge legt hierin uit hoe je het beste lipliner aanbrengt als je hangende mondhoeken hebt.

Door haar tips kan je lichtjes je mondvorm veranderen zonder dat je gezicht er triest uitziet. Echt, dit zijn fantastische tips en ik raad je dan ook zeker aan om deze te proberen!

De voordelen van lipliner

Je gebruikt lipliner dus om een mooie basis te leggen voor je lipstick of je lipgloss (je kan de lipliner ook gewoon zonder iets anders dragen), maar welke voordelen heeft lipliner nog?

 • je krijgt een intensere lipstick-look dankzij lip liner: een opvallende kleur gaat dankzij de basis van lipliner nog veel opvallender uitkomen. Zie het als een basecoat die ervoor zorgt dat jouw kleurtje gaat knallen! Daarom breng je ook best de lipliner aan over je gehele lippen en niet alleen als lijntje. Zo krijg je extra staying power én valt je lipstick veel meer op: win-win!
 • Geen lipstick die uitloopt: zeker bij meer crèmige lipsticks kan je het risico lopen dat je lipstick uitloopt tijdens de dag. Erg irritant, en make-up is voornamelijk fijn als het ‘one and done is’.
 • Lipliners zijn in veel verschillende kleuren te krijgen en zeker bij merken die door professionele visagisten en MUA’s gemaakt zijn, kan je bij iedere lipstick een bijpassende lipliner kopen.
 • Je kan de vorm van je lippen corrigeren met lipliner: of je nu je lippen wilt overlijnen of enkele imperfecties wilt wegwerken, dit kan je prima met lipliner fixen.

Kan je lipliner zonder lipstick gebruiken?

Ja, dit kan zeker! Let er wel op dat je je lippen goed hydrateert met een goede lippenbalsem, anders kan het lippotlood droog aanvoelen op je lippen.

Na het aanbrengen van het lippotlood, kan je wat gloss of lippenbalsem aanbrengen als je lippen te droog voelen.

Tip voor beginners

Vind je het erg moeilijk om een mooi lijntje te krijgen met lipliner? Je kan ook eerst oefenen met doorzichtige of nudekleurige lipliners.

Zo krijg je de lipvorm gemakkelijker onder de knie en blijft je lipstick ook beter zitten, zonder dat jij je zorgen moet maken over alle details van lipliner.

Bekende merken lipliners en lippotloden

 • Catrice en Essence (te koop bij Kruidvat)
 • L’Oréal
 • Maybelline
 • Charlotte Tilbury (ik gebruik deze lipliners zelf heel er graag en vind de kwaliteit fantastisch, deze lipliners zijn echt mijn grote favoriet en ik vind ze de beste die ik al geprobeerd heb)

Nog meer make-up tips: