Kinderkamer en babykamer trends 2023: deze trends moet je zien

(Last Updated On: December 30, 2022)

Kinderkamer en babykamer trends 2023

Dé trends van dit moment voor de baby- en kinderkamer

Ben jij in verwachting van een baby en ben je inspiratie aan het opdoen voor de babykamer? Of is jouw zoon of dochter een paar jaar oud en is het tijd om de babykamer om te toveren tot een stoere jongens- of meisjeskamer?

Er zijn verschillende trends waar je rekening mee kunt houden bij het inrichten van de slaapkamer.

Zo zijn er trends qua kleuren, thema’s en gebruikte materialen voor meubels. Doe inspiratie op en bedenk welke trends bij jou en jouw kind passen.

kinderkamertrends-2023
kinderkamertrends-2023

Lees ook: verftrends 2023

Lees ook: woontrends 2023

Lees ook: vloerentrends 2023

Kinderkamertrends

Voor kinderen is een slaapkamer niet meer alleen een plek om te slapen, wat wel het geval is bij pasgeboren baby’s. In de kinderkamer wordt ook gespeeld, het is een plek om creativiteit de vrije loop te laten, nieuwe avonturen te beleven en mooie herinneringen te maken.

Volgens de trends worden kinderkamers nog stoerder en magischer. Het jungle thema blijft elk jaar weer terugkomen. Hier kan je een eigen invulling aan geven.

Plak bijvoorbeeld een stoer behang op de muur met bladeren en kies voor een vloerkleed in de vorm van een leeuw of olifant. Benieuwd naar meer kinderkamertrends? Lees dan snel verder!

trends-kinderkamer
trends-kinderkamer

Babykamer trends

Er is weer een heuse babyboom gaande, wat mede door de lockdowns in de afgelopen periode veroorzaakt is.

Voordat de baby er is, heb je gelukkig genoeg tijd om je voor te bereiden op de komst van de kleine.

babykamer-trends-2023
babykamer-trends-2023

Een van de leukste voorbereidingen is toch wel het inrichten van de babykamer. Veel ouders pakken helemaal uit, zeker als het hun eerste kindje is.

De meeste baby’s slapen de eerste maanden nog op de kamer bij de ouders, in een wiegje of co-sleeper. Toch wordt de babykamer vaak al ruim voor de komst van de baby ingericht, maar wat zijn nou de trends?

Onder andere zie je natuurtinten veel terug, daarnaast worden er meubels aangeschaft van natuurlijke materialen zoals riet of rotan.

Multiplex gebruiken

Om rust in de kinderkamer te creëren kan je kiezen voor de houtsoort multiplex. Bij dit materiaal word er efficiënt omgegaan met het gebruik van het hout.

Minderwaardige stukken van een boom worden namelijk ook gebruikt, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een product.

Multiplex is tevens een erg sterk materiaal door de gekruiste lagen. Er zijn allerlei meubels te koop van dit houtsoort, van een hoogslaper tot een wiegje en van een opbergkast tot een commode.

Natuurlijke materialen

Zoals eerder genoemd is het gebruik van natuurlijke materialen voor de baby- of kinderkamer een heuse trend.

Steeds meer mensen denken bij de aankopen die ze doen aan het milieu, zo ook voor meubels in de kamer van jouw kleintje. Materialen die je kan kiezen zijn bamboe, riet of rotan.

Veel accessoires zijn er te koop welke gemaakt zijn van het materiaal bamboe. Zo zijn er bamboe opbergmanden, wandhaakjes en plankjes te koop. Het heeft ook nog eens een vintage uitstraling, waar veel mensen blij van worden.

Misschien is er nog wel een wiegje in de familie waar jij als baby in hebt gelegen, maar ook jouw ouders en grootouders.

Boho en Ibizastijl

Als je een baby- of kinderkamer in boho en Ibiza stijl wilt inrichten kan je voor de basis het beste kiezen voor natuurlijke materialen.

Materialen als baboe en rotan zorgen voor een tropische vibe en in combinatie met neutrale kleuren op de muur haal jij de boho stijl in huis. Schaf leuke accessoires aan om het Ibiza gevoel helemaal af te maken.

Denk hierbij aan een leuk wandkleed en een zithoek met gezellige kussens met franjes en pompoms eraan. Een belangrijke trend in elk interieur is het gebruik van Macramé accessoires.

Leuke mandjes, spiegels of babyschommels zijn geschikt voor elke baby- en kinderkamer in Ibiza stijl en geven je het gevoel alsof je echt op dit zonnige hippie-eiland bent.

Luchtige kleuren

Qua kleurkeuzes voor de muren en meubels in de babykamer zie je tegenwoordig vaak dat mensen kiezen voor natuurlijke en luchtige kleuren.

Dit zorgt ervoor dat de kamer ruim en licht oogt en het is makkelijk te combineren met kleurrijke accessoires.

Er zijn maar weinig mensen die kiezen voor overwegend donkere kleuren in de baby- of kinderkamer.

Pastelkleuren

Bij het krijgen van een jongetje denk je al snel aan pastel blauw en bij het krijgen van een meisje aan pastel roze. Toch zijn er meer pasteltinten die het goed doen in de babykamer.

Het zijn namelijk zachte tinten die een rustige uitstraling geven, wat fijn is voor jouw pasgeboren baby.

De keuze is of je een overdaad aan zoete pastelkleuren wilt, of dat je het combineert met wat stoerdere kleuren.

Bijvoorbeeld in de kamer van jouw zoontje kan je het goed combineren met zwart of grijs.

Avontuurlijke bedden

Na een paar jaar in een ledikantje geslapen te hebben, is het voor jouw kindje tijd om over te stappen op een gewoon bed.

Dit is een spannend moment en veel kinderen kijken hiernaar uit. Tegenwoordig zijn er bedden te koop in allerlei soorten en maten. Kies bijvoorbeeld voor een hutbed, zo is het slapen alleen al een heel avontuur!

Als jouw zoon of dochter nog wat ouder is kan je kiezen voor een hoogslaper. Het voordeel hiervan is dat je hieronder een bureau kan neerzetten of een speelruimte kan creëren.

Er zijn zelfs hoogslapers op de markt waarbij je met een trapje het bed inklimt en met een glijbaan er weer uit.

Bijzondere nachtlampjes

Tijdens de eerste maanden van het leven jouw baby is het fijn om een nachtlampje te hebben staan in de babykamer.

Zo hoef je tijdens het voeden ’s nachts niet een grote lamp aan te doen, wat ervoor kan zorgen dat jouw baby snel daarna weer doorslaapt. Ook kunnen oudere kinderen gebaat zijn bij een nachtlampje.

Sommige kinderen zijn angstig in het donker en een nachtlampje geeft dan een veilig gevoel. Kies voor een bijzonder exemplaar en zorg er zo voor dat dit de eyecatcher wordt van de kamer.

Veel accessoires voor de baby- en kinderkamer kan je tegenwoordig in een gepersonaliseerde variant kopen. Zo zijn er nachtlampjes te koop in bepaalde thema’s met de naam van jouw kind erin verwerkt.

Speelgoed opbergen

Hoe leuk en makkelijk is het als jouw kind zijn of haar speelgoed kan opbergen in een leuke bak of kast in de eigen slaapkamer?

Dit scheelt weer troep in de woonkamer en zo leer je ze meteen dat ze na het gebruiken van het speelgoed het ook weer op moeten ruimen om te kunnen slapen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om speelgoed te kunnen opbergen, zo is er altijd iets wat past in elke kinderkamer.

Kies voor een vakkenkast met manden erin, om zo veel ruimte te creëren. Daarnaast zijn er opbergmanden te koop die gelijk ook dienen als decoratie van de kamer. Eentje in de vorm van een dier of een stuk fruit.

Ook leuk: een gepersonaliseerde opbergmand met de naam erop van jouw kind!

Andere knoppen op kastjes plaatsen

Vaak worden meubels als ladekastjes en commodes geleverd met standaard knoppen. De een vindt dit prima, de ander vindt dit misschien wat saai.

Als je een heel thema hebt verwerkt in de baby- of kinderkamer, is het leuk om dit ook in de meubels terug te laten komen. Door de knoppen van kasten te vervangen doe je dit op een leuke, subtiele manier.

Lichte gordijnen

Ook wat betreft gordijnen is er genoeg keus. Zo zijn ze er in neutrale kleuren, maar ook pasteltinten of met een print. Heb je een thema bedacht voor de baby- of kinderkamer? Dan kan je de gordijnen erop afstemmen.

Als je voor neutrale, licht gordijnen kiest zit je altijd safe. Door het gebruik van rustige en licht kleurtinten, creëer je ruimte in de kamer. Dit kan erg fijn zijn aangezien de babykamer vaak de kleinste slaapkamer van het huis is.

Het leukste is om de gekozen kleur terug te laten komen in de kamer, in meubels of accessoires. Bestel kleurstalen in verschillende lichte kleuren om te bepalen welke kleur het beste past bij de slaapkamer.

Behangpapier

Met het gebruik van behang kan je een hele gezellige sfeer creëren. Er zijn talloze soorten te koop met prints waarmee je de baby- en kinderkamer om kan toveren tot een hele andere wereld.

Wil je het wat rustiger houden? Kies dan voor behang met een subtiel printje in een rustige kleur. Of wil je de kamer bijvoorbeeld om toveren tot een jungle? Koop dan behang met wilde dieren erop, zoals een leeuw, zebra en giraf.

Hoe leuk is het om deze dieren dan ook terug te laten komen in de slaapkamer door middel van accessoires.

Muurstickers

Als je de muur van de babykamer niet wilt behangen, kan je ook kiezen voor muurstickers. Ze zijn er passend bij verschillende thema’s en in alle soorten en maten.

Het voordeel van muurstickers is dat het én makkelijk aan te brengen is, maar daarna ook weer makkelijk te verwijderen is zonder dat de muur beschadigd is. Super handig aangezien je nooit weet hoe snel je de kamer weer gaat veranderen.

Tegenwoordig kan je zelfs je eigen muurstickers ontwerpen. Kies voor de naam van jouw kind of een mooie quote.

Patronen op de muur schilderen

Ga zelf aan de slag met verf en maak een gezellige, kleurrijke babykamer. Doe dit door middel van geometrische vormen waarvoor je een neutrale kleur kies of juist een kleur die er echt uitspringt.

Het is ook leuk om wolken te schilderen of een berglandschap met luchtballonnen. Tegenwoordig zie je veel regenbogen, in verschillende kleurtinten. Als je dit op de muur wilt schilderen, kies dan wel voor een rustige ondergrond zodat het er echt uitspringt.

Door de andere muren in een effen kleur te verven gaat de focus volledig uit naar dat ene element.

Leuke posters

Het gebruik van sfeervolle posters is ook helemaal hip tegenwoordig. Hiermee kan je de baby- of kinderkamer een stuk gezelliger maken zonder er veel geld en moeite aan te moeten besteden.

Het voegt een hoop toe aan een kinderkamer en kan echt zorgen voor een sfeervolle uitstraling.

Er is voor elk wat wils, zo is er variatie in kleur, thema en tekst. Kies bijvoorbeeld voor schattig bos- of jungledieren, een kleurrijke poster met voertuigen erop of een poster met een wereldkaart.

Het laatstgenoemde is niet alleen leuk maar ook heel leerzaam. Zo leert jouw kind bijvoorbeeld welke dieren waar op de wereld voorkomen.

Nijntje

Het animatiefiguur Nijntje is bedacht door schrijver Dick Bruna en waarschijnlijk bij iedereen wel bekend.

Ook dit wordt vaak als inspiratie gebruikt voor een babykamer. Nijntje spreekt zelfs voor baby’s tot de verbeelding en is dan ook leuk om terug te laten komen in de kamer. Kies voor basic kleuren of juist felle kleuren, waar Nijntje bekend om staat.

Er is van alles te koop voor een Nijntje geïnspireerde babykamer, zo kan je behang of gordijnen kiezen met een print van Nijntje erop. Of houd je het liever wat subtieler door te gaan voor een laken of kleedje met Nijntje en zijn vriendjes erop?

Glitterverf op de muur

Veel meisjes zijn dol op glitters en als ze hun eigen kamer mogen inrichten zal dit ook zeker terugkomen. Er is speciale glitterverf te koop, welke zorgt voor sprankelende muren en plafonds.

De aanwezigheid van de glitters kun je zelf bepalen, breng een dunne laag aan voor wat meer subtiliteit. Of kies voor meerdere lagen glitterverf waardoor dit meer aanwezig zal zijn in de kamer.

Speelkamer in de kinderkamer

De kinderkamer is tegenwoordig niet meer alleen om in te slapen, maar hoe combineer je dit nou het beste met een speelkamer?

Maak een gezellig plekje in de slaapkamer, met behulp van een tipitent of speelhoekje. Is de kinderkamer niet zo ruim? Kies dan voor een speelbed, waar jouw kind bovenop kan slapen en eronder kan spelen.

Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte en kan je het plekje onder het bed gezellig inrichten. Ook helemaal hip tegenwoordig: het ophangen van een schommel in de kinderkamer. Het staat speels en gedurfd en de kinderen zullen het geweldig vinden.