Hoe je haar stijlen of straightenen met een stijltang? Onze beste tips & tutorial

(Last Updated On: March 28, 2022)

Hoe moet je je haren stijlen met een stijltang? Onze beste tips! Er gaat geen dag voorbij of we zijn wel met ons haar bezig. En, een goede voorbereiding is het halve werk!

Hoe je haar stijlen met een stijltang? Eerst was je en condition je je haren goed, laat je haar volledig drogen. Daarna gebruik je een hittebeschermer, die je ook laat drogen. Borstel je haar goed door, je kan nu kleine plukken haar beginnen stijlen met je stijltang. Werk af met haarlak voor een strakke look.

 

Lees ook: je haar krullen met een krultang

Lees ook: je haar krullen met een stijltang

Lees ook: je haar fohnen

Lees ook: mooie galakapsels

Lees ook: leuke kerstkapsels voor lang haar

Lees ook: kapsels voor lang haar 

Lees ook: kapsels voor halflang haar

Lees ook: de beste stijltangen

Haar stijlen met een stijltang: stappenplan

Je haar wassen

Zo begint de voorbereiding al met het nemen van een douche. Laat de warme waterstralen uit de douchekop je haar bewerken. Daarbij gebruik je een goede shampoo en de conditioner.

Let er wel op dat je goede adviezen vraagt omdat de juiste haarproducten zorgen dat het haarstijlen een stuk gemakkelijker en aangenamer gaat.

Als je heerlijk gedoucht hebt dan begint feitelijk de echte voorbereiding. De voorbereiding van het stijlen van je haar kun je vergelijken met andere voorbereidingen waarbij je foundation of make-up voor gebruikt.

Door het treffen van een goede voorbereiding wordt het haar sneller stijl en door de goede voorbereiding blijft het haat ook nog eens langer recht zitten.

Beschadigd haar verzorgen

Het is natuurlijk ook belangrijk om voor het stijlen je haar goed te verzorgen, vooral als het haar beschadigd is.

Heb je beschadigd haar dan zou je een leave in treatment kunnen gebruiken.

Dit hoeft niet perse een kappersproduct te zijn, maar ook bij de drogist zijn goede producten voor stijl haar te koop en kijk dan gelijk bij de drogist, voor de bescherming van je haar tegen hitte, naar een spray of gel.

Bescherm je haar tegen de stijltang

Het is erg belangrijk dat je je haar goed en zorgvuldig voorbereid op het gebruik van de stijltang in je haar. Zo is het erg belangrijk dat je haar goed droog is voor je met een stijltang aan je haar komt.

Een stijltang kan namelijk het haar beschadigen als het haar in aanraking komt met nat haar en ook de eventuele haarlokken kunnen door de stijltang worden beschadigd.

Als je haar nat is zal de stijltang gaan sissen. Het is dan erg belangrijk om eerst je haar te drogen.

Een snelle manier van het drogen van je haar, kan het gebruik van een haarföhn zijn. Ook daarvoor moet je je haren eerst goed beschermen met een hittespray.

Om het haar goed te kunnen stijlen met je stijl- of krultang, is het heel erg belangrijk om je haarlokken terdege voor te bereiden op de hitte die van de stijltang afkomt.

Een goede voorbereiding is daarom altijd de beste basis om je haar zo goed mogelijk in model te kunnen krijgen. Daarnaast zorgt een goede voorbereiding ervoor dat het haar niet beschadigd kan worden door de stijltang.

Laat je haar volledig drogen

Als je je haar wil doen, zorg dan dat het haar goed droog is. Het drogen van je haar kan door het laten drogen van je haar of door het föhnen van het haar. Vooral als je het haar wil stijlen is dat erg belangrijk.

Als je haar niet goed droog is, dan gaat het sissen als je de warme stijltang gaat gebruiken. Als je het haar hoort sissen dan is het haar nog niet goed droog en kan de stijltang schade aanbrengen aan je lokken.

Een mogelijke oplossing in die situaties is om leave-in cream op de lokken aan te brengen. Maar ook dan moet je het haar daarna goed laten drogen.

Als het daarna 100% droog is, vergemakkelijkt een leave-in cream om je haar gemakkelijker in een model te brengen. Het haar zal na deze behandeling zacht, maar ook glanzend, aanvoelen.

Als je een föhn of een krultang of een stijltang gebruikt op onbeschermd haar, dat moet je vooral nooit doen. Om te voorkomen dat je het haar door het gebruik van een stijltang gaat beschadigen, is het verstandiger om een hittebeschermer op je haar te doen.

Door het op het haar spuiten van een hittebeschermer creëer je een beschermende laag rond je haarvezels. Deze hittebeschermer zorgt ervoor dat het haar verminderd zal uitdrogen en een aangebrachte hittebeschermer zal ook het vochtverlies verminderen.

Borstel je haar goed zodat er zeker geen knopen in je haar zitten als je wilt gaan beginnen met het stijlen van je haar!

Gebruik de stijltang niet te heet

Bij gebruik van een haarföhn, stijltang of je krultang, dan is de gouden regel dat je deze niet direct op de hoogste stand gaat zetten.

Begin op de laagste stand en toets of deze warmte al voldoende is om het beoogde resultaat te realiseren. De langzame opbouw in temperatuur is erg belangrijk en veel beter voor je haar.

De werkwijze is altijd plukje voor plukje

Hou je haarföhn of stijltang nooit op dezelfde plek. Het is raadzamer om steeds op een andere plek het haar te föhnen of om het haar te stijlen.

Door steeds op een andere plek met je haar bezig te zijn, geef je het haar wat je bewerkt hebt de kans om af te koelen. Als je haar afkoelt, fixeer je het goed.

De beste methode is om telkens een plukje haar te nemen, dat niet groter is dan je borstel en beweeg vanaf de aanzet richting de punten van het haar.

Het gevolg van deze handelwijze is het sluiten van de haarschubben en het voorkomen van pluizig haar.

Tutorial: je haren stijlen

Extra tips om te werken met een stijltang

Als je goede haartips nodig hebt, kan je rekenen op beroemde kapper Brad Mondo (en nog een Youtube-sensatie ook).

Zijn tips hieronder gebruik ik ook vaak en het helpt me écht om mijn haar nog gemakkelijker te kunnen stijlen.

 

Een goede voorbereiding op het zelf je haar stijlen is erg belangrijk. Voorkomen moet worden dat je haren uit kunnen drogen door de warmte van de Uv-stralen door de zon of het warme water wat je gebruikt om het haar te wassen en ook je stijltang kan een verkeerde invloed hebben op het stijlen van het haar.

Het is immers niet goed voor het haar als het haar broos aanvoelt of er dof uitziet.

Daarom is een goede voeding van je haar een goed hulpmiddel om uitdroog effecten door de warmte tegen te gaan.

Gebruik daarom één of tweekeer per week een voedend haarmasker en ook een hydraterende shampoo en conditioner onder de douche.

Natuurlijk haar stijl maken

Bij natuurlijk haar (natural hair) moet je veel meer moeite doen om je haar goed glad en recht te krijgen.

De basics zijn zowat hetzelfde als hierboven, maar omdat je natuurlijk haar zo krullend is, heb je wat meer werk om het glad te krijgen.

Deze video hieronder laat je alle stappen zien!

Inspiratie: kapsels steil haar

 

haar-stijlen
haar-stijlen

(foto)

kapsels-steil-haar
kapsels-steil-haar

(foto)

hoe-je-haar-stijlen
hoe-je-haar-stijlen

(foto)

 

steil-haar-stijltang
steil-haar-stijltang

(foto)

haar-stijltang
haar-stijltang

(foto)

 

Hoe heet wordt een stijltang?

Afhankelijk van welke stijltang je koopt, zullen deze tussen de 180 en de 230 graden celcius opwarmen. 

Welke stijltang is geschikt voor krullend haar?

Heb jij krullend haar? Dan heb je een stijltang nodig die goed warm kan worden. Ik raad je een Chi-stijltang aan.

Welke kapsels kan je maken met een stijltang?

Met een stijltang kan je verschillende kapsels maken: je kan je haren krullen, waves maken in je haar en je haar steil maken.

Hoe een stijltang gebruiken bij kort haar?

Als je kort haar hebt, raad ik je aan om te zoeken naar een stijltang met geen al te dikke platen. Zo kan jij gemakkelijker aan je korte haren en worden ze goed steil.

Keramische platen of titanium platen?

Wat is het beste? Keramische platen of titanium platen voor je stijltang? Het hangt ook van je haartype af: stugger haar krijg je gemakkelijker stijl met  titanium platen.

Welke stijltang voor een keratinebehandeling?

Als je een keratinebehandeling ondergaat, kan je het beste kiezen voor een stijtang die geen zwevende platen heeft.

De beste stijltang voor kroeshaar

Je kiest best voor een stijltang die stugger haar aankan, dus een stijltang met titanium platen.