Verschillende krultypes en hoe je ze mooi kunt houden

(Last Updated On: August 27, 2023)

Verschillende krultypes en hoe je ze mooi kunt houden

Het soort krullen dat je hebt, kan erg verschillend zijn – van licht golvend tot strakke krullen. Elke soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en vereisten als het gaat om verzorging en onderhoud.

soorten-krullen
soorten-krullen

Photo by Ariana Prestes on Unsplash

Als je weet welk type krullen je hebt, kun je de juiste producten en behandelingen kiezen om je haar op zijn best te laten zijn. Hoewel het systeem voor het bepalen van je krultype nog niet perfect is, kan het een goed startpunt zijn voor het verzorgen van je krullen.

Het kan je helpen begrijpen wat je haar nodig heeft om te glanzen, te stuiteren en er gezond uit te zien. In dit artikel delen we nuttige tips en tricks voor het verzorgen van de verschillende krultypes, zodat je jouw krullen optimaal kunt koesteren.

Hoe je krullen vocht opnemen en loslaten

Er zijn veel dingen die jouw haar uniek maken. Eén daarvan is hoe snel het vocht opneemt en weer kwijtraakt. Dit noemen we poreusheid.

De buitenste laag van het haar is hierbij belangrijk. Als deze laag gezond is, ligt deze mooi plat en houdt deze het vocht goed vast. Maar als deze laag beschadigd raakt door bijvoorbeeld hitte, teveel bewerking of het weer, kunnen de haarschubben losraken.

Krullend haar is vaak wat droger, en daarom ook gevoeliger voor deze schade. Jennie Roberts, een beroemde kapster, zegt dat het belangrijk is om te kijken naar de laag haarschubben als je producten voor je haar kiest.

Hoe gladder de laag, hoe minder vocht en stevigheid je nodig hebt. Is deze laag wat ruwer, dan heb je juist meer vocht en sterkere producten nodig (zoals curly girl producten).

Verschillende soorten krullen

Er zijn drie hoofdsoorten krullen: golvend (type 2), krullend (type 3) en kroeshaar (type 4). Elke soort heeft ook weer onderdelen (A-C) die verschillen in hoe sterk de krul is.

Golvend, type 2A tot 2C

Type 2 haar is meestal glad en heeft een zachte S-vorm. In de delen A tot C verschilt hoe sterk de golf is. Voor type 2 heb je minder stevige producten nodig. Een product dat zorgt voor meer volume is daarom goed, zeker als je het aanbrengt op haar dat net gewassen en nog nat is. Het is ook goed om een shampoo en conditioner te gebruiken zonder sulfaat, omdat sulfaat je haar kan uitdrogen.

Krullend, type 3A tot 3B

Type 3 is meestal echt krullend haar. Dit soort haar kan verschillende soorten krullen hebben die eruit zien als kurkentrekkers. Ook voor type 3 is het belangrijk om shampoo zonder sulfaat te gebruiken, omdat de krullen anders te droog kunnen worden. Een conditioner die je niet uit hoeft te spoelen kan ook helpen om het haar tussen het wassen door zacht te houden. Een crème of gel die niet zwaar is, kan ook goed zijn voor zachte, beweeglijke krullen.

Kroeshaar, type 4A tot 4C

Type 4 haar heeft veel textuur, met haarschubben die wat omhoog staan. Dit soort haar heeft veel vocht nodig, omdat het snel kan uitdrogen en makkelijk kan breken. Gladde, vochtinbrengende producten zijn goed voor dit soort haar, omdat ze helpen bij het kammen. Voor het in model brengen van het haar kan een stevig product goed werken.

Elk type krullen is uniek en heeft zijn eigen verzorgingsbehoeften. Als je weet welk krultype je hebt, kun je de beste verzorging voor je haar kiezen. Zo krijg je de mooie, gezonde en levendige krullen die je wilt hebben.