Gezonder gaan eten

(Last Updated On: November 19, 2021)

“Ik moet eraan geloven… ik eet te slecht en moet dringend gezonder gaan eten! Op dieet wil ik voorlopig nog niet, maar ik moet leren de ongezonde dingen te laten staan en nieuwe eetgewoontes kweken en gezonder te eten“. Dat sprak ik een week geleden met mezelf af… zou het me gelukt zijn?   Ja en nee… het ligt nogal moeilijk! Ik eet zeker gezonder en ben er ook meer op aan het letten wat ik eet, maar het kan natuurlijk altijd wel beter. Sinds enkele weken neem ik cortisone als medicatie en boy… ik kom bij als een malle 🙁 Dan helpt het zeker niet als je een zittend beroep hebt en graag chocolade eet 😉

Gezond ontbijt

Strijdpunt1 was weer gezonder gaan ontbijten: de laatste weken bestond mijn ontbijt vaak uit een chocoladebroodje, een chocoladecroissant of chocomousse. Heel lekker, maar oh-zo’n-slecht idee: je glycemische index schiet direct al de lucht in en je hebt eigenlijk van in het begin van je dag al rotzooi in je lijfje… Nu ontbijt ik gezond: ik eet een grote kom magere platte kaas (een soort kwark, maar zuurder) met een Pink Lady-appel in stukjes erin. Heel soms neem ik er nog een plakje ontbijtkoek bij.

Gezonde tussendoortjes

Mijn tussendoortjes waren allesbehalve gezond: ik at veel suiker en crap… vooral veel snoep en koekjes. Ook dat heb ik heel goed kunnen minderen en nu heb ik veel lekkerdere alternatieven gevonden: ik maak spiesjes met allerlei soorten fruit of groente (met nu en dan een blokje kaas), ik eet een mager yoghurtje of ik snoep van een paprika, kerstomaatjes of een stuk komkommer. En ja, ik gebruikte daar echt het woord ‘snoep’ 🙂 Ik eet nog heel weinig suiker en dan proef je pas hoe zoet groenten en fruit uit zichzelf kunnen zijn!

Veel water drinken

Ook drink ik veel water (dat deed ik al wel, na mijn niersteen-debacle enkele jaren geleden) en (kruiden)thee. Gewone thee drink ik amper (dat zorgt net voor nierstenen) en ik drink ook nooit thee met suiker. Op een dag (zeker op een werkdag) drink ik gemakkelijk 1,5 liter rooibosthee of kruidenthee, afgewisseld met een drietal chocolademelkjes (dat is dan weer slecht). Ik hoop binnenkort een sapmaker te kunnen kopen, dan ga ik veel komkommerwater drinken (heerlijk, echt).

Gezond afvallen?

Nu zou je denken dat je door zo’n gezond eetpatroon wel wat zou afvallen… maar dat is nog niet het geval, ik zit nog steeds op hetzelfde gewicht (maar dat kan heel goed door de cortisone komen). Wat ik wel merk: ik pas beter in mijn kleren en alles is weer een beetje strakker aan het worden. Eigenlijk is dat een goed teken: ik ben dus geen spiermassa (die ik door mijn revalidatie moet opbouwen) aan het kwijtraken, yes!   Als jullie nog tips of lekkere receptjes hebben, ik hoor ze heel graag!