Waarom krijg je vaker eczeem in de zomer?

(Last Updated On: May 30, 2023)

Waarom krijg je vaker eczeem in de zomer? Oorzaken en oplossingen

Heb je ooit gemerkt dat je eczeem erger wordt in de zomer? Je bent niet alleen. Veel mensen ervaren een verergering van hun eczeem-symptomen tijdens de warmere maanden van het jaar. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de warmte en vochtigheid van de zomer, evenals blootstelling aan bepaalde allergenen en irriterende stoffen.

Een van de belangrijkste redenen waarom eczeem vaak erger wordt in de zomer is de hoge luchtvochtigheid. Wanneer het vochtig is, kan je huid minder vocht afvoeren, waardoor het risico op uitdroging en irritatie toeneemt.

Dit kan leiden tot een verergering van eczeem-symptomen zoals jeuk, roodheid en ontsteking. Bovendien kan zweet ook bijdragen aan eczeem-symptomen, omdat het de huid kan irriteren en uitdrogen.

Een andere factor die bijdraagt aan eczeem-symptomen in de zomer is blootstelling aan allergenen en irriterende stoffen. Denk hierbij aan pollen, gras, insectenbeten en zonnebrandmiddelen.

Als je allergisch bent voor deze stoffen, kan blootstelling eraan leiden tot een verergering van eczeem-symptomen. Het is belangrijk om te weten welke stoffen jouw eczeem verergeren, zodat je deze kunt vermijden en je symptomen onder controle kunt houden.

eczeem-huid
eczeem-huid

Check zeker huidproducten tegen eczeem en hun ingrediënten! 

Hoe eczeem ontstaat

Eczeem is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door een ontsteking van de huid, waardoor deze rood, gezwollen, jeukend en schilferig wordt. Het kan op elk moment van het jaar voorkomen, maar het lijkt vaker voor te komen in de zomer. Dit komt doordat de warmte en zonlicht, zweet en vochtigheid, allergieën en irritatie een rol spelen bij het ontstaan van eczeem.

De rol van warmte en zonlicht

Warmte en zonlicht kunnen de huid irriteren en uitdrogen, wat kan leiden tot een verergering van eczeem. Bovendien kan de zon de huid beschadigen, waardoor deze gevoeliger wordt voor ontstekingen. Het is daarom belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon en om te voorkomen dat je te lang in de zon blijft.

Zweet en vochtigheid

Zweet en vochtigheid kunnen de huid ook irriteren en uitdrogen, vooral als je veel zweet en de huid niet goed droogt. Dit kan leiden tot een verergering van eczeem en het kan ook leiden tot infecties van de huid. Het is daarom belangrijk om de huid goed schoon en droog te houden, vooral als je veel zweet.

eczeem-aanpakken
eczeem-aanpakken

Allergieën en irritatie

Allergieën en irritatie kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van eczeem. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde stoffen, zoals pollen, huisstofmijt of bepaalde voedingsmiddelen, en deze allergenen kunnen eczeem veroorzaken of verergeren. Irritatie kan worden veroorzaakt door bepaalde stoffen, zoals zeep, parfum of wasmiddelen, die de huid kunnen irriteren en uitdrogen. Het is daarom belangrijk om te weten welke stoffen eczeem kunnen veroorzaken en om deze stoffen te vermijden.

Eczeem kan een vervelende en pijnlijke aandoening zijn, maar door de juiste maatregelen te nemen, kun je de symptomen verminderen en de huid gezond houden. Door de huid goed te beschermen tegen warmte en zonlicht, de huid schoon en droog te houden en allergenen en irriterende stoffen te vermijden, kun je de kans op het ontstaan van eczeem verminderen.

Hoe eczeem te voorkomen

Als je last hebt van eczeem, dan kan de zomer een lastige periode zijn. Gelukkig zijn er manieren om eczeem te voorkomen en te verminderen. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

Gebruik van zonnebrandcrème

Het is belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon om eczeem te voorkomen. Gebruik daarom altijd zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor. Kies een zonnebrandcrème die speciaal is ontworpen voor de gevoelige huid en vrij is van parfum en andere irriterende stoffen. Breng de zonnebrandcrème elke twee uur opnieuw aan en vermijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur, wanneer de zon het sterkst is.

Vermijden van triggers

Bepaalde stoffen en materialen kunnen eczeem veroorzaken of verergeren. Vermijd daarom het gebruik van synthetische kleding en wasmiddelen met agressieve chemicaliën. Vermijd ook het eten van voedingsmiddelen die eczeem kunnen verergeren, zoals zuivelproducten, noten en citrusvruchten. Probeer te achterhalen welke stoffen en voedingsmiddelen eczeem bij jou veroorzaken en vermijd deze zoveel mogelijk.

eczeem-zomer
eczeem-zomer

Hydratatie van de huid

Een droge huid kan eczeem verergeren. Zorg daarom dat je huid goed gehydrateerd blijft. Gebruik een vochtinbrengende crème die speciaal is ontworpen voor de gevoelige huid en vrij is van parfum en andere irriterende stoffen. Breng de crème aan na het douchen en baden en herhaal dit meerdere keren per dag. Vermijd ook het gebruik van zeep en douche- en badproducten met agressieve chemicaliën.

Door deze tips op te volgen, kun je eczeem in de zomer voorkomen en verminderen. Blijf echter voorzichtig en raadpleeg een arts als je eczeem aanhoudt of verergert.

Hoe eczeem te behandelen

Als je last hebt van eczeem in de zomer, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verminderen. Hier zijn enkele opties:

Topische crèmes en zalven

Topische crèmes en zalven zijn de meest voorkomende behandelingen voor eczeem. Deze producten worden rechtstreeks op de huid aangebracht en kunnen helpen om de roodheid, jeuk en ontsteking te verminderen. Er zijn verschillende soorten topische crèmes en zalven beschikbaar, waaronder corticosteroïden, calcineurineremmers en pimecrolimus.

Lichttherapie

Lichttherapie, ook bekend als fototherapie, is een behandeling die UV-licht gebruikt om de symptomen van eczeem te verminderen. Deze behandeling wordt meestal uitgevoerd in een kliniek of ziekenhuis en kan helpen om ontstekingen en jeuk te verminderen.

Orale medicatie

Als andere behandelingen niet effectief zijn, kan je arts orale medicatie voorschrijven om de symptomen van eczeem te verminderen. Deze medicatie kan corticosteroïden, antihistaminica of immunosuppressiva bevatten.

Het is belangrijk om te overleggen met je arts voordat je een behandeling voor eczeem begint. Je arts kan bepalen welke behandeling het meest geschikt is voor jouw specifieke symptomen en medische geschiedenis.

Wanneer een dermatoloog te raadplegen

Als je last hebt van eczeem, kan het soms lastig zijn om te bepalen wanneer het tijd is om een dermatoloog te raadplegen. Hier zijn enkele situaties waarin het verstandig is om een dermatoloog te bezoeken:

  • Als je eczeem niet reageert op de gebruikelijke behandelingen, zoals crèmes en zalven.
  • Als je eczeem zich verspreidt naar andere delen van je lichaam.
  • Als je eczeem gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts, pijn of zwelling.
  • Als je eczeem je dagelijkse activiteiten verstoort, zoals werk of slaap.

Een dermatoloog kan je helpen bij het bepalen van de oorzaak van je eczeem en kan een behandelplan opstellen dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften. Het is belangrijk om te onthouden dat eczeem een chronische aandoening is en dat het niet vanzelf zal verdwijnen. Een dermatoloog kan je helpen om je eczeem onder controle te houden en om je symptomen te verminderen.

Als je op zoek bent naar een dermatoloog, vraag dan om aanbevelingen van vrienden en familieleden. Je kunt ook zoeken naar dermatologen in je omgeving op internet. Zorg ervoor dat je een dermatoloog kiest die ervaring heeft met het behandelen van eczeem en die je een comfortabel gevoel geeft tijdens je afspraak.

Onthoud dat het belangrijk is om je eczeem serieus te nemen en om hulp te zoeken wanneer dat nodig is. Met de juiste behandeling en zorg kun je je symptomen verminderen en een betere kwaliteit van leven hebben.

 

In de zomer krijgen veel mensen last van eczeem. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals de warmte, de zon, het zweten en het gebruik van bepaalde producten. Het is belangrijk om goed voor je huid te zorgen en de juiste producten te gebruiken om eczeem te voorkomen of te verminderen.

Een goede huidverzorging begint met het gebruik van milde, hydraterende producten die geen irriterende stoffen bevatten. Daarnaast is het belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon en om niet te lang in de zon te blijven. Ook het vermijden van overmatig zweten en het dragen van luchtige kleding kan helpen om eczeem te voorkomen.

Als je toch last krijgt van eczeem, is het belangrijk om snel te handelen en de juiste behandeling te gebruiken. Dit kan bestaan uit het aanbrengen van een crème of zalf, het vermijden van irriterende stoffen en het verminderen van de blootstelling aan de zon.

Kortom, door goed voor je huid te zorgen en de juiste producten te gebruiken, kun je eczeem in de zomer voorkomen of verminderen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of dermatoloog voor advies op maat.