Tightlinen: wat is het en hoe moet je tightlinen?

(Last Updated On: August 5, 2022)

Een onmisbare techniek om eyeliner aan te brengen: tightlinen. Maar, wat is het en hoe moet je je ogen tightlinen? 

Ik leg het jou allemaal uit in dit artikel en geef je mijn handigste tips mee! Want tightlinen, dat moet je wel even oefenen voor het goed lukt. 

hoe-tightlinen
hoe-tightlinen

Photo by Alonso Reyes on Unsplash

Wat is tightlinen? 

Bij tightlinen breng je eyeliner aan op de waterlijn van je ogen. Dat is het stukje van je wimperrand die zo dicht mogelijk tegen je oog ligt. 

Hoe moet je tightlinen? 

 

Wat moet je doen om te kunnen tightlinen? Dit doe je het beste met een oogpotlood (liefst van al eentje dat goed blijft zitten, een waterproof oogpotlood). Wees voorzichtig met het aanbrengen van je oogpotlood! 

Breng het oogpotlood aan op je binnenste wimperrand, zoals je in de video hierboven ziet. Je kan trouwens ook je onderste waterlijn tightlinen, maar dit zorgt wel voor een optisch kleiner oog, hou daar zeker rekening mee. 

Stappenplan: 

 1. Ontsmet je eyeliner eerst en laat opdrogen
 2. Droog je bovenste wimperrand met een niet-pluizig herbruikbaar wattenschijfje
 3. Vervolgens til je met je niet-dominante hand je ooglid lichtjes omhoog (niet te hard trekken, wees lief voor je oogleden)
 4. Met je dominante hand, begin je nu met tightlinen op je bovenste wimperrand. Dit kietelt erg, dus het kan wel even duren voor je dit gedaan hebt
 5. Je kan in streepjes werken en die verbinden
 6. Last van erg tranende ogen? Dan kies je best voor een waterproof eyeliner of eentje voor gevoelige ogen
 7. Werk je look af met mascara

 

Help, mijn oog traant

Je oog traant vaak als je gaat tightlinen. Je kan dit al wat meer voorkomen door te kiezen voor een oogpotlood geschikt voor gevoelige ogen. Ook kan je kiezen voor een waterproof oogpotlood. 

Een andere tip, die ik zelf ook toepas, is eerst (voor ik met mijn andere make-up begin) mijn ogen linen terwijl ik mijn ogen dicht heb. Dat mag best rommelig zijn! 

Daarna haal ik alles weg met make-upremover en hou ik een tightline over! Je ziet het, hier zijn dus best nog wel enkele handige truukjes voor. Mijn ogen tranen heel erg als ik probeer te tightlinen, daarom dat ik dit zo moet doen. 

tightlinen
tightlinen

Photo by Jernej Graj on Unsplash

Tightlinen met een kwast

Je kan ook proberen tightlinen met een kwast, maar ikzelf gebruik het liefste een oogpotlood. 

Waarom tightlinen? 

Goed, je weet nu hoe je moet tightlinen. Maar… waarom zou je je ogen tightlinen? Vaak wordt de tightline-techniek gebruikt om je ogen groter te laten lijken, en om ervoor te zorgen dat je geen huidskleur meer ziet op je wimperrand. Door het aanbrengen van mascara, valt die huidskleur namelijk extra hard op. 

Het lijkt ook alsof je meer wimpers hebt door deze techniek: omdat de basis van je wimpers nu veel zwarter zijn, lijken ze voller en meer volumineus. 

Tips om te leren tightlinen

 • Maak je wimperrand eerst droog. Gebruik hiervoor geen wattenstaafje (dat geeft te veel stof af en is daarom slecht voor je oog), maar dep even voorzichtig met een wasbaar wattenschijfje van katoen of bamboe
 • Gebruik een waterproof eyelinerpotlood als je oog snel traant
 • Of kies bij een tranend oog voor een oogpotlood geschikt voor gevoelige ogen
 • Warm je oogpotlood op door eerst even enkele strepen oogpotlood op je hand te zetten, zo glijdt het wat makkelijker over je wimperrand
 • Gebruik nooit vloeibare eyeliner om te tightlinen: dit is slecht voor je oog en brandt ontzettend als het in je oog komt
 • Lukt het niet om een mooie vloeiende lijn te trekken? Niet erg! Maak kleine streepjes en verbind die later aan elkaar
 • Gebruik een goede spiegel 
 • Gebruik nadien geen poeder om aan te brengen op je wimperrand, dat irriteert je oog
 • Tightline alleen maar met een sanitaire en schone eyeliner! Dit komt rechtstreeks in contact met je ogen, dus wees hier voorzichtig mee. Slijp je oogpotlood bij en/of ontsmet je oogpotlood. 

Lees ook: hoe oogschaduw aanbrengen

Lees ook: oogschaduw voor beginners

Lees ook: Eyeliner aanbrengen