Een design fauteuil kiezen in je interieur: design stoelen en fauteuils

(Last Updated On: May 12, 2022)

De laatste jaren zien we dat een van de grootste interieurtrends, design is. Het is sowieso wel wat meer aan het terugkomen, maar het is dit jaar echt een supergrote trend en mensen willen wat meer investeren in hun woning. 

Vaak zien we dan dat er leuke designmeubelen gekocht worden. Je kent ze wel, die klassieke Eames en co, die zijn weer helemaal een nieuw leven aan het krijgen.

Heel fijn natuurlijk, want zo creëer je een duurzaam interieur. 

We zien ook een grote heropleving van alle midcentury meubels, die op het moment echt ontzettend gewild zijn. 

design-fauteuil-kopen
design-fauteuil-kopen

Photo by Justin Jason on Unsplash

Design fauteuil

Ook willen mensen wel wat meer ontdekken over design fauteuils. Als de kinderen eenmaal oud genoeg zijn, is het erg fijn om dit soort design fauteuil in huis te hebben. Je wilt natuurlijk niet dat je prachtige designstoelen snel vies worden. 

Tweedehands design kopen, hoe werkt dat? 

Ben je op zoek naar een prachtige design fauteuil of een ander meubelstuk dat van bekende designers is? Dat is niet altijd zo gemakkelijk om te vinden én om de echtheid te garanderen. 

Gelukkig bestaan er tegenwoordig leuke tweedehands design marktplaatsen waar je gemakkelijk je eigen designspullen en designmeubelen te koop kan zetten en leuke vondsten kan vinden. 

Op deze platformen kan je met een gerust hart shoppen, vaak werkt het ook met een handig biedsysteem. Je staat zo snel in contact met de verkoper en kan ook gemakkelijk extra foto’s opvragen. Alle vragen die je zou hebben over de tweedehands design-items, kan je ook zo erg gemakkelijk stellen. 

Ook afrekenen gebeurt vaak via het platform zelf. Zeker aangezien het vaak om hoge bedragen gaat, vind ik dat zelf echt erg fijn. 

Beroemde design fauteuils 

Vitra Eames Lounge Chair

Een van de allerbekendste designs als het gaat om stoelen en fauteuils, is wel de Vitra Eames Lounge Chair. Alom gekopieerd en geprezen, staat deze stoel echt prachtig als je van een midcentury woonstijl houdt. 

Ook kan je deze stoelen prachtig combineren met andere woonstijlen zoals een Scandinavische woonstijl. 

De Eames hadden trouwens helemaal niet voor ogen dat hun designs zulke dure stukken zouden worden, zij wilden juist comfortabele, mooie én betaalbare stukken maken voor de massa! 

Pas na hun samenwerking met Herman Miller, werden de stoelen duurder. Wist je trouwens dat alle Eames stoelen die nu nog gemaakt worden, nog steeds door Herman Miller gemaakt worden? 

vitra-eames-lounge-chair
vitra-eames-lounge-chair

 

Eames Chair

In deze lijst mag de Eames Chair natuurlijk niet ontbreken. Ik denk dat we tegenwoordig bijna allemaal wel een knock-off hebben staan van deze prachtige designstoel (zelfs vaak zonder dat we weten dat dit eigenlijk een design is van het koppel Eames!). 

Dankzij deze stoelen kreeg ikzelf een fascinatie met plastic kuipstoelen. Dit is dan ook een stoel die nog jarenlang zal meegaan, als je besluit om er enkele van aan te schaffen! 

Fritz Hansen Egg Chair

Nog zo’n beroemde designstoel: de Fritz Hansen Egg Chair! Ook deze stoel werd door zijn populariteit à volonté nagemaakt, maar als je graag de originele in huis wilt (en natuurlijk wil jij dat als designliefhebber), moet je zeker eens online zoeken. 

Daar vind je deze stoelen aan mooie prijzen. De Egg Chair is in verschillende kleuren te verkrijgen, ideaal dus om te combineren met de trendkleuren in jouw huis. 

Hay AAL (About a Lounge Chair)

Misschien zegt de naam je niet direct iets, maar de Hay AAL-stoel is ook ontzettend gekend in de designwereld. Voluit heet deze fauteuil/ stoel namelijk de Hay About A Lounge Chair en ik moet heel eerlijk zeggen: deze stoel is hélemaal mijn ding! 

Ik ben zelf heel erg gek op meer ronde vormen in ons interieur (waarschijnlijk ook omdat het nu weer een van de grotere woontrends is die zijn comeback aan het maken is), en de stoelen zijn ook in erg leuke kleurtjes te krijgen. 

Dit zijn typische kuipstoelen, maar dan gestoffeerd. En heel eerlijk: ze zien er zo lekker comfy uit! Dit lijkt me echt een ideale aanvulling op mijn kantoormeubelen, maar ik zal eerst nog een tijdje mogen sparen 😉

Vitra Grand Repos

Deze stoel heeft zijn naam echt niet gestolen, zeg! De Vitra Grand Repos (dat is Frans voor – letterlijk vertaald – ‘grote rust’), is een ontzettend knuffelige zetel. Zo eentje die – als je hem ziet- je gelijk moet testen. 

Ook deze Vitra Grand Repos komt in veel verschillende kleuren voor, wel altijd in een zachte stof. 

vitra-grand-repos-stoel
vitra-grand-repos-stoel

Kartell Foliage

Het leukste aan designstoelen, vind ik de kleine details die in de meubelstukken verwerkt zitten. Net zoals je een designhandtas kan herkennen aan het prachtige handwerk, is dat net zo met design meubels. 

Neem nu de Kartell Foliage, die ook weer zijn naam zeker niet gestolen heeft. Een prachtige stoffen stoel, maar dan met een prachtig motief ingewerkt in de stof. Niet zomaar een printje, neenee, de stof is eerder gematelasseerd in de print. Echt, ik vind het prachtig! 

kartell-foliage-fauteuil
kartell-foliage-fauteuil

Normann Copenhagen Era Lounge Chair

Tenslotte wil ik jullie ook graag nog de Normann Copenhagen Era Lounge Chair laten zien. Deze stoelen komen in een hoge en lage variant (de Low en High) en kan je ook nog eens kiezen tussen gewone poten, of een draaistoel. 

Dit zijn echt ideale stoelen voor aan tafel of eentje die je helemaal de spotlight geeft in je interieur! 

Gubi Pacha fauteuil

Nog zo’n knuffelige fauteuil: de Gubi Pacha fauteuil! Ook dit is weer zo’n stoel waar je gelijk in wilt kruipen als je em ziet. Een heel erg cozy stoel die ook erg leuk zal staan als je into een boho woonstijl bent (die maakt op dit moment een heel erg grote comeback en kan je erg leuk combineren met allerlei Ibiza-invloeden). 

Gubi-pacha-fauteuil
Gubi-pacha-fauteuil

mies van der rohe – Barcelona Chair

Nog zo’n beroemde designstoel: de Barcelona Chair van mies van der rohe. 

 

Marcel Breuer: Wassily Chair

Een typisch Bauhaus-stuk, deze Wassily Chair. Hij ziet er helemaal niet comfortabel uit, maar is dat zeker wel! 

 

Rietveld Red and Blue Chair

Een iconische stoel, omdat het een van de allereerste uitingen was van de nieuwe ‘De Stijl’-beweging. Je weet wel, die van Piet Mondriaan. Zo zie je hoe dit allemaal mooi bij elkaar past! 

Rietveld Zigzag Chair

Deze prachtige houten stoel uit hout is een knap staaltje vakwerk. De stoel is gemaakt zonder poten en is een stoel die bestaal uit verschillende platen hout die aan elkaar gezet zijn. 

Een prachtige stoel en niet voor niets een pronkstuk van Rietveld. Als je deze stijl stoel zoekt, maar dan liefst in plastic, raad ik je de Panton S chair aan van Panton. 

Butterfly Chair van Antonio Bonet en Juan Kurchan

Wist je dat je deze stoel op veel verschillende openbare plaatsen in Argentinië kan vinden? De stoel is daar namelijk een nationaal symbool geworden. 

Deze heerlijk comfortabele stoel heeft als basis een doek (leer) dat tussen het frame hangt. Ziet er niet zo comfortabel uit om op te zitten, maar is het heel zeker wel! 

Xavier Pauchard: Marais a Chair

Deze beroemde stoel van Xavier Pauchard, de Marais a chair, is een stoel die we tegenwoordig ook nog veel zien in het straatbeeld. 

De stoel is een erg lichte stoel, ook qua uiterlijk. 

Hans Wegner: Wishbone Chair

Op dit moment is de Wishbone Chair een van de allergrootste stoelentrends van het moment. De stoel is prachtig vormgegeven (ideaal als je net zoals ik erg houdt van rondere vormen als het gaat om meubels). 

Hans Wegner: Papa Bear

Deze stoel met erg grappige naam, ziet er ook erg leuk uit. Alsof de stoel je een supergrote knuffel wilt geven. 

Deze stoel zit ontzettend lekker en kan je ook kopen met de bijhorende Ottoman. 

Harry Bertoia: Diamond Chair

Op het allereerste zicht ziet deze stoel er niet zo comfortabel uit, maar dat is hij zeker wel! 

Het prachtige design van de Diamond Chair van Harry Bertoia dateert al van 1952 en is nog steeds erg populair. Er werd ook een versie gemaakt, speciaal voor kinderen. 

Eeron Saarinen: Tulip Chair

Als je denkt aan een typische jaren ’60-stoel, dan denk je automatisch aan de Tulip Chair van Saarinen! Deze leuke stoel is een stoel met ronde vormen (een typische kuipstoel uit die tijd), en een ronde voet. Afgewerkt met een heerlijk comfortabel kussen om op te zitten. 

Eeron Saarinen: Womb Chair

Nog een beroemde stoel van Eeron Saarinen, de Womb Chair. Deze beroemde stoel (vaak samen verkocht met de bijhorende Ottoman), is gemaakt voor Florence Knoll, die graag een stoel wou waar ze ‘in een mand vol kussens kon liggen’. 

Dat is zeker gelukt, als je ziet hoe mooi en comfy deze stoel eruit ziet! 

Arne Jacobsen: Egg Chair

Dit moet echt wel een van de meest beroemde designstoelen en designfauteuils zijn: de Egg Chair van Arne Jacobsen! 

Een prachtige stoel die je nog steeds heel erg leuk kan combineren met allerlei woonstijlen. 

Verner Panton: Panton S Chair

Nog zo’n beroemdheid: de Panton S Chair van Verner Panton. Deze prachtige stoel is gemaakt uit plastic en is typisch gemaakt uit 1 stuk, in een S-vorm.

Eero Aarnio: Ball Chair

Zeg je jaren ’60 en ’70, dan zeg je Ball Chair van Eero Aarno! De Ball Chair is echt een klassieker sinds de sixties en wordt nog steeds gemaakt. 

Deze prachtige stoel is echt een grote eyecatcher in je woning! 

Eero Aarnio: Bubble Chair

Ook van Eero Aarnio, is de Bubble Chair. Deze fauteuil verschilt van de Ball Chair omdat deze in plastic gemaakt is, en hangt aan het plafond. Er bestaan ook versies met een standaard. 

Warren Platner: Platner Arm Chair

Hou je van draadstoelen? Dan moet je zeker deze fauteuil van Warren Platner bekijken: de Platner Arm Chair is een heerlijk comfortabele draadstoel, afgewerkt met een kussen en een gewatteerde rand. 

Een echte eyecatcher in je interieur, maar zit ook nog eens heel erg lekker! 

Combineren met design hockers, poefs en Ottomans

Het allerlekkerste zitcomfort (nuja, eerder ligcomfort) krijg je als je deze prachtige stoelen combineert met hun bijpassende hockers, Ottomans en poefs. 

vitra-eames-lounge-chair-met-ottoman
vitra-eames-lounge-chair-met-ottoman