Comfortabele schoenen kopen: waar op letten?

(Last Updated On: May 14, 2022)

Als je maar een klein beetje bent zoals ik, loop je graag op comfortabele schoenen. Het is niet gemakkelijk om fijne schoenen te vinden, zeker als je net zoals ik graag je schoenen online shopt. 

Maar, geen nood! Ik maakte voor jou een lijstje met alle tips waar ikzelf op let als ik nieuwe schoenen koop! Een van de meest comfortabele schoenenmerken die ik je kan aanraden, is Remonte. Ideaal als je steunzolen draagt, maar ook als je er geen draagt, zijn ze ideaal voor je voeten! 

Zo voorkom ik niet alleen miskopen, maar zorg ik er ook voor dat ik de meest modieuze én comfortabele schoenen draag. Win-win! 

comfortabele-schoenen
comfortabele-schoenen

Photo by Marcus Lewis on Unsplash

Waarom goede schoenen kopen? 

Het dragen van goede schoenen kan je helpen je op je best te voelen en blessures te voorkomen. Je schoenkeuze kan invloed hebben op je hele lichaam, niet alleen op je voeten.

Wist je dat mensen die vaak last hebben van rugpijn, vaak ook verkeerd schoeisel dragen? 

Hoe koop je comfortabele schoenen?

Koop leuke schoenen die:

  • Een stijve achterkant hebben. Pak de hiel vast in de ene hand en de schoen boven de hiel in de andere hand. Je moet de schoen niet van links naar rechts rond de hiel kunnen bewegen.
  • Een klein beetje beweging hebben. Hou de schoen aan beide uiteinden vast (voorkant en de achterkant). Je zou hem licht moeten kunnen draaien.
  • Buig waar je tenen buigen: de schoen mag niet té hard zijn bij de tenen. Zo zorg je voor veel minder pijnlijke schoenen en moet je de schoenen minder inlopen.
  • Zorg voor ondersteuning van de voetboog. Als de schoen geen steun voor je voetboog heeft, voeg dan een extra steun voor de voetboog toe.
  • Controleer of er steunzolen in de schoen passen zonder de tenen af te knellen of de schoenen van de hiel te laten glijden. Dit is een hele belangrijke tip en hier moet je dan ook erg goed op letten als je steunzolen draagt zoals ik. 
    Zijn breed genoeg en lang genoeg bij de tenen. Hij mag de tenen niet naar binnen duwen of ze doen omkrullen.
  • Voelen meteen comfortabel aan. Ik heb het hier al veel vaker geschreven: schoenen inlopen is onzin. Een écht goed gemaakte schoen, zit gelijk prima aan je voeten. 

Wanneer schoenen vervangen?

Kijk naar de hiel. Bij de meeste mensen zal de zijkant van de hiel na verloop van tijd slijten. Als de hiel schuin komt te staan, verandert dat elke stap die je zet en kan dat pijn in het been of de rug veroorzaken. Schoenmakers kunnen de hiel misschien nog goed repareren. Zo niet, vervang dan de schoen!

Hardloopschoenen kunnen al pijn veroorzaken voordat ze versleten lijken. Dit komt doordat ze het vermogen verliezen om schokken op te vangen. Hardloopschoenen ouder dan een jaar kunnen ook pijn veroorzaken door veranderingen in de zool bij blootstelling aan vochtigheid of hitte.

Bewaar hardloopschoenen alleen voor het hardlopen, dat verlengt de levensduur van de schoen. Oude hardloopschoenen kunnen ook voor wandelen gebruikt worden.

Houd rekening met verschillende factoren voor verschillende schoenen:

Atletische schoenen: Er zijn vier soorten hardloopschoenen, let dus goed op wat je zelf nodig hebt.

De juiste schoen voor jou is gebaseerd op het boogtype en de biomechanica. Een manier om de schoen te testen is er in te lopen en te joggen.

Je kunt ook op één been balanceren en een eenbenige squat doen. De schoen moet meteen comfortabel aanvoelen en deze proeven moeten in de juiste schoen gemakkelijker aanvoelen.

Voor baansporten is een sportspecifieke schoen beter dan een loopschoen, omdat die meer zijdelingse steun zal geven. Voor schoenplaatjes kan het nuttig zijn een schoen te kiezen waarmee je een steun voor de voetboog kunt toevoegen.

Minimalistische schoenen worden gebruikt voor voorvoetlopen om “blootsvoets” lopen te simuleren. Om blessures te voorkomen, is het het beste om langzaam toe te voegen en begeleiding te krijgen voor de juiste vorm.

Sandalen: Slippers zijn alleen goed om korte afstanden te lopen. Kies sandalen met bandstha die meer van de voet bedekken en/of om de anke wikkelen.

Laarzen kunnen losjes passen en de voet niet voldoende steun geven. Het toevoegen van steunzolen kan het comfort verbeteren.

Vrouwelijke geklede schoenen zijn vaak schadelijk voor voeten, knieën en wervelkolom. Hakken veranderen de hele lichaamshouding en kunnen pijn veroorzaken.

Als je hakken draagt, kies dan een schoen met een lagere hak, een bredere hak of wig, en een hak die niet naar binnen buigt. Draag hogere hakken als het moet, en schakel dan over op een lagere hak als je een eind moet lopen.

Maak je schoenen goed los en vast

Je schoen werkt het best als hij goed past en als een verlengstuk van je voet werkt, zonder te schuiven. Je schoen uittrekken zonder hem los te knopen zal de steun in de schoen veel sneller doen afbreken.