Hoe kies je de juiste sport-bh uit? + Ideale sport-bh per sport

(Last Updated On: May 25, 2022)

Hoe kies je de juiste sport-bh uit? + Ideale sport-bh per sport

Het zoeken van een goede sport-bh is eigenlijk al wel een sport op zichzelf. Die vele soorten vormen en maten met elk een eigen handleiding waarvoor en hoe je hem moet gebruiken. Nou bij deze, geen stress meer. Want ik ga je helpen!

hoe-juiste-sportbh-kiezen
hoe-juiste-sportbh-kiezen

Welke soorten sport-bh’s zijn er?

Als aller eerste even de basis. Als je sport-bh’s in categorieën opdeelt heb je drie soorten bh’s.

De compressie bh, een strakke elastische bh die de borsten goed op zijn plek houdt. Geschikt voor rond de cupmaten A en B. Een fijne sport-bh voor minder intensieve sporten.

Dan heb je nog de ingekapselde bh, deze heeft twee aparte cups en een elastische band onder de borsten door voor versteviging, ook heeft deze bh bredere bandjes. Geschikt voor rond de cupmaten C t/m E en fijn voor intensievere sporten.

Tot slot is er nog de gecombineerde bh, en de naam zegt het al, dit is een combinatie tussen de vorige twee bh’s. Vaak een elastisch materiaal die cups bevat. Geschikt voor alle cupmaten en voor medium intensiteit bij het sporten.

Hoe weet je of een sport-bh goed past?

Of een sport-bh goed past kan je zien aan de volgende tekenen. De schouderbandjes en onderkant horen niet in je schouders en borstkas te snijden. Kan je dit oplossen door de bandjes wat losser te maken, of de sport-bh op een losser haakje te zetten, is dat erg fijn.

Zo niet? Weg ermee. Ook de breedte van de bandjes doet er toe. Hoe groter de cupmaat hoe breder jij je schouder- en rugbanden wilt hebben.

Wanneer je voorover bukt mag een sport-bh geen ruimte creëeren, en moet dus goed op je lichaam blijven aansluiten.

Zo weet je dat je altijd goede ondersteuning hebt, dus ook bij push-ups of andere oefeningen waar je bij voorover hangt.

Ook moet je er op letten dat je borsten mooi in de cups vallen. Heb je een gap of snijd de cup in je huid, zit hij dus niet goed.

De ideale sport-bh voor hardlopen

Voor het hardlopen raad ik een gecombineerde sport-bh aan met hoge intensiteit, en goede vochtregulatie.

Hardlopen is namelijk een sport waar veel gezweet wordt en we willen geen nare schuurplekken overhouden. Met hoge intensiteit denken we vaak aan strak zitten. Let op, dat is niet het geval.

Hij moet stevig zijn en je borsten moeten op hun plek blijven zitten, maar je wil wel bewegingsvrijheid houden.

De ideale sport-bh voor wielrennen en fietsen

Met fietsten en wielrennen hangt je lichaam vaak een beetje naar voren, en je borsten dus wat naar beneden.

Wat een onaangenaam gevoel kan geven door het continu trillen en hobbelen van de fiets. Een simpele sport-bh met lichte ondersteuning kan dit al voor je oplossen.

Dit geeft net genoeg ondersteuning om alles op zijn plek te houden maar geen trekkend oncomfortabel gevoel op te roepen.

De beste sport-bh voor paardrijden

Bij paardrijden ervaar je net als met het fietsen het hobbelen. Alleen dan een stuk intenser, plus je zit verder rechtop.

Daarom wil je bij paardrijden wel een bh met hoge ondersteuning. Het liefst een ingekapselde bh, maar voor de dames met een kleinere cupmaat is een gecombineerde bh voldoende Er zijn veel mensen die een sport-bh bij paardrijden onnodig vinden.

Maar geloof me, de beugels in je normale bh kunnen naar langere tijd door het materiaal plus het zweten erg gaan irriteren waardoor jij je niet goed op het sporten kan focussen. Een sport bh is véél comfortabeler.

De beste sport-bh voor fitness

Bij fitness hangt de intensiviteit van je sport-bh heel erg af van jezelf.

Over het algemeen raad ik een gecombineerde bh aan met gemiddelde ondersteuning omdat je fysiek meer met spiergroepen trainen bezig bent als je hele lichaam in één klap, wat een stuk minder belastend is voor je borsten dan een sport als hardlopen.

Heb jij een grote cupmaat en voel jij toch dat een medium sport-bh niet genoeg ondersteuning geeft kan je altijd gaan voor een sport-bh met een hogere ondersteuning.

De beste sport-bh voor Crossfit

Crossfit is te vergelijken met fitness, maar door de vele verschillende oefeningen die je uitvoert vraag je vaak meer van je lichaam dan wat je verwacht.

Het is daarom goed om toch wel te gaan voor een ingekapselde of gecombineerde bh met hoge ondersteuning. Mede door de cardio die bij crossfit komt kijken.

De beste sport-bh voor padel en tennis

Padel en tennis zijn sporten waarbij je veel kracht uit je bovenlichaam moet halen. Het is dus zeker belangrijk om voor een ingekapselde bh te gaan met hoge ondersteuning.

Weer geldt, voor wanneer je een kleinere cupmaat hebt dat een gecombineerde bh ook voldoende kan zijn.

Maar houd het in de gaten, wanneer je het gevoel hebt dat het toch niet voldoende is kan je beter gaan voor een ingekapselde bh.

Je sport-bh onderhouden en wassen

Check natuurlijk voordat je de bh gaat wassen altijd het wasvoorschriften label. Maar over het algemeen raden bedrijven je aan om sport-bh’s te wassen in een handwas met wasmiddel voor fijne was.

Wil je echt niet met de hand wassen, verzamel je sportkleding tot je een wasje kan draaien in de wasmachine en draai een was van maximaal een uurtje, enkel sportkleding erbij en vloeibare wasmiddel.

Poeder heeft in zo’n korte tijd namelijk nog niet goed kunnen oplossen, wat zeepresten achterlaat.

Draag een sportbh ook niet vaker dan twee keer achter elkaar voor dat je hem gaat wassen. Door hem niet regelmatig te wassen gaat de elasticiteit er sneller uit.

Push up sport-bh’s

Push-up sport-bh’s creëeren niet alleen voor veel vrouwen een geweldige illusie van het hebben van grotere borsten, maar het brengt ook stevigheid met zich mee.

Een groot voordeel dus wanneer je een intensieve sport uitvoert als voetbal of tennis. Voor een sport als yoga raad ik dit echter niet aan, omdat je veel flexibiliteit nodig hebt en kledingstukken hier dus ook niet voor in de weg moeten zitten.

Wanneer moet je je sport-bh vervangen?

Niet schrikken, maar het is het beste om elke zes maanden je sport-bh te vervangen.

Dat is een korte tijd inderdaad, maar het is wel het aller beste voor het juiste onderhouden van je lichaam. Een sport bh verliest na dat half jaar namelijk zijn elasticiteit.

Het heeft natuurlijk wel een enorme invloed of je jouw sport bh bijna elke dag of een keer in de twee weken gebruikt. Blijf goed voelen of de bh nog goed zit, dat is het aller belangrijkst.

Beste merken sport-bh’s

Of er echt een ‘beste merk sport-bh is lastig om te zeggen. Iedereen heeft namelijk zijn eigen voorkeuren voor bepaalde merken, pasvormen en materialen.

Ik zal hier onder wel een paar bekende merken voor sport-bh’s bespreken.

Nike Sport-bh’s

Nike sport-bh’s zijn over het algemeen goed afgewerkte modellen met veel variatie in pasvorm en intensiviteit. Wel heb ik vaak het gevoel dat deze bh’s meer ‘voor de mooi’ zijn als voor het sporten.

Begrijp me niet verkeerd, er zitten goede modellen tussen. Maar de meest bekende modellen zijn enkel een lapje stof met een elastieke band er onder.

De elastieken band geeft wat ondersteuning, maar de bh doet verder niks. Plus je tepels schijnen er doorheen wat je niet wil hebben bij een sport bh.

Wat ik wel fijn vind aan Nike is dat ze meerdere levels hebben qua intensiviteit. Je hoeft dit dus niet zelf uit te zoeken.

Hunkemöller sport-bh’s

Hunkemöller sport-bh’s zijn perfect voor mensen met een grotere cupmaat. Vrijwel alle modellen zijn voorzien van brede schouder- en rugbanden en de rest van de bh is goed in vorm gebracht.

Wat mij opvalt is dat de cups bij de meeste modellen wel zijn voorgevormd dus ik ben bang dat wanneer je een kleine cupmaat hebt, het lastig kan zijn om jouw juiste maat te vinden.

Hema Sport-bh

Hema heeft een enorm assortiment in sport-bh’s in alle vormen en maten. Waar ook zeker bh’s tussen zitten met een zeer goede kwaliteit.

Voor de prijs hoef je het alleen niet te doen, want een sportbh van A-merken zijn hooguit vijf euro duurder. Of je komt uit op de goedkoopste modellen van Hema, die ik dan weer niet aanraad.

Die zijn namelijk naar mijn persoonlijke mening echt niks waard qua ondersteuning.

Adidas sport-bh

Nike en Adidas zijn naar mijn opzichte goed te vergelijken. Wel is Adidas een beetje standaard met hun modellen. Er zit weinig variatie in. Over het algemeen wel prima sport-bh’s voor een lage of medium ondersteuning.

Calvin Klein sport bh

De enige reden dat mensen Calvin klein sport-bh’s aanschaffen is voor dat grote merkje wat er op staat. Deze bh’s zijn goede kwaliteit, om in te slapen.

Maar zeker niet om in te sporten. Het materiaal, wat gewoon simpel katoen is, is niet voldoende om ook maar een beetje ondersteuning te geven wanneer je aan het sporten bent.

En de elastieken band doet ook vrij weinig.

Triumph Sport-bh

Triumph heeft over het algemeen sport-bh’s van goede kwaliteit met hoge ondersteuning. Het is een wat duurder merk in vergelijking met de rest maar wanneer dit binnen je budget valt raad ik je zeker aan om hier even naar te kijken.

Elk model heeft verstelbare bandjes en je kan goed zien aan de lijnen in de bh’s dat er op de juiste plekken ondersteuning wordt gegeven. Ook ademt de stof goed en heeft het merk een ruime keus in maten.

PrimaDonna sport-bh

PrimaDonna is net als Triumph een wat duurder merk. Dit merk is speciaal gefocust op vrouwen met grotere omvang- en cupmaten.

Het zijn erg stevige sport-bh’s, maar niet heel bijzonder als het gaat om het uiterlijk. PrimaDonna werkt ook weer met verschillende levels wat erg fijn is bij het online shoppen.

Sport-bh voor grote cupmaten

Als jij een grotere cupmaat hebt is het vaak lastig om een goede sport-bh te vinden, met de juiste maat en die stevig genoeg is.

Merken speciaal voor grotere borsten zoals PrimaDonna zijn daarom ook vaak de redder in nood. Wanneer je met een grotere cupmaat twijfelt tussen bepaalde intensiviteit zou ik altijd voor de hogere ondersteuning kiezen, better safe than sorry.

En kijk ook echt alleen naar bh’s met brede schouder- en rugbanden. Dit kan een hoop blessures voorkomen.

Sport-bh voor kleine cupmaten

Met een kleinere cupmaat heb je vaak het geluk dat sport-bh’s wel in jouw maat te verkrijgen zijn, ook heb jij niet altijd de beste ondersteuning nodig waardoor je sneller kan gaan voor schattige modellen met leuke aparte bandjes en versiering.

Wel moet je goed opletten dat je bij een bh met voorgevormde cups de hele cup kan opvullen, wat nog wel eens lastig kan zijn. Een extreem hoge ondersteuning is ook niet altijd nodig. Maar luister naar je lichaam en probeer zo nodig verschillende ondersteuningen uit.

Goedkope sport-bh’s kopen

Dit topic is ook altijd lastig, want wanneer is een sport-bh goedkoop? Als je echt praat over vijf tot vijftien euro heb je vaak wel leuke sportbh’s met een lage ondersteuning, prima voor yoga of wanneer je een lekkere wandeling gaat maken.

Maar goedkoop is vaak duurkoop, ik zou dan zelf toch sneller kiezen voor een duurdere bh waarvan je zeker kan zeggen dat hij goed zit.

Sport bh met voorsluiting of rits

Een voorsluiting of rits op je bh is zeker fijn bij een hoge intensiviteit, maar bij medium, of lage ondersteuning een beetje overbodig.

Let er wel op bij het kopen van een sport-bh met een rits dat er ‘flapjes’ aanwezig zijn die er voor zorgen dat het uiteinde van de rits niet in je lichaam snijd, anders kan het sporten erg oncomfortabel gaan worden.

Deze flapjes helpen trouwens ook tegen een overenthousiaste rits die op zijn eentje al eens naar beneden durft zakken!

Uit welke materialen worden sport-bh’s gemaakt?

Het materiaal van sportbh’s kan verschillen. Maar waar je op moet letten is dat je gaat voor een bh die bestaat uit microvezel.

Dit is een ademende stof die vocht absorbeert zonder nare geurtjes achter te laten. De sport-bh’s van Calvin klein zijn het precieze voorbeeld wat je niet moet hebben.

De katoenen t-shirt stof ademt weinig en laat zweet en ander vocht goed zien, ook blijft deze stof daardoor nog erg lang nat.

Nog meer lingerie-info: