Hoe je nagels perfect lakken: tips voor beginners (lakken, schoonmaken, nagelriemen…)

(Last Updated On: July 23, 2022)

Als je niet vaak je nagels lakt, kan het soms een onmogelijke klus lijken: je nagels perfect lakken. Zéker als je jezelf begint te vergelijken met Youtube, Instagram, Pinterest of Tik-Tok. 

Maar… drie keer raden: veel van die foto’s en video’s zijn tot in den treure bijgewerkt waardoor jouw gelakte handen en nagels er nooit zo uit zullen zien als op de foto of video. 

hoe-nagels-lakken
hoe-nagels-lakken

Daarom laat ik je graag zien hoe je (zo goed als) perfect je nagels kan lakken en krijg je ook gewoon foto’s te zien van hoe échte nagels en échte handen eruit zien, zonder een sausje van Facetune of Photoshop! 

Maar goed, laten we maar beginnen bij het begin. Neem alvast je nagelspulletjes erbij en zet een leuke aflevering van je favoriete serie op (ik ben nu de Gilmore Girls aan het herbekijken), maak je favoriete koffie en laten we je nagels gaan lakken! 

nagels-lakken-wat-heb-je-nodig
nagels-lakken-wat-heb-je-nodig

Ohja, en kies ook alvast even welke van de nageltrends je wil gaan lakken uit het artikel over nagellaktrends 2022!

Ps, dit is een gids voor het lakken van je nagels met gewone nagellak, niet voor gel nagellak. Als je wil leren hoe je gel nagellak moet aanbrengen, heb ik daar ook een gids voor geschreven: Hoe gel nagellak aanbrengen

Hoe je nagels lakken? 

In dit stappenplan ga ik je laten zien hoe je je nagels moet lakken (ik ben op dit moment ook bezig om een video te editen voor ons Youtubekanaal, dus daar kan je het binnenkort ook stap voor stap volgen) en welke stappen je moet zetten om je nagels er zo netjes mogelijk uit te laten zien. 

Prep je nagels

Een van de allerbelangrijkste stappen: prep je nagels! Als je nagels niet netjes schoon zijn, kan de basecoat niet goed hechten en krijg je smurrie op je nagels. 

Hoe moet je je nagels dan preppen? Eerst en vooral verwijder je oude nagellak, mocht die er nog op zitten. Zorg ervoor dat je nagels schoon, gewassen en vetvrij zijn. Als je wil, kan je ze nog bijknippen of bijvijlen. 

Ook kan je de nagels een beetje buffen, als je dat wil (met een nagelvijl), maar dat is zeker geen must. Ik zou het zelfs alleen maar aanraden als je veel last hebt van ribbels in je nagelbed. 

Je nagelriemen

Heel eerlijk: ik doe niet zo gek veel aan mijn nagelriemen. Ik geef ze iedere week een paar keer een flinke lik hydraterende crème, en dan duw ik ze lichtjes terug. 

Ooit liet ik bij een ‘nagelstyliste’ mijn nagelriemen wegknippen, met een kanjer van een infectie tot gevolg (ze had haar spullen blijkbaar niet goed gesteriliseerd). Dat doe ik dus echt nooit meer. 

Duw ze (goed gehydrateerd, ik raad je een lekkere bodycrème van Lush aan of iets vergelijkbaars met echte boters en oliën) zachtjes met je nagel of een bokkepootje naar achteren. 

Haal wel alle olie en crème weg voor je begint met het lakken van je nagels! 

Breng een basecoat aan

Goed, je hebt de nagellakprep helemaal afgerond. Tijd om een goede basecoat aan te brengen. Ik ben zelf heel erg fan van de basecoat en topcoat in 1 van Catrice (Powergel). 

nagels-lakken-basecoat
nagels-lakken-basecoat

Ik vind ‘m heel fijn uitsmeren, een goed kwastje en blijft mooi zitten en beschermt mijn nagels ook nog eens tegen het doorbloeden en stainen van sommige nagellakkleuren. 

Moet je iedere keer een basecoat aanbrengen? Ja, dat vind ik zeker wel! Als je niet wil dat je nagels verkleuren, moet je een basecoat aanbrengen. Soms breng ik er zelfs 2 aan, als ik weet dat er een kans is op verkleuren. 

Hoe breng ik een basecoat aan? Eerst en vooral moet je een beetje leren werken met het kwastje: laat een klein beetje ruimte over bij je nagelriemen en aan de zijkant van je nagels. Dat geeft een meer ‘polished’ (haha, sorry!) look aan je nagels. 

Lak je nagels

nagels-lakken-stappenplan
nagels-lakken-stappenplan

Net zoals bij de basecoat, breng je het beste dunne laagjes van de gekleurde nagellak aan. 

Ook hier weer: laat wat ruimte tussen je huid en de nagel open, lak niet alles vol. Liever breng je enkele dunne laagjes lak aan, dan 1 dikke laag. 

Vertrouw vooral op het borsteltje (dit is ook een goede hand als je met je niet-dominante hand gaat lakken) en duw het goed plat op je nagel. 

hoe-je-nagels-lakken-en-schoonmaken
hoe-je-nagels-lakken-en-schoonmaken

Clean-up: gemorste nagellak verwijderen

Heb je gemorst? Misschien ben je net zo onhandig (haha, sorry hoor…) als ik en lukt het je niet altijd om je nagels perfect te lakken van de eerste keer. 

cleanup-nagels
cleanup-nagels

Helemaal niet erg, daar hebben we de clean-up-ronde voor! Hier heb je niet veel voor nodig, hoor! Ik gebruik een goedkoop eyelinerkwastje van Essence, samen met wat aceton (de mijne is een beetje verzorgend). 

Doop je kwastje in de aceton en en maak je nagelriemen schoon en de gemorste nagellak op je nagellakbed. 

hoe-nagels-lakken
hoe-nagels-lakken

Liever geen aceton gebruiken? Lees dan zeker even verder voor de volgende tip. 

Breng een topcoat aan

Breng na de clean-up een topcoat aan om je nagellak te beschermen. Ik ben zelf fan van Sèche Vite, dat is een topcoat die ervoor zorgt dat ALLE lagen nagellak snel drogen. Binnen het kwartier kan jij gewoon weer aan de slag met al je taken.

Geen eindeloos gewapper tot je eindelijk je handen kan gebruiken, heerlijk. Ik heb al veel andere merken geprobeerd, maar ik zweer toch echt bij mijn flesje Sèche Vite. 

Ohja, als je liever geen aceton gebruikt, heb je tot nu toe nog niets aan clean-up gedaan. Helemaal niet erg! Je kan, nadat je nagellak helemaal uitgehard is, je handen wassen in warm water en daarna een lekker vette handcrème aanbrengen. Zo komen die gemorste randjes nagellak ook los. Deze optie gebruik ik zeker een keertje in de week als ik echt geen zin heb in ‘helemaal perfecte nagels’ en deze clean-up gewoon helemaal prima is.