Cadeau inspiratie voor de plantenliefhebber

(Last Updated On: May 13, 2023)

Cadeau inspiratie voor de plantenliefhebber

 

Wat geef je aan iemand die gek is op planten? Dat lijkt een moeilijke opgave te zijn, maar dat hoeft echt niet. Een ideaal cadeau voor plantenliefhebber, komt eraan! 

IMG_20230424_152631
IMG_20230424_152631

 

Als supergrote plantengek kan ik je alvast één ding zeggen: je maakt ons het meest blij met een leuke extra plant of bloem… maar we zijn wel kieskeurig 😉 Wat kan je dan cadeau geven aan iemand die dol is op planten? 

 

Daarvoor moeten we eerst een klein onderscheid maken: gaat het om kamerplanten (we kennen allemaal wel iemand die een urban jungle thuis heeft, toch?) of gaat het over planten in de tuin? Of geef je liever geen plant of bloembol? Dan heb ik ook nog extra opties voor jou! 

 

Kamerplanten

 

Welke planten of cadeaus die te maken hebben met kamerplanten kan je aan iemand geven die dol is op planten? Wel, er zijn enkele planten waar je bijna niets verkeerds mee kan doen. Ik geef je graag mijn lijstje

 

  • Aloë Vera
  • Vetplanten
  • Cactussen
  • Monstera
  • Pothos
  • Pannenkoekenplantje

 

Ohja, kleine kanttekening: check ook zeker eens welke huisdieren er zijn. Er zijn namelijk veel planten en bloemen die giftig zijn voor katten, honden,… Ook voor kinderen check je best eerst even. Stel dat het kleintje iets te pakken krijgt binnen, zorg er dan voor dat het niet giftig is.

 

Buitenplanten

 

Ik ga voor de buitenplanten beginnen mijn absolute favorieten in de tuin: tulpen en dahlia’s. Sinds enkele jaren zet ik onze tuin propvol met tientallen potten dahlia’s en tulpen (vorige zomer stonden er hier meer dan 55 potten dahlia’s te blinken… het was magnifiek). 


Dahlia

 

Om dus maar te zeggen: geef eens een mooie pot (mét potgrond) en een prachtige dahliaknol erin cadeau. Of geen de dahliaknollen apart als een cadeau, als het een wat te log cadeau zou worden anders. 


Dahlia’s zijn eigenlijk ontzettend gemakkelijke planten om te onderhouden, je moet ze alleen wel beschermen tegen de slakken en ze voor de eerste vorst binnen opslaan: anders krijg je namelijk dahliamoes in de plaats van dahliaknollen. 

 

Tulpen

 

Hetzelfde voor tulpen: geef eens een netje van 20 of 10 prachtige tulpen cadeau, misschien verpakt in een mooie bloempot (met drainage). Ik heb hier nu al 2 jaar tientallen bloempotten met honderden tulpen erin gezet en het is zo ongelofelijk mooi. 

 

Zeker als de persoon waar je een cadeautje aan wil geven, het nogal moeilijk heeft met de donkerdere wintermaanden, is dit een heerlijk cadeau. 

 

Waarom? Wel, vanaf (ongeveer) mid tot eind december zie je ineens piepkleine puntjes verschijnen en weet je: over enkele maanden gaan dit véél tulpen zijn. Heerlijk! Zodra ze beginnen piepen, ga ik iedere week enkele keren extra naar buiten om te gaan zoeken naar extra nieuwe tulpen die uit beginnen komen. Klinkt misschien nogal gek, maar het doet zo veel deugd om tijdens die grauwe dagen (zeker als de feestdagen al achter ons liggen), iets groens te zien groeien. 

 

Wilde bloemenzaden

 

Ook supertof: geef een mengsel wilde bloemenzaden (trouwens, die koop je best zo biologisch mogelijk) cadeau. Dat kunnen gewone zaden zijn, maar ook toffe zaadbommetjes doen het heel erg goed als cadeau.

 

Liever geen planten of bloembollen cadeau geven? 

 

Als je liever geen planten of bloembollen geeft (snap ik, da’s tenslotte iets heel persoonlijks), zijn er nog legio cadeautjes voor plantenlovers die het goed doen. 

 

Cadeaubonnen

 

Vorig jaar heeft mijn vriend me het allerleukste verjaardagscadeau ever gegeven: een bon van mijn favoriete webshop om dahlia’s en tulpen te kopen, een bon bij de webshop waar ik bloempotten en potgrond koop én een jaarabonnement op Gardeners World (ik ben een supergrote fan van Monty, die man heeft me mee door de lockdowns gesleurd met zijn wholesome programma’s). 

 

Echt, een topcadeau! Ik kon alsnog helemaal zelf kiezen welke extra dahlia’s er in de tuin kwamen, welke extra tulpen (euh, je zal dat wel zien op de foto hieronder… het werd werkelijk waar een tulpenzee hier thuis) en had ook nog eens een bon om alles uit te planten. Plus: vriendlief heeft meegeholpen met het oppotten van alles. 

 

Ga naar een plantenshow

 

Deze staat hier ook erg hoog op mijn lijstje, maar geef een dagje plantenshow cadeau! Ik denk bijvoorbeeld aan een dagje Keukenhof als je graag in Nederland wil blijven, of ga naar de bekende Chelsea Flower show (heb je ook nog eens kans dat je Monty tegen ‘t lijf loopt, ik geef het maar even mee ;)). 

 

Ook heel leuk, maar ook erg limited in tijd: de koninklijke serres in Laken gaan bezoeken. Staat ook hier weer hoog op de wishlist, hopelijk komt het er een van de volgende jaren van. 

 

Maak er ineens een leuk weekendje weg samen van en voilà: je hebt een geweldig cadeau.

 

Fotoshoot bij een bloemenkweker

 

Wist je dat je bij bepaalde bloemenkwekers tijd kan boeken op hun veld voor een heus bezoek en fotoshoot? Helaas zit je dan tegenwoordig wel tussen een hele hoop Instagrammers, maar he… je moet er wat voor over hebben 😉 

 

Maar stel dat dat net volledig naar de zin is van jouw cadeau-ontvanger: doén! Let wel op: ook op slechte dagen (regen, storm,…) laten ze die shoots vaak doorgaan. Je kan dus niet altijd je geld terugkrijgen en hebt niet altijd leuke foto’s. Als het dus puur en alleen ‘for the Gram’ is, zou je dus wel eens van een koude kermis kunnen thuiskomen.

 

Gratis winkelen in een tuincentrum

 

Stel: je mag als plantengek gewoon helemaal gratis gaan winkelen in een tuincentrum. Fantastisch, toch? Lijkt mij ook! 

 

Misschien is het toch niet zo’n gek idee om een budget af te spreken, ik zeg het maar even. Wij plantengekkies beseffen bij het betreden van een tuincentrum namelijk niet meer hoe groot/ klein onze winkelkar is en ook ons budget vliegt gelijk de deur uit. 

Wil je nog veel meer leuke cadeau-ideetjes voor plantenliefhebbers? Check dan ook zeker de toffe tips van Checkout Sam