Wat doet een aroma diffuser + de beste geuren voor in huis (etherische olie)

(Last Updated On: June 17, 2022)

Je ziet het steeds vaker in huis: een aromadiffuser. Wat is dit eigenlijk en hoe kan je het in huis gebruiken? Moet je er iedere keer een etherische olie bij gebruiken of kan het ook zonder? 

aromadiffuser
aromadiffuser

Ik vertel je graag in dit artikel welke soorten aromadiffusers er allemaal zijn en welke geuren je het beste kan gebruiken om een bepaalde sfeer in huis te krijgen. 

Wat doet een aromadiffuser?

Een aromadiffuser gebruik je om twee redenen: om een lekkere geur in huis te verspreiden en om de lucht wat meer te bevochtigen in huis. 

aromadiffuser-etherische-olie
aromadiffuser-etherische-olie

Hoe werkt een aromadiffuser?

Maar, hoe werkt zo’n aroma diffuser dan? Je moet er wat water indoen. Door de warmte wordt dat water snel verneveld en kan de aromatherapie beginnen. 

Je hoeft trouwens niet persé een etherische olie toe te voegen aan het water, je kan een aromadiffuser ook zonder gebruiken. Dan werkt het eerder als een luchtbevochtiger.

Ideaal tijdens een warme zomer of winter waar je de verwarming vaak opzet: anders wordt de lucht in huis veel te droog en dat begin je dan te merken aan een droge hoest, droge huid en meer. 

Staat leuk in je interieur

Een aromadiffuser werkt niet alleen goed, maar staat ook nog eens heel erg leuk in je interieur. Het is zeker een stuk die om gewoon in je interieur neer te zetten, je hoeft ‘m zeker niet op te bergen als je de diffuser niet gebruikt. 

Er zijn veel verschillende soorten aromadiffusers op de markt, wat het heel fijn maakt om er eentje uit te kiezen die leuk past bij je woonstijl. Bij Aromadroom zijn er verschillende etherische oliën te vinden die je in al je woonruimtes kan gebruiken! 

roze-aroma-diffuser
roze-aroma-diffuser

Welke etherische olie voor welke woonruimte? 

Welke etherische olie kan je gebruiken in huis? Het is eerst wel handig om te weten wat de geuren voor effect kunnen hebben op je gemoed, zo weet je welke geur je het beste kan gebruiken in welke woonruimte. 

Bureau/ thuiswerkruimte

Als je veel van huis uit moet werken, zoals ik, kan je veel hebben aan aromatherapie. Er zijn verschillende geuren die heel erg opwekkend werken waardoor je monter aan het werk kan gaan. 

Enkele voorbeelden hiervan zijn Euchalyptus, Lemongrass,  pepermunt maar bijvoorbeeld ook sinaasappel. Het is maar net wat je wilt! 

Badkamer of douche

In de badkamer of douche gebruik je het liefst van al een ontspannende geur voor als je ‘s avonds een douche of bad neemt om te ontspannen. Enkele drupjes etherische lavendelolie zijn héérlijk voor tijdens het douchen. Door de warme lucht, verspreidt de geur zich nog sneller in de ruimte. 

Als je liever ‘s ochtends doucht of in bad gaat, raad ik je aan om misschien een wat meer opwekkende geur te gebruiken in de ruimte. 

Slaapkamer

Voor in de slaapkamer hangt het er maar net af welke sfeer je graag in de slaapkamer zou willen. 

In de zomer is het trouwens ook ideaal om je aromadiffuser te gebruiken als muggenverjager. Wist je dat je daar ook speciale etherische oliën voor hebt? Ik hou zelf heel erg van een rozengeur in de slaapkamer, maar het moet wel een lekkere rozengeur zijn, ik heb liever geen al te zware rozengeur, het liefst van al een fijne blend. 

Woonkamer

In de woonkamer wil je graag een lekker ontspannen sfeer creëren, daarvoor zijn er verschillende geuren die je kan gebruiken. 

Zo vind ikzelf bijvoorbeeld sinaasappel etherische olie heel erg fijn om een lekker frisse en montere sfeer in huis te krijgen. Het staat erom bekend om een hele vreugdevolle en opgewekte sfeer te geven in iedere ruimte waar je de diffuser met deze olie zet. 

Naast sinaasappel is ook citroengras (of lemongras) heel erg fijn. Vaak is het fris in je huis als je citroengras verspreidt. 

Heb je last van onrustige huisdieren? Daar kan je ook de diffuser voor gebruiken. Hier worden namelijk speciale blends voor gemaakt die ervoor zorgen dat je huisdieren kalmeren. Trouwens, je moet wel goed oppassen met het gebruiken van etherische olie samen met je huisdieren.

Niet alle etherische olie is namelijk geschikt voor hen, van sommige geuren kunnen ze zelfs flink ziek worden. Altijd even goed opletten dus, welke geur je in je diffuser druppelt. 

In de keuken

In onze keuken kies ikzelf het liefste voor lekker frisse geuren, maar het liefst van al geen munt. Ik gebruik graag geuren zoals basilicum of rozemarijn en tijm om een heerlijke geur te verspreiden. 

Nog zo’n cleane geur, is een dennengeur. 

Als ik echt een ‘schone’ geur wil, neem ik snel lavendel of een lekker frisse citrusgeur. 

Bij ziekte

Als je je niet lekker voelt en je een opkikkertje kan gebruiken, kan je ook verschillende etherische oliën gebruiken om je griep of verkoudheid wat te verlichten. 

Eerst en vooral denk ik daarbij aan euchalyptus: dat is écht ideaal om in je diffuser te druppelen als je moeite hebt met ademen en veel last hebt van een versteopte neus. 

Nog een favoriet hier in ons huis: rozemarijn! Ook ideaal als je je niet lekker voelt, van de geur van rozemarijn kikker je namelijk echt al wat meer op. Rozemarijn is ook heel erg fijn om te gebruiken als je veel last hebt van je spieren, maar gebruik een etherische olie nooit direct en onverdund op de huid.

Ongedierte bestrijden met je aromadiffuser

Met etherische olie kan je ook ander ongedierte bestrijden. Als je last hebt van muizen, kan je ook lavendel etherische olie gebruiken. Zo blijven ze hopelijk wat sneller af van je eten! 

Roomsprays

Heb je liever geen aromadiffuser in huis? Dan kan je ook kiezen voor een roomspray met dezelfde etherische oliën, die je dan gemakkelijk kan sprayen in huis. Of als aanvulling op je bestaande aromadiffuser. 

Zo hoef je je diffuser niet te verplaatsen en kan je toch genieten van je favoriete geur in alle kamers van het huis. 

Welke etherische olie verspreid jij het liefste door je huis? Heb jij enkele favorieten die je iedere week weer opnieuw gebruikt en kan je niet meer zonder?