Je woning upgraden met een uitbouw: zo pak je dat aan!

(Last Updated On: February 20, 2021)
geld-lenen-kost-geld
geld-lenen-kost-geld

Je bent enorm toe aan meer woonruimte, maar eigenlijk is de plek waar je woont nog altijd prima. Wat je dan het beste kunt doen? Juist, je woning upgraden met een uitbouw. Maar hoe ga je dan te werk? Wij laten hier de belangrijkste aandachtspunten voor je de revue passeren.

uitbouw-huis
uitbouw-huis

(bron: Pexels)

Je woning upgraden met een uitbouw

#1 Zorg voor een vergunning

Je mag meestal niet zomaar aan je woning een uitbouw plaatsen. Je hebt daar dan een vergunning voor nodig. Check bij jouw gemeente wanneer je een vergunning nodig hebt en waar je dan allemaal aan moet voldoen.

Het kan geen kwaad om hier een gespecialiseerd bedrijf voor in de arm te nemen dat je begeleidt gedurende het gehele traject.

 

#2 Zoek een goede en betrouwbare aannemer

De kans is groot dat je zo’n uitbouw niet zelf kunt maken. Zorg er dan voor dat je een goede en betrouwbare aannemer inschakelt.

En eventueel ook een architect die je helpt met het ontwerp en de tekeningen. Vraag eens rond in je familie- of vriendenkring of iemand nog een geschikte aannemer kent.

 

#3 Kijk goed naar prijs en kwaliteit

Om niet over één nacht ijs te gaan, is het altijd slim om bij meerdere aannemers een offerte op te vragen. Let er daarbij niet alleen op om de kosten zo laag mogelijk te houden, maar kijk ook naar de kwaliteit die ze leveren.

Als iets te mooi om waar te zijn lijkt, dan is dat meestal ook zo. Kwaliteit mag nu eenmaal best wel wat kosten. Heb je daar niet direct genoeg geld voor achter de hand? Ga dan eens na of een persoonlijke lening uitkomst kan bieden.

#4 Besteed niet alles uit

Zeker als je kosten wilt besparen, kan het slim zijn om niet alle werkzaamheden aan professionals uit te besteden. Er zijn vast wel een aantal dingen die je prima zelf (of met hulp van een paar vrienden) kunt doen. Bespreek vooraf in elk geval goed met je aannemer wie wat gaat doen en leg die afspraken goed vast.

 

#5 Denk ook aan de buren

Als je een aan- of uitbouw gaat plaatsen, doe je er goed aan om je buren vooraf ook op de hoogte te brengen. Geef duidelijk aan wanneer bepaalde werkzaamheden beginnen en laat weten dat je de overlast tot een minimum probeert te beperken. Vaak doen een stukje taart en een kopje koffie al wonderen bij het ingaan van zo’n gesprek.

 

#6 Vergeet de inrichting niet

Natuurlijk moet de uitbouw uiteindelijk ook voorzien worden van mooie meubels. En misschien zelfs nog wel meer ruimtes in je woning. Denk daarom vooraf goed na over hoe je het allemaal gaat inrichten. Misschien dat de kleur- en interieurtrends voor 2021 nog voor de nodige inspiratie kunnen zorgen bij je?

 

Je ziet het: als je je woning gaat upgraden met een uitbouw, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden en vooraf over na te denken. Maar als je dat op de juiste manier doet, is de kans van slagen van je bouwproject het grootst. En de eventuele stress het minst!