Welke trouwschoenen passen bij jou? Je perfecte bruidsschoenen!

(Last Updated On: March 21, 2022)

De grote dag komt eraan: jij gaat trouwen! Maar: je hebt al gekeken naar je trouwjurk (lees ook zeker even ons artikel: welke trouwjurk past bij jouw lichaamsvorm), je weet voor welk trouwkapsel je zal kiezen en hebt zelfs al de lingerie voor onder je trouwjurk gekozen.

Ook de bruidsmake-up heb je al helemaal gekozen. Nu nog de schoenen: welke bruidsschoenen passen bij jou en bij jouw trouwjurk of trouwpak?

welke-trouwschoenen-passen-bij-jou
welke-trouwschoenen-passen-bij-jou

Photo by Tamara Menzi on Unsplash

Welke trouwschoenen zijn er?

Er zijn verschillende soorten trouwschoenen die je kan dragen: veel bruidjes kiezen voor pumps op hun trouwdag, maar je hoeft je daar zeker niet aan te houden.

Als jij je niet lekker voelt in een paar pumps of hoge hakken, moet je niet speciaal voor je trouwdag gaan kiezen voor high heels, toch?

Kies jij ook meer voor schoenentrends of sneakertrends onder je trouwjurk, of maakt het je minder uit als het gaat om je trouwschoenen?

  • stiletto schoenen
  • high heels
  • sneakers
  • sandalen
  • dansschoenen
  • ballerina’s

Welke trouwschoenen passen bij jou?

Ik denk dat je eerst en vooral moet kijken naar hoe comfortabel je wilt zijn op je trouwdag: wil je graag regelmatig van schoenen moeten wisselen omdat je last begint te krijgen van je voeten of wil jij volop kiezen voor comfort?

Ben je van plan om tijdens je avondfeest de hele nacht en avond te dansen? Ben je het gewend om op hakken te lopen of net helemaal niet? Het zijn allemaal factoren die mee gaan bepalen welke schoenen jouw beste keuze zullen zijn.

zilveren-trouwschoenen
zilveren-trouwschoenen

Photo by SXRIPTX on Unsplash

Passen ze bij je trouwjurk?

Een van de allerbelangrijkste vragen die je voor jezelf zal moeten beantwoorden: passen je schoenen wel bij je trouwjurk? Probeer dan ook om ze sowieso allebei samen te dragen VOOR de trouwdag, dat bespaart je een hoop frustratie.

Meestal shop je eerst je trouwjurk en pas daarna de schoenen. Het is ideaal als je beide op dezelfde locatie kan shoppen, maar lang niet alle bruidswinkels hebben bruidsschoenen te koop en focussen zich vaak alleen maar op de trouwjurken.

Verschillende paren schoenen

Sowieso is het een slim idee om enkele verschillende paren bruidsschoenen of trouwschoenen te voorzien op je trouwdag: stel dat er wat misloopt (pun intended) met een van je andere paren schoenen, heb je tenminste nog enkele back-ups waar je je zeker in voelt!

Je kan trouwens prima sneakers onder je trouwjurk dragen als je een heel lange trouwjurk draagt, dat zit super comfortabel en is een fijne afwisseling om je voeten even terug beter te laten voelen.

trouwschoenen-sneakers
trouwschoenen-sneakers

Photo by Alekon pictures on Unsplash

Dansschoenen

Als iemand die veel ging dansen kan ik je één ding zeggen: investeer in aparte dansschoenen!

Gewone trouwschoenen zijn echt niet gemaakt om lang mee op de dansvloer te staan en zeker de laatste jaren zijn we onze hoge hakken best wel ontwend… vertroetel je voetjes dus met speciale dansschoenen. Eigenlijk zijn die niet eens zo duur, en dan heb je al een goed paar te pakken.

Dus: heb jij plannen om het hele feest te dansen? Dan moet je écht, écht kijken voor een lekker paar dansschoenen.

Die worden ook gewoon gemaakt in allerlei formaten en tinten waardoor je er zeker eentje zal vinden die mooi bij je trouwjurk past.

Trouwlocatie

Ook heel belangrijk om rekening mee te houden als je bruiddschoenen moet uitkiezen: de trouwlocatie! Trouwen jullie buiten of zullen jullie vaak naar buiten gaan? Dan is het geen slim idee om bijvoorbeeld voor schoenen met witte suède (of ander lichtgekleurd suède) te kiezen.

Liever wat meer comfort tijdens je trouwdag? Dan kan ik je een blokhak aanraden: staat nog steeds erg elegant en mooi onder je trouwjurk, maar stapt véél fijner en stabieler dan een stilettohak.

Matchen met je partner

Misschien zijn jullie allebei net ontzettende sneakerheads en willen jullie graag in hetzelfde paar sneakers trouwen? Je ziet het, er zijn een hele hoop redenen die je even moet afwegen als je op zoek gaat naar dé schoenen voor jullie grote dag.

Gekleurde trouwschoenen

Ik weet het, ik weet het, het lijkt soms wel heiligschennis: gekleurde trouwschoenen. Maar: niet iedereen trouwt in een witte trouwjurk (zeker niet als je de trouwtrends 2022 of wedding trends 2022 mag geloven), dus kunnen witte schoenen nogal afsteken.

Misschien is dat nét het doel: om erg opvallende schoenen te hebben laar een minder opvallende trouwjurk. Kan allemaal prima, natuurlijk! Het is maar wat jijzelf het allerleukste vindt.

gekleurde-trouwschoenen
gekleurde-trouwschoenen

Photo by James Bold on Unsplash

Naar de schoenmaker

Als ik je dan nog een laatste tip mag meegeven: ga op tijd met je trouwschoenen naar de schoenmaker: zij kunnen je helpen om je trouwschoenen minder glad te maken (de zool van bruidsschoenen staat er namelijk om bekend dat je er flink mee onderuit kan gaan) en ervoor te zorgen dat je wat meer grip hebt op de vloer.

Ook kan het helpen om de schoenen alvast een beetje op te rekken zodat ze minder ingelopen moeten worden. Maar, als het gaat over het inlopen van schoenen: lees dan zeker ook mijn andere tips hieronder.

trouwschoenen
trouwschoenen

Photo by Tom The Photographer on Unsplash

Inlopen, inlopen, inlopen

Ik zeg vaak: “Echt goede schoenen koop je om je voet en hoeven niet ingelopen te worden”, maar ik weet hoe vaak vrouwen (voornamelijk dan), dat advies hélemaal links laten liggen en toch een paar schoenen kopen dat vreselijk pijn doet en niet lekker zit.

Als dat het geval is – en eigenlijk geldt dit sowieso – loop je schoenen dan enkele dagen goed in. Zorg ervoor dat ze zo comfortabel mogelijk zitten en hou altijd (ja, écht) een fijn ingelopen reservepaar bij de hand!

Zo, hopelijk weet je nu na het lezen van deze checklist al een beetje beter wat je graag wilt qua bruidsschoenen en vind je snel de trouwschoenen van je dromen!