Vlekkerige selfan en zelfbruiner verwijderen? Hoe breng je zelfbruiner aan?

(Last Updated On: August 11, 2021)
Zo verwijder je selftan of zelfbruiner
Soms kan het resultaat van een behandeling met een zelfbruiner, je goed tegenvallen.
Je merkt bijvoorbeeld dat de teint van je gezicht donkerder is dan je wilde, terwijl je decolleté eerder een oranje dan een bruine kleur heeft. Oeps… foutje!

Ofschoon je partner je zegt dat het allemaal meevalt (hebben jullie ook zo’n partner rondlopen? ;)) ,kan ik me voorstellen dat het idee om enkele dagen als een luipaard rond te lopen, je toch niet zo aantrekt. Vandaar dat ik je in dit artikel graag enkele tips geef waarmee je op een veilige manier je selftan of zelfbruiner kunt verwijderen.

In de volgende alinea’s vertel ik je daarom:
– wat selftan of zelf bruiner is;
– hoe je het beste je huid op deze behandeling kunt voorbereiden;
– welke methode het meest geschikt is om selftan aan te brengen;
– waarom het soms vlekkerig wordt; en
– geef ik je vijf tips om je zelfbruiner op elk gewenst moment weer te verwijderen.

Wat is selftan of zelfbruiner?

Je huid heeft het vermogen om onder invloed van de zon meer pigment aan te maken. Deze eigenschap vervang je door een Maillard reactie wanneer je besluit om een selftan te gebruiken.

Dit is een reactie van de aminozuren van je opperhuid, nadat je de zelfbruiner hebt aan gebracht. De zelfbruiner bevat namelijk de suiker Dihydroxyacetone (DHA) uit suikerriet of bieten, die dit proces stimuleert. Na de op het product aangegeven tijd, zal je merken dat je bruiner aan het worden bent, een reactie die zo een achttal uren doorgaat.

Deze Millardreactie van self tan en zelfbruiner heeft dus hetzelfde effect als zonnestralen op je huid. Het is echter veiliger omdat je ermee voorkomt dat je huid ook voor langere tijd blootgesteld wordt aan schadelijke UV-B zonnestralen. Deze stralen kunnen namelijk huidkanker veroorzaken.

Tevens is de kans op verbranding bij het gebruik van een selftanner nihil. Je bepaalt er ook mee hoe gebruind je er uitziet en wanneer dat het geval zal zijn.
Lees gauw verder om er achter te komen hoe je een selftanner aanbrengt.

vlekkerige-selfan-zelfbruiner-verwijderen
vlekkerige-selfan-zelfbruiner-verwijderen

Soorten zelfbruiner

Zelfbruiner wordt in verschillende vormen verkocht. Zo kun je onder andere kiezen uit:

  • een lotion bijvoorbeeld die van Sol body;
  • mousses waarvan St. Tropez heel bekend is;
  • sprays zoals de Marc Inbane Natural spray;
  • zelfbruinend water (tanning water) van Isle of Paradise (die gebruik ikzelf heel erg graag)

Het hangt helemaal van je eigen voorkeur af voor welk type zelfbruiner je kiest. Let er wel op dat de kleur die je kiest, dicht bij je eigen natuurlijke huidskleur ligt. Dit geeft je namelijk het mooiste resultaat van je “fake sunkissed” huid.

Zo breng je self tan aan zonder vlekken

Het aanbrengen van zelf bruiner doe je in twee stappen. Het komt er op neer dat je je huid voorbereid op de behandeling, waarna je er toe over gaat het zo gelijkmatig mogelijk over je lichaam te wrijven of sprayen.

1. De voorbereiding

Om een natuurlijke bruine getine huid te krijgen met zelfbruiner, is het noodzakelijk dat je (opper)huid geen ruwe, droge plekken heeft. De bruiner hecht zich namelijk vast aan je dode huidcellen hetgeen er toe leidt dat niet egale stukjes huid, donkerder dan je wenst zullen kleuren.

Je zal je huid dus eerst moeten exfoliëren (scrubben), zodat je bijvoorbeeld niet bruiner wordt op de plekken op je lichaam waar je huid van nature dikker, droger of ruwer is. Deze zijn onder andere je knieën, voeten, enkels en oksels.
Hierna smeer je jezelf in met een vochtinbrengende crème die je goed je huid laat in trekken.

2. Het aanbrengen

Je kunt de zelfbruiner van je keuze gewoon met je handen aanbrengen, al dan niet met behulp van een zelfbruinerhandschoen (tanning mitt). Neem niet te veel zelfbruiner in je hand en wrijf het in cirkelende bewegingen over je lichaam.

Het is raadzaam deze handeling bij je benen te beginnen in opwaartse richting. Het laatst komen je voeten, knieën, ellebogen, gezicht en handen aan de beurt. Die hebben namelijk een dunnere huid, waardoor je sneller een donkerdere kleur ziet verschijnen. Been there, done that!

Draag hierna, gedurende minstens een half uur, losse, niet knellende kleding. Hierdoor ontstaan er namelijk geen strepen op je lichaam door de schurende werking van de stof. Het best van al, draag je eigenlijk niets… maar hey, dat gaat allemaal zo gemakkelijk niet 😉

Je hebt minimaal 24 uur nodig voor deze behandeling, tenminste, als je dit goed wilt aanpakken.

Hierna kun je ongeveer een week van het resultaat genieten, waarna je zult merken dat je tan aan het vervagen is. Wil je niet zo lang met je kleurtje rondlopen, dan lukt het je vast wel om het met een van onderstaande tips te verwijderen.

hoe-breng-je-zelfbruiner-aan
hoe-breng-je-zelfbruiner-aan

Hoe gemakkelijk zelfbruiner verwijderen? Onze vijf tips!

Self tan wordt vlekkerig wanneer:
– het vervaagt;
– je je huid scrubt met een scrub;
– je het te dik hebt aangebracht;
– het na het scheren van je benen in je haarzakjes is gaan zitten; en
– doordat je veel zweet of het tijdens het opdrogen per ongeluk nat laat worden.

Ook in bovenstaande gevallen kom je van de zelfbruiner af door een of een combinatie van de volgende manieren, toe te passen:

1. Schaf bij het kopen van je zelfbruiner gelijk ook een product dat self tan verwijdert aan

Deze producten zijn speciaal ontwikkelt voor het verwijderen van je zelfbruiner. Ook bezitten deze tan erasers vaak ingrediënten die je helpen om je huid te verzorgen. Op de verpakking staat precies aangegeven wat je ervan kunt verwachten en hoe je het moet gebruiken. Als je voor een niet agressieve manier kiest voor het verwijderen van je zelfbruiner, is dit de ideale aanpak.

2. Wrijf jezelf in met olie

Dit kan elke olie zijn die je in huis hebt. Wrijf het in op de plaatsen waar je de selftan wenst te verwijderen. Laat de olie vervolgens even inwerken op je huid en neem dan een bad met warm water. Indien je jezelf ook nog een scrub beurt geeft, heb je na dit bad je eigen teint terug.

3. Scrub jezelf

Ofschoon een scrubmiddel op olie basis sneller werkt, hoef je om je tan te verwijderen geen andere dan die je hebt, aan te schaffen. Je kunt je scrubmiddel ook zelf maken door een mengsel van bijvoorbeeld suiker en olie te maken. Dit heeft ook hetzelfde zelfbruiner verwijderingseffect. Ook met een ruw badhandje of een loofah handschoen, scrub je de selftan op een effectieve manier weg.

4. Gebruik azijn, citroensap eventueel gecombineerd met baking soda of een koud aardappel schijfje, om van kleine missertjes af te komen

Deze drie middelen hebben een blekende werking, waardoor de selftan dus zal vervagen. Om ze te gebruiken drenk je een wattenschijfje (of bolletje) in een beetje azijn of de citroensap vermengd met baking soda. Dep de plek op je huid waar je de tan wilt verwijderen, ermee en laat het ongeveer tien minuten intrekken. Ga na deze tien minuten lekker baden met warm water waarbij je je huid eventueel ook scrubt. Ben je niet in de gelegenheid om dat te doen dan kun je de plek ook alleen afnemen met een lapje gedrenkt in warm water. Heb je alleen aardappel voor handen dan dep je de vlek hiermee, waarna je zult zien dat de selftan vervaagt.

5. Gebruik een toner voor je gezicht

Valt je vlekkerige teint je pas op het werk op of merk je dat je een gedeelte van bijvoorbeeld je kuit gemist hebt, dan kun je met je toner dit euvel gauw wegwerken. Gemakkelijker kan het haast niet, toch?

Voor het gebruike van een zelfbruiner geldt dus dan je voor en na het aanbrengen van dit middel, je lichaam goed moet blijven verzorgen. Ook ontslaat het je niet van het gebruiken van een zonnescrème die voor jou huidtype geschikt is.

En als je er na verloop van tijd toch voor kiest om weer lekker met je eigen kleurtje door het leven te gaan, hoop ik dat je met de tips uit deze tekst, daarin zult slagen. Succes!

Lees ook: haarverzorging in de zomer

Lees ook: wat is mijn huidtype?

Lees ook: huidverzorging voor de rijpe huid

Lees ook: wat doen tegen ingegroeide haartjes?