Een stralende glimlach en stralend gebit: onze tips!

(Last Updated On: April 5, 2023)

Een stralende lach, we willen het allemaal. Maar, hoe kan je ervoor zorgen dat je een stralende glimlach krijgt en een stralend gebit?

Het is ook belangrijk om je tanden gezond en sterk te houden, dus het is erg fijn dat deze tips helpen voor zowel de gezondheid van je gebit zorgen, als voor de looks van je tanden!

gezond-gebit
gezond-gebit

De volgende tips helpen je om een stralende, gezonde glimlach te krijgen, waardoor je er goed uitziet en je goed voelt:

Een stralende glimlach en stralend gebit

1. Flos elke dag:

Flossen verwijdert tandplak en etensresten van de tanden en het tandvlees waar poetsen niet bij kan. Dit voorkomt tandbederf en tandvleesproblemen, twee van de belangrijkste oorzaken van verkleurde tanden en gaatjes.

Eén keer per dag flossen wordt aanbevolen voor een optimale mondhygiëne. Als je het vervelend vindt om te flossen, dan kan je tandenstokers met flosdraad kopen: die werken wat gemakkelijker.

hoe-je-tanden-flossen
hoe-je-tanden-flossen

Ik gebruik zelf iedere dag de tandenstokers met flosdraad van GUM. En het duurzame hiervan is dat ze worden gemaakt van gerecycleerd plastic.

2. Poets je tanden elektrisch:

Een elektrische tandenborstel is effectiever dan een handmatige, omdat deze meer oppervlakken kunnen bereiken in twee minuten. Je kan kiezen tussen een elektrische tandenborstel die sonisch poetst of eentje die roterend poetst.

Het voorkomt ook dat je je tanden te hard poetst, wat het glazuur kan beschadigen en verkleuring kan veroorzaken.

Vaak zit er ook een timer op je elektrische tandenborstel, waardoor je zeker lang genoeg poetst. Wist je dat er veel mensen zijn die hun tanden eigenlijk véél te kort poetsen?

tips-tanden-poetsen
tips-tanden-poetsen

3. Spoel je mond met mondwater:

Mondwater doodt bacteriën in de mond die een slechte adem en ontsteking van het tandvlees kunnen veroorzaken.

Gebruik een mondwater met fluoride erin om bacteriën te verminderen en tandplak te voorkomen.

Door de fluoride worden je tanden ook veel beter beschermd door zuuraanvallen en blijft je glazuur in een betere conditie.

stralend-gebit
stralend-gebit

4. Gebruik een interdentale rager:

Een interdentale rager is een kleine, zachte borstel met een smalle punt die tussen de tanden en rond beugels kan komen. Een rager wordt ook vaak aangeraden door tandartsen als je wat meer ruimte hebt tussen je tanden.

Met alleen flossen krijg je vaak niet alles van tussen je tanden, dan blijven er restjes voedsel zitten. En, je raadt het al, die zorgen natuurlijk al snel voor gaatjes!

Het helpt voedseldeeltjes te verwijderen die op moeilijk bereikbare plaatsen vastzitten, wat voorkomt dat ze vastzitten en vlekken veroorzaken.

Aangezien ik zelf ook al enkele tanden heb die wat meer spatie tussen elkaar hebben, gebruik ik ook (samen met het flossen) elke dag zo’n ragertje. Die bestaan trouwens in verschillende formaten, altijd fijn om even uit te testen welke breedte je nodig hebt. De mijne zijn van Sunstar GUM.

stralende-glimlach
stralende-glimlach

5. Draag een beugel:

Een beugel helpt de tanden recht te zetten, waardoor ze gemakkelijker te poetsen en schoon te maken zijn en verkleuring door plakopbouw wordt tegengegaan.

Tegenwoordig zijn er vele soorten beugels beschikbaar, waaronder onzichtbare beugels die bijna niet te zien zijn.

6. Poets je tanden lang genoeg:

Het het is belangrijk om uw tanden twee keer per dag twee minuten te poetsen.

Dit zorgt ervoor dat de tandpasta genoeg tijd heeft om tandplak en bacteriën van alle tandoppervlakken te verwijderen, waardoor verkleuring wordt voorkomen.

Als jij niet lang genoeg poetst, zet dan iedere keer een alarm. Of, je kan ondertussen een leuk liedje neuriën.

gezonde-tanden
gezonde-tanden

Mijn elektrische tandenborstel heeft een timer die iedere 2 minuten piept: het is de bedoeling dat ik mijn gebit verdeel in 4 gebieden, ieder onderdeel wordt dan 2 minuten gepoetst. Erg handig, want ik ben vaak ondertussen nog aan het opruimen en rondlopen boven (en ben er dus niet helemaal ‘bij’ om bij te houden of ik wel lang genoeg aan het poetsen ben).

7. Poets ook je tong:

Bacteriën kunnen zich verzamelen op de tong, wat een slechte adem en verkleurde tanden veroorzaakt. Gebruik een zachte tandenborstel om elke dag je tong te poetsen.

Of, je kan ook een tongschraper gebruiken. Dat is in het begin altijd eerst eventjes wennen, maar het werkt erg goed. Ook als je vaak last hebt van een stinkende adem, moet je dit zeker eens proberen!

8. Verzorg je tandvlees:

Als je je tandvlees niet verzorgt, kan tandplak zich ophopen en verkleuring rond de tandvleesrand veroorzaken.

Poets voorzichtig rond het tandvlees met een borstel met zachte haren en floss na elke maaltijd om te voorkomen dat je tanden verkleuren.

 

Probeer ook om je tandvlees niet te rigoureus te schrobben, dat helpt je helemaal niet verder. Het is heel belangrijk om ook je tandvlees gezond te houden, anders gaat het terugtrekken.

Heb je vaak last van bloedend tandvlees tijdens het poetsen? Dan zit je met ontstoken tandvlees waar je wat aan moet doen. Ga zeker naar je tandarts voor advies en poets ook zeker je tandvlees goed mee, én leer hoe je echt goed moet flossen.

Spoel met fluoridehoudend mondwater nadat je je tanden gepoetst hebt en hou dat enkele minuten in je mond (niet doorspoelen): zo zorg je ervoor dat het fluoride in het mondwater ook echt goed kan inwerken.

9. Ga regelmatig naar de tandarts:

Door regelmatig naar de tandarts te gaan, kan je problemen in een vroeg stadium opsporen, zoals gaatjes, tandvleesproblemen en tandbederf – allemaal factoren die ook verkleuring kunnen veroorzaken.

Probeer zeker ieder jaar naar je tandarts te gaan. Kijk ook zeker hoe het zit met terugbetaling van je bezoek door je verzekering. Ik moet bijvoorbeeld ieder jaar standaard naar de tandarts gaan om nog recht te hebben om die tandverzekering, het is altijd handig om zulke dingen te weten.

10. Eet en drink zo min mogelijk suikers:

Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken kunnen leiden tot verkleuring veroorzaakt door bacteriën die zich voeden met de suiker. Erger nog: tot gaatjes!

Beperk je consumptie van suikerhoudende snacks en dranken, en poets je tanden na het eten (maar wacht wel een halfuurtje, anders poets je zo je glazuur weg).

Door deze tips te volgen, kan je een stralende glimlach en gezonde tanden behouden, waardoor je er goed uitziet en je goed voelt!