wat is het verschil tussen een sporthorloge , activity tracker en een smartwatch

(Last Updated On: June 4, 2022)

Wat is het verschil tussen een sporthorloge , activity tracker en een smartwatch

smartwatch-activity-tracker-sporthorloge
smartwatch-activity-tracker-sporthorloge

Photo by Alvan Nee on Unsplash

Slimme (sport)horloges en hun verschillen

Horloges zijn er in allerlei soorten en maten. Je zou verwachten dat de markt voor horloges met zoveel aanbod ondertussen wel verzadigd is, maar er blijven maar nieuwe horloges bij komen. Het formaat van de techniek die wordt toegepast in onder andere smartphones is in de afgelopen jaren kleiner geworden. Hierdoor is het mogelijk om deze techniek in een horloge te plaatsen. In dit artikel gaan we in op verschillende moderne horloges en leggen we uit wat de grote verschillen zijn tussen deze horloges.

Wat is een sporthorloge?

Zoals je waarschijnlijk zou verwachten is een sporthorloge een horloge dat je draagt tijdens het sporten. Een sporthorloge meet jouw sportprestaties en lichaamswaarden tijdens het sporten. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat je met een sporthorloge de kans op blessures verkleint. Een sporthorloge meet in de meeste gevallen de volgende waardes:

 • Hartslag
 • Maximale zuurstofopnamevermogen
 • Stapgrootte
 • Snelheid
 • Stresscore

Met al deze informatie kun je tijdens je training bijvoorbeeld het tempo aanpassen. Maar ook het meten van de hartslag geeft je nuttige informatie over je workout. De verkregen informatie kun je na de training analyseren. Hier kun je vervolgens je training op aanpassen.

Een sporthorloge is eigenlijk een soort coach, het houdt je progressie bij en het bevordert je sportprestaties. Je kunt een sporthorloge in de meeste gevallen koppelen aan je telefoon. Zo krijg je tijden het sporten berichten binnen.

Sporthorloges zijn voor allerlei doeleinden. Zo heb je een horloge speciaal voor fietsen, hardlopen en zwemmen, maar ook voor allerlei sporten samen. Dit heet ook wel een multisporthorloge.

Een fietshorloge houdt met GPS de route bij en meet de snelheid die je fietst. Ben je verdwaald? Sommige fietshorloges beschikken zelfs over een navigatiesysteem.

Een hardloop horloge beschikt over verschillende aspecten. Het houdt de gelopen afstand bij, maar ook bijvoorbeeld de hartslag, het aantal stappen en de snelheid waarmee je je workout aflegt.

Een zwemhorloge meet je zwemsnelheid en de zwemafstand die je tijdens een training aflegt. Je kunt vaak de lengte van het bad instellen zodat het horloge weergeeft hoeveel baantjes je getrokken hebt. Een zwemhorloge is logischerwijs waterdicht.

Denk je na over de aanschaf van een sporthorloge? Bedenk dan eerst welke informatie een sporthorloge je moet geven. Aan de hand daarvan kun je een sporthorloge aanschaffen.

Wat is een smartwatch?

De populariteit van een smartwatch is in de afgelopen jaren erg gestegen. Een smartwatch is een horloge waarop je gemakkelijk je berichten beantwoordt of een spelletje speelt. Het is een goede optie wanneer je constant bereikbaar wilt zijn zonder dat je je smartphone nodig hebt.

Smartwatches zijn eigenlijk slimme horloges die een aanvulling zijn op jouw telefoon. Er zijn verschillende soorten smartwatches die allemaal hun eigen functionaliteiten hebben. Over het algemeen kun je het volgende met een smartwatch:

 • Apps downloaden
 • Berichten beantwoorden
 • Bellen
 • Contactloos betalen
 • Lichaamswaarden bijhouden
 • Navigeren
 • Muziek luisteren
 • Sporten

De specificaties van een smartwatch verschillen per model. Bij de aanschaf van een smartwatch heb je verschillende opties waar je uit kunt kiezen.

Denk hierbij aan het schermformaat en de batterijcapaciteit. Bedenk goed welke eisen je stelt aan een smartwatch.

Wil je bijvoorbeeld contactloos kunnen betalen met je smartwatch of wil je kunnen bellen? Controleer bij de aanschaf van een smartwatch altijd de specificaties, zo koop je een smartwatch die voldoet aan jouw eisen.

Wat is een activity tracker?

Een activity tracker is meestal dunner dan een normaal horloge en meet je activiteit gedurende de dag. Een activity tracker houdt onder andere je hartslag, het aantal stappen, het aantal verbrande calorieën en het slaappatroon bij.

Sommige activity trackers hebben zelfs een ingebouwde GPS of kunnen berichten van je telefoon ontvangen.

Een activity tracker is ontworpen voor jong en oud. Het laat je bijhouden hoe actief jouw leefstijl is en zorgt voor een bewustwording van (het gebrek aan) jouw dagelijkse activiteit. De tracker motiveert je om meer te gaan bewegen.

Je stelt je eigen doelen in en je krijgt meldingen met een complimentje als je deze behaalt hebt. Ook krijg je een herinnering om te gaan bewegen als je bijvoorbeeld lang hebt stilgezeten.

Doordat je meer beweegt voel je je gelukkiger en is de stap om gezond te gaan eten kleiner. Je bent immers al met je gezondheid bezig, dan is het een kleine moeite om goed op je voeding te letten.

Een activity tracker is over het algemeen heel accuraat. Met het aantal stappen en met de hartslag kan hij er een klein beetje naast zitten, maar dit verschil is niet groot.

Echter, zit er vaak wel een groot verschil in het calorieverbruik per dag. Vaak overschatten activity trackers deze gegevens. Pas je eetschema dus niet zomaar aan en blijf zelf goed nadenken over je voeding.

Een activity tracker verzamelt persoonsgegevens zoals je slaapritme en je GPS-locatie. Zorg ervoor dat je de privacy instellingen van een activity tracker goed instelt.

Beveilig je gegevens bijvoorbeeld met een code, zo kun je de activity tracker veilig gebruiken zonder dat je bang hoeft te zijn voor privacy schending.

Bedenk je voor de aanschaf van een activity tracker goed over welke parameters jouw activity tracker moet beschikken. Zo koop je de activity tracker die precies bij je past.

Wat is een hybride horloge?

Een hybride horloge lijkt het meest op een analoog horloge, maar schijn bedriegt. In dit klassiek ogende horloge zijn namelijk allerlei functies verborgen.

Een hybride horloge kun je bijvoorbeeld koppelen aan je mobiele telefoon. Zo verzamel je allerlei gegevens zoals het aantal stappen dat je per dag zet. Het horloge stelt je zelfs op de hoogte als je gebeld wordt of een berichtje krijgt.

Hybride horloges zijn ontworpen in de klassieke look maar bieden net dat stukje extra comfort. Een hybride horloge kan bijvoorbeeld je slaapritme in de gaten houden maar beschikt ook vaak over een hartslagmeter, GPS-systeem en een stappenteller.

Soms is een hybride horloge zelfs zo slim dat hij je vertelt hoeveel calorieën je op een dag verbruikt hebt.

Een hybride horloge is ideaal als je graag een klassiek horloge wilt met een aantal extra functionaliteiten.

Het verschilt per hybride horloge welke functionaliteiten het biedt. Verdiep je dus goed in de mogelijkheden van hybride horloges voordat je er eentje aanschaft.

Als je een hybride horloge aan wilt schaffen moet je helder hebben wat voor stijl horloge je wilt hebben. Kies je voor een sportieve of een moderne look? Ook is het aan te raden om na te denken over de functionaliteiten die het horloge moet hebben. Kijk bij de specificaties ook altijd even naar de batterijduur, zo voorkom je dat je de batterij vaker op moet laden dan je eigenlijk wilt.

Wat is het verschil tussen een sporthorloge en een activity tracker?

Nu je weet welke soorten horloges er op de markt zijn en wat je met deze horloges kunt, is het goed om nadruk te leggen op de verschillen tussen horloges.

De specificaties van sporthorloges en activity trackers lijken bijvoorbeeld heel erg op elkaar, maar toch zijn er de nodige verschillen.

Het eerste verschil wordt al duidelijk als je goed naar de naam kijkt. Een sporthorloge is ervoor ontworpen om je sportprestaties te meten en kan dit tot in de kleinste details.

Een activity tracker is ervoor gemaakt om je dagelijkse activiteit te monitoren. Een activity tracker meet de gegevens niet zo uitgebreid als een sporthorloge en beschikt over andere parameters.

Ben je op zoek naar een horloge dat jouw sportgegevens uitgebreid meet en weergeeft in tabellen zodat je je trainingen hierop aan kunt passen? Dan past een sporthorloge misschien beter bij je dan een activity tracker.

Omdat een sporthorloge meer mogelijkheden heeft en uitgebreider is dan een activity tracker is de prijs ook hoger.

Een activity tracker heb je al voor minder dan honderd euro terwijl je voor een sporthorloge vaak honderden euro’s kwijt bent.

Het derde verschil is dat een activity tracker eigenlijk ongeschikt is voor het beantwoorden en bekijken van berichten en oproepen. Sommige sporthorloges beschikken wel over deze optie, maar het is niet het voornaamste doel van een sporthorloge.

Een ander verschil tussen een sporthorloge en een activity tracker is de uitstraling. Een sporthorloge lijkt erg op een normaal horloge terwijl een activity tracker meestal wat dunner en subtieler is.

Wat is het verschil tussen een sporthorloge en een smartwatch?

Nu we het verschil tussen een sporthorloge en een activity tracker uiteengezet hebben, willen we het verschil tussen een sporthorloge en een smartwatch benoemen.

Een sporthorloge is ervoor gemaakt om tijdens sporttrainingen gegevens bij te houden. Een smartwatch is hier wel geschikt voor, maar zal minder nauwkeurig zijn. Een sporthorloge kan vaak beter tegen een stootje dan een smartwatch, hij is immers gemaakt om mee te sporten. Ook is een sporthorloge vaak waterdicht zodat je ermee kunt zwemmen.

Er zijn ook waterdichte smartwatches, maar controleer dit altijd in de specificaties voor je ermee het water in duikt.

Een nadeel van een sporthorloge is dat hij niet heel geschikt is om berichten op te bekijken. Ook is een sporthorloge minder geschikt om apps op te downloaden.

Als je het wel heel belangrijk vindt om berichten en oproepen te kunnen bekijken en beantwoorden kun je beter een smartwatch aanschaffen.

Een ander verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge is het ontwerp. Smartwatches hebben vaak een subtielere uitstraling dan een sporthorloge.

Misschien vind je het wel heel belangrijk om sportgegevens te meten, maar ook om berichten te kunnen bekijken op je smartwatch.

Dan snappen we heel goed dat je in dubio zit. Het is dan aan te raden om te bedenken wat het hoofddoel van het aanschaffen van een slim horloge is. Is dit om berichten te lezen? Dan kun je beter een smartwatch aanschaffen.

Maar als het hoofddoel is om sportactiviteit te monitoren dan ligt de keuze voor een sporthorloge het meest voor de hand.

Een overeenkomst tussen een sporthorloge en een smartwatch is de prijs. Deze horloges vallen allebei ongeveer in dezelfde prijsklasse.

De prijs is natuurlijk afhankelijk van de functionaliteiten van het horloge. Voor beide horloges moet je rekenen op een prijs van een paar honderd euro.

Wat is het verschil tussen een smartwatch en een activity tracker?

Een groot verschil tussen een smartwatch en een activity tracker is de prijs. Voor een activity tracker ben je minder geld kwijt dan voor een smartwatch.

Een activity tracker heb je al vanaf tachtig euro terwijl je voor een goede smartwatch honderden euro’s betaalt. Daarbij moet vermeld worden dat een smartwatch wel een stuk meer functionaliteiten biedt dan een activity tracker.

Het volgende verschil is dat een activity tracker vooral gefocust is op de dagelijkse activiteit. Je kunt ermee bepalen of je voldoende beweging krijgt en je persoonlijke doelen instellen.

Het helpt je met het bijhouden van het aantal stappen dat je per dag zet en meet je hartslag. Een smartwatch beschikt ook over parameters die je gezondheid bijhouden, maar is niet voor dit doeleind ontworpen.

Een smartwatch is eerder ontworpen om in contact te blijven met de wereld. Je kunt met een smartwatch berichten sturen, oproepen beantwoorden en apps downloaden. Een activity tracker is hier niet geschikt voor.

Het laatste verschil tussen een activity tracker en een smartwatch is het ontwerp. Het ontwerp van een activity tracker is vaak dun en subtiel. Het ontwerp van een smartwatch is vaak breder dan een activity tracker en lijkt meer op een echt horloge.

Als je twijfelt tussen een activity tracker en een smartwatch is het goed om op een rijtje te hebben waarvoor je hem wilt gebruiken.

Wil je je berichten kunnen beantwoorden op je horloge en is het bijhouden van lichamelijke activiteit maar een bijkomstigheid? Kies dan voor een smartwatch.

Wil je je echt gaan focussen op je dagelijkse beweging en heeft berichten sturen vanaf je horloge voor jou geen prioriteit? Dan ligt de keuze voor een activity tracker het meest voor de hand.

We hopen dat dit artikel je voldoende geïnformeerd heeft over de verschillende soorten horloges die er momenteel verkrijgbaar zijn! Hangt één van deze horloges binnenkort aan jouw pols?