Verschil parfum, eau de parfum, eau de cologne, eau fraîche en eau de toilette

(Last Updated On: November 23, 2021)

Verschil parfum, eau de parfum, eau de cologne, eau fraîche en eau de toilette

We noemen het wel parfum, maar niet altijd is het de juiste benaming voor dat geurtje dat je draagt: een eau de toilette is geen parfum, en een eau de cologne is geen eau fraîche! Een van de belangrijkst verschillen zit hem in de concentratie van de geurende essences.

verschil-parfum-eau-de-parfum
verschil-parfum-eau-de-parfum

Photo by Laura Chouette on Unsplash

Wat is parfum

Parfum bestaat uit drie verschillende elementen, te weten het geurconcentraat, de drager en de fixer. Tegenwoordig wordt ethylalcohol gebruikt als drager. Het is een vluchtige component dat snel verdampt en alleen de geurige substantie op de huid achterlaat.

De taak van de fixer is om ervoor te zorgen dat de geur langer op je lichaam blijft hangen. Wat een parfum van bijvoorbeeld een eau de cologne of een eau de toilet onderscheidt, is niets anders dan de mate van verdunning van het geurconcentraat in de drager.

Concentraat: 20 tot 40%

Wat is parfumextract?

De meest geurige formulering is het parfumextract, wat we ook wel kennen als parfum. Het geurige extract vertegenwoordigt minstens 20% van de samenstelling en kan zelfs oplopen tot 40% voor de meest prestigieuze merken. Hoe meer het concentraat aanwezig is, hoe hoger de prijs. Ethylalcohol is een goedkoop component.

Maar aan de andere kant kan geurige etherische olie soms een fortuin kosten. Het hangt allemaal af van de ingrediënten die in het parfum worden gebruikt. Wel geldt dat hoe hoger de concentratie van een product is, hoe vasthoudender en geuriger het is.

In dit geval zijn enkele druppels voldoende om een krachtige geur te verspreiden gedurende enkele uren en soms zelfs meerdere dagen.

 

Wat is parfumessentie?

Een parfumessentie echter duidt niet op een mate van concentratie. Bij parfumessentie gaat het om het geurconcentraat zelf, gemaakt van de weefsels van een aromatische plant. In feite wordt door het proces van fotosynthese zonne-energie omgezet in chemische energie. Koolstofketens worden in planten gebouwd en het zijn deze die vervolgens aanleiding geven tot geurafscheidende cellen, die in de weefsels van planten (in microzakjes) worden opgeslagen.

Zij zijn degenen die geur afgeven wanneer je een blad of een bloem kneust. Door dit soort bewegingen op een plant uit te voeren, laten we een beetje parfumessentie vrij. Dit proces maakt het mogelijk om weelderige geuren te verkrijgen.

Wat is eau de parfum

Eau de parfum heeft een lagere geurconcentratie dan echte parfums, die twee keer zo geconcentreerd zijn. Eau de parfum heeft een geurconcentratie verdund met 12 tot 25%. Dit is nog steeds een vrij duur product, maar gemiddeld kan een eau de parfum wel vier tot zes uur op de huid blijven. Het vervliegt sneller dan parfum, maar minder snel dan eau de toilette.

Dit is de perfecte concentratie om elke dag te gebruiken. Gewoonlijk heeft eau de parfum krachtigere basistonen, die lang na het sprayen blijven geuren en in kleding en haar doordringen. De eau de parfum past perfect bij dynamische vrouwen en mannen met een sterk karakter.

Concentraat: 10 tot 20%

Wat is eau de cologne?

Een eau de cologne wordt gedoseerd in een concentratie variërend van 4 tot 6%. Hoewel de frisheid van eau de Cologne zeer op prijs wordt gesteld, moeten we erkennen dat dit type samenstelling vaak de neiging heeft zeer snel te verdampen.

Bij eau de Cologne is het alcoholgehalte lager dan bij parfum en eau de parfum en het aandeel essentiële oliën is laag. De geur is zeer vluchtig en de geur houdt slechts een paar uur aan.

Een eau de cologne is zeer comfortabel om te dragen tijdens de zomer, maar ook voor dagelijks als je gewoon een lichte geur wilt dragen.

Concentraat: 4 tot 6%

Minder geconcentreerd en heel verkwikkend

Eau de Cologne werd in de 17e eeuw uitgevonden door een Italiaanse parfumeur die in het Duitse Keulen kwam wonen. Hij creëerde dit geurwater om hem te herinneren aan de delicate geuren van zijn streek van herkomst: Piemonte in Italië.

Eau de Cologne is een subtiele geur omdat het niet erg geconcentreerd, maar wel heel verkwikkend is. Er is vandaag de dag voor elk wat wils, wat het kiezen van eau de cologne ingewikkelder maakt.

Maar er is zeker één ding dat niet veel is veranderd: de verpakking. Die zijn vaak zeer verfijnd of in een resoluut vintage stijl om ons te herinneren aan de mythische fles van Keulen.

Wat is eau de toilette?

Een eau de toilette heeft een veel frissere en lichtere geur. Het bevat 7 tot 12% geurconcentraat. Hierdoor blijft de geur drie tot vijf uren aanhouden. Het hangt allemaal af van de ingrediënten waaruit het recept bestaat.

Eau de toilette is over het algemeen erg populair in de zomer omdat het minder weelderig en bedwelmend is dan parfum of eau de parfum. Ze vertonen een veel meer lenteachtige toon.

Concentraat: 7 tot 12%

Eau de toilette is subtiel

Eau de toilette heeft de eigenschap subtiel en licht te zijn. De aroma’s waaruit het bestaat, zijn fris en laten bij het verdampen de huid verkwikken. Eau de toilette is ideaal voor de zomer, de lichtere geur past perfect bij warme zomerdagen. Ten tijde van zijn ontstaan werd het vooral gebruikt om onaangename lichaamsgeuren te maskeren, maar vandaag de dag is het een aanwinst geworden voor schoonheid, welzijn en verleiding. Tegenwoordig is het een geur die je elke dag kunt gebruiken en perfect past bij gevoelige en gereserveerde mensen.

Wat is eau fraîche?

Eau fraîche is de ultieme lichte geur. Samengesteld uit plantengeuren, heeft het vaak een echte suggestieve kracht, die bijvoorbeeld doet denken aan vers gemaaid gras of de kust van onze vakantie. Het is uiterst comfortabel water om te dragen, vooral als de temperaturen stijgen. De verdamping van koud water zorgt voor een vleugje lichtheid en dynamiek. Een eau fraîche is de ideale geur voor de zomer en de terugkeer van zonnige dagen of voor mensen die zich liever omringen met lichte geuren. Zonnestralen kunnen in combinatie met de alcohol in parfum een onaangenaam resultaat voor je huid geven. In dit geval is de minder alcoholische eau fraîche een uitstekend alternatief om lekker in de zon te blijven ruiken!

Hoe eau fraîche gebruiken?

Omdat eau fraîche minder alcoholisch is dan een eau de parfum of een eau de toilette, blijft het minder lang op de huid en trekt het minder door in kleding. Ook zijn de grondstoffen minder geurig en dat maakt dat je gerust meerdere verstuivingen per dag kunt uitvoeren.

Wat is het verschil tussen parfum en eau de toilette?

Een eau de toilette is erg verdund en vervliegt heel erg snel. Parfum blijft langer hangen, ook omdat het veel geconcentreerder is.

Wat is het verschil tussen parfum en body splash?

Een body splash is erg verdund en vervliegt heel erg snel. Parfum blijft langer hangen, ook omdat het veel geconcentreerder is.

Wat is het verschil tussen parfum en eau fraîche

Een eau fraîche is verdund en vervliegt sneller. Parfum blijft langer hangen, ook omdat het veel geconcentreerder is.

 

Lees ook: hoe parfum aanbrengen?

Lees ook: welk parfum past bij jou