Verhuizen? Vergeet deze zaken niet te regelen

(Last Updated On: October 7, 2021)

Heb je een nieuw huis gekocht? Dan breekt er een spannende tijd aan. Als je binnenkort gaat verhuizen, dan heb je vast al een paar dingen geregeld. Er komt namelijk een hoop kijken bij een nieuwe woning. Wil je zeker weten dat je niks belangrijks over het hoofd ziet? Lees dan snel verder en ontdek welke 3 dingen je zeker niet mag vergeten, zoals het inschakelen van een schoorsteenveger.

verhuizen-tips-1
verhuizen-tips-1

Tips bij verhuizen

1. Plan belangrijke onderhoudstaken in

De binnen- en buitenkant van je huis hebben regelmatig onderhoud nodig. Daarom is het slim om hier nu alvast rekening mee te houden en de belangrijkste taken in te plannen. Heb je bijvoorbeeld een huis met een elektronisch alarmsysteem? Of wil je een slim alarm gaan installeren? Dan is een jaarlijkse update nodig zodat de boel soepel en zonder storingen blijft verlopen. En als je straks een open haard of houtkachel in huis hebt, dan moet je elk jaar de schoorsteen laten vegen.

2. Wijzig je adres bij de gemeente

Grote kans dat je vrienden, familie en collega’s al weten dat je gaat verhuizen. Maar vergeet niet om je verhuisplannen ook te delen met de gemeente. Je hoeft je nieuwe adres alleen door te geven aan de gemeente waar je gaat wonen. Zorg dat je dit op tijd doet: je kunt je nieuwe adres doorgeven binnen 4 weken voordat of uiterlijk 5 dagen nadat je adres verandert.

 

Ben je er toch te laat mee en geef je het na 5 dagen door? Dan kan het zijn dat je in sommige gemeentes een boete krijgt omdat je een belangrijke wijziging niet op tijd hebt gemaakt. Deze boete kan oplopen tot maximaal 325 euro. Dat wil je natuurlijk niet! Je kunt je adres persoonlijk, schriftelijk of soms ook digitaal doorgeven.

3. Breng geleende en gehuurde spullen terug

Rond de verhuizing is het meestal een zooitje in huis. En dat is natuurlijk helemaal oké. Maar soms zie je daardoor niet (of pas te laat) dat er nog bepaalde spullen liggen die niet van jou zijn en dat je deze moet terugbrengen. Denk aan geleende en gehuurde materialen en apparaten.

 

Misschien heb je bijvoorbeeld verhuisdozen gehuurd van een verhuisbedrijf. Of een boormachine. Zorg dat je deze spullen binnen de afgesproken termijn weer inlevert. Als je dit niet doet, kan het zijn dat je moet betalen voor de weken dat ze nutteloos in je nieuwe huis hebben liggen te verstoffen. Zonde!