Sikkens Alphacryl Pure Mat SF: extreem matte muurverf

(Last Updated On: October 18, 2021)

Ben jij op zoek naar een goede muurverf en plafondverf die heel dekkend is? Liefst van al een muurverf waarbij je nog wél de muur gemakkelijk kan schoonmaken? Dan is de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF echt iets voor jou. Wij zijn nog volop aan het zoeken naar een goede muurverf en plafondverf om onze woonkamer te gaan schilderen.

Sikkens-Alphacryl-Pure-Mat-SF-review
Sikkens-Alphacryl-Pure-Mat-SF-review

Omdat het een grote oppervlakte is, wil ik kijken naar een verf die gemakkelijk kan aangebracht worden, heel goed uitsmeert en die we gemakkelijk kunnen schoonmaken (de verf die we boven gebruikt hebben, heeft dit helemaal niet en komt mee zodra we de muren of plafonds proberen schoon te maken).

Sikkens Alphacryl Pure Mat SF muurverf

Enkele voordelen van deze verf:

  • matte muurverf en plafondverf
  • hoogste schrobklasse: je kan dus heel gemakkelijk je muren en plafonds weer schoonmaken zonder dat de verf er vanaf gaat
  • streeploze verf door de lange opentijd
  • je kan de kleur die je wilt laen mengen
  • isolerend vermogen
  • oplossingsvrij
  • je kan deze verf verdunnen met water
  • overschilderbaar na 6 uur en stofdroog na 1 uurtje

Met welke kwast of roller breng je deze verf aan?

Dit geldt voor muren en plafonds schilderen in het algemeen: je begint altijd met een platte kwast aan de randen van de muur. Breng een goed dikke laag verf aan en daarna rol je die verf weer goed uit met een kleine muurroller. Het liefst van al een fluffy roller.

Daarna, als je de hoeken en kantjes gedaan hebt, begin je aan het hoofddeel van de muur en de plafonds. Strijk de verf goed horizontaal én verticaal uit zodat je geen strepen ziet. Ook met een zogenaamde streepvrije verf kan je toch nog een streperig resultaat krijgen als je een verkeerde verf- en rollertechniek gebruikt.

Hoe moet je schilderen met deze verf?

Ik zei he hierboven al: begin eerst en vooral met de hoekjes (eerst een kwast, daarna rol je dat uit met een roller). Vervolgens begin je aan het grote stuk. Hoe ik dit doe: ik neem voldoende verf op in het verfbakje met mijn fluffy roller en breng 3 rollerstreken aan boven elkaar, in een vierkante vorm.

De verf rol ik uit van links naar rechts, boven naar onder om een zo mooi dekkend mogelijk resultaat te krijgen. Daarna begin je aan het stuk erboven of ernaast: eigenlijk werk je dus iedere keer in vierkante vlakken. Heb je een strook klaar? Dan rol je nog een keer extra over het geverfde deel heen, weer links naar rechts en boven naar onder.

Een gouden tip: liever meerdere dunnere lagen, dan dikke lagen die niet mooi opdrogen. Als je helemaal pech hebt komen er anders velletjes verf van de muur af en eindig je met een erg lelijk geverfde muur.

Ruimte te klein voor voorstrijk?

Als je ruimte te klein is om met een voorstrijk te werken, kan je deze Sikkens Alphacryl Pure Mat SF lichtjes verdund gebruiken. Zorg voor 10% water en meng goed.

De lagen na de ‘voorstrijk’, mag je onverdund aanbrengen.

Kan je Sikkens Alphacryl Pure Mat SF laten mengen in de kleur die je wilt?

Yes, dat kan! Wij willen bijvoorbeeld graag de RAL-kleur van onze ramen en schuifraam terug laten komen in ons interieur en dat kan je perfect zo laten mengen. Wel altijd op letten dat als je verf op maat laat mengen, je deze nooit kan terugbrengen.