Oorbellen maken van resin (epoxy): Een stapsgewijze handleiding

(Last Updated On: October 31, 2023)

Oorbellen maken van resin (hars): Een stapsgewijze handleiding

Ben je geïnteresseerd in het maken van je eigen sieraden? Dan is het maken van oorbellen van hars misschien iets voor jou! Met resin kun je prachtige en unieke oorbellen maken die niemand anders heeft. Het is een geweldige manier om je creativiteit te uiten en je eigen stijl te ontwikkelen. Maar, hoe begin je eraan?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat resin is. Resin is een soort hars die wordt gebruikt voor het maken van sieraden en andere decoratieve voorwerpen. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan worden gemengd met andere materialen, zoals glitters en pigmenten, om een unieke look te creëren.

Het is ook belangrijk om te weten welke tools en materialen je nodig hebt voordat je begint met het maken van je oorbellen van resin. In dit artikel zullen we je laten zien hoe je stap voor stap je eigen oorbellen van hars kunt maken, zodat je snel aan de slag kunt!

 

Wat is resin

Resin is een synthetisch materiaal dat wordt gemaakt door twee componenten met elkaar te mengen: een hars en een verharder. Het mengsel wordt vervolgens gegoten in een mal en laat het uitharden tot een hard materiaal. Resin wordt vaak gebruikt voor het maken van sieraden, decoratieve voorwerpen en kunstwerken.

Er zijn verschillende soorten resin beschikbaar, waaronder epoxyhars en polyesterhars. Epoxyhars is een heldere, harde hars die vaak wordt gebruikt voor het maken van sieraden en kunstwerken. Polyesterhars is een goedkopere optie en wordt vaak gebruikt voor het maken van decoratieve voorwerpen en meubels.

Resin heeft veel voordelen ten opzichte van andere materialen. Het is waterbestendig, krasbestendig en kan worden gepolijst tot een hoogglans afwerking. Het kan ook worden gekleurd met pigmenten om aangepaste kleuren te creëren.

Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen bij het werken met resin. Zorg ervoor dat je werkt in een goed geventileerde ruimte en draag beschermende kleding, zoals handschoenen, mondmasker en een veiligheidsbril. Houd ook de hars en verharder uit de buurt van kinderen en huisdieren.

DSC09932
DSC09932

Benodigdheden voor het maken van oorbellen met resin

Als je net begint met het maken van oorbellen met resin, zijn er een aantal essentiële benodigdheden die je nodig hebt om te beginnen. Hier zijn enkele van de belangrijkste benodigdheden die je nodig hebt:

Resin of epoxy

Resin is een essentieel onderdeel van het maken van oorbellen met resin. Dit materiaal is verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder epoxy, polyester en polyurethaan. Elk type resin heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen, dus het is belangrijk om het juiste type te kiezen voor jouw project.

Ik werk het vaakste met deze soorten epoxy. Ondertussen al dik een jaar en ik ben er nog altijd zo blij mee dat ik deze ontdekt heb. Niet gewoon bestellen op Amazon of Aliexpress of Shein, je wil echt een grondig gecontroleerde resin gebruiken. 

DSC09154
DSC09154

Mengbeker

Een mengbeker is nodig om de resin en de harder te mengen. Het is belangrijk om een schone mengbeker te gebruiken om te voorkomen dat er vuil of stof in de resin terechtkomt. Ik hergebruik vaak lege koffiebekers.

Roerstokjes

Roerstokjes zijn nodig om de resin en de verharder te mengen. Het is belangrijk om roerstokjes te gebruiken die schoon en droog zijn om te voorkomen dat er vuil of stof in de resin terechtkomt.

DSC09929
DSC09929

Oorbellenmallen

Oorbellenmallen zijn nodig om de resin in te gieten. Er zijn verschillende soorten oorbellenmallen beschikbaar, waaronder ronde, vierkante en ovale mallen. Het is belangrijk om de juiste maat en vorm te kiezen voor jouw project.

Kleurstoffen

Kleurstoffen worden gebruikt om de resin te kleuren. Er zijn verschillende soorten kleurstoffen beschikbaar, waaronder poeder- en vloeibare kleurstoffen. Het is belangrijk om kleurstoffen te gebruiken die geschikt zijn voor gebruik met resin. Je kan ook kiezen voor glitters.

Schuurpapier

Schuurpapier wordt gebruikt om de randen van de oorbellen glad te maken nadat de resin is uitgehard. Het is belangrijk om schuurpapier met een fijne korrel te gebruiken om krassen op de oorbellen te voorkomen.

Als je je oorbellen schuurt: doe dit buiten en zonder mensen in de buurt. Bescherm ook weer je handen en huid, je ogen én je longen. 

DSC09150
DSC09150

Veiligheidsmaatregelen bij het werken met resin of epoxy

Wanneer je gaat werken met resin (hars), is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Resin kan namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid en kan brandgevaar opleveren. Hieronder vind je een aantal veiligheidsmaatregelen die je moet nemen voordat je begint met het maken van oorbellen van resin.

Werk in een goed geventileerde ruimte

Resin geeft dampen af die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Werk daarom altijd in een goed geventileerde ruimte, bijvoorbeeld in de buurt van een open raam of deur. Zorg ervoor dat de ruimte niet te vochtig is en dat er voldoende frisse lucht binnenkomt.

Zorg er ook voor dat je de dampen niet vrij door het huis laat gaan. Zet jezelf dus niet zomaar aan de keukentafel met andere (onbeschermde!) mensen en dieren om je heen, waarbij alle dampen vrij in huis kunnen rondgaan. Een afgesloten ruimte is het beste, maar wel met een open raam.

DSC09038
DSC09038

Draag beschermende kleding en handschoenen

Draag beschermende kleding en nitril handschoenen om te voorkomen dat de resin op je huid terechtkomt. Resin kan namelijk huidirritatie veroorzaken en kan moeilijk te verwijderen zijn. Draag bij voorkeur lange mouwen en een lange broek en draag gesloten schoenen.

Gebruik een ademhalingsmasker

Adem de dampen van resin niet in. Gebruik daarom altijd een ademhalingsmasker om jezelf te beschermen. Een stofmasker of beter nog: een masker met een gasfilter kan hiervoor geschikt zijn.

DSC08998
DSC08998

Werk op een veilige plek

Werk op een veilige plek waar geen brandgevaar is. Resin is namelijk brandbaar en kan vlam vatten als het in contact komt met een warmtebron. Werk daarom niet in de buurt van open vuur of een elektrische kookplaat.

Ga ook niet met een vlam langs je resin of epoxy om de luchtbellen uit je werk te krijgen, gebruik liever een alcoholspray (maar hier ook: niet inademen).

Houd kinderen en huisdieren uit de buurt

Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de plek waar je werkt met resin. Resindampen en epoxydampen zijn schadelijk voor hun gezondheid.

Met deze veiligheidsmaatregelen in acht genomen, kun je veilig aan de slag met het maken van oorbellen van resin.

DSC08993
DSC08993

Hoe oorbellen maken van resin: stappenplan

Als je wilt beginnen met het maken van oorbellen met resin, zijn er een paar stappen die je moet volgen. Hieronder vind je de belangrijkste stappen die je moet volgen om je eigen prachtige oorbellen te maken.

Voorbereiding

Voordat je begint met het maken van je oorbellen, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Dit omvat:

 • Resin
 • Verharder
 • Kleurstof of glitter
 • Oorhaakjes
 • Weegschaal
 • Mengbeker
 • Roerstaafjes
 • Siliconen mallen
 • Handschoenen (nitril)
 • Mondmasker of gasmasker
 • Schuurpapier

Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking van de resin, harder en kleurstof zorgvuldig leest voordat je begint.

Mengen van de resin

Als je alle benodigde materialen bij de hand hebt, kun je beginnen met het mengen van de resin. Eerst en vooral: bescherm jezelf goed voor je hieraan begint en blijf je bescherming dragen tot je de kamer waar je aan het werken bent, verlaat.

Weeg de epoxy goed af. Doe de resin en de verharder in een mengbeker en roer ze goed door elkaar gedurende enkele minuten (lees je verpakking goed). Voeg vervolgens de kleurstof of glittertoe en roer opnieuw totdat de kleur of glitter gelijkmatig verdeeld is.

Gieten van de resin

Giet de gemengde resin voorzichtig in de siliconen mal en laat het uitharden volgens de instructies op de verpakking.

Zorg ervoor dat je de mal op een vlakke ondergrond plaatst en dat er geen luchtbellen in de resin zitten. Wel veel luchtbellen? Spray dan alcoholspray over je werk. Maar ook hier: adem de alcoholspray niet in. 

DSC08960
DSC08960

Afwerking en polijsten

Als de resin volledig is uitgehard (vaak na 1 à 2 dagen), kun je de oorbellen uit de mal halen en de randen gladmaken met schuurpapier. Doet dit buiten en adem het stof niet in.

Gebruik vervolgens polijstpasta om de oorbellen te polijsten en ze een mooie glans te geven. Was daarna de oorbellen in een sopje.

Bevestig tenslotte de oorhaakjes en jump rings aan de oorbellen en je bent klaar om ze te dragen!

Met deze stappen kun je gemakkelijk je eigen prachtige oorbellen maken met resin. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking zorgvuldig opvolgt en dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Veel succes!

Tips voor het werken met epoxy

Als je net begint met het maken van oorbellen met resin, kan het een uitdaging zijn om te weten waar je moet beginnen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Zorg voor een goed geventileerde ruimte: Resin kan een sterke geur hebben en kan schadelijk zijn als je het inademt. Zorg er daarom voor dat je in een goed geventileerde ruimte werkt.
 • Gebruik de juiste verhoudingen: Het is belangrijk om de juiste verhoudingen te gebruiken bij het mengen van de resin. Als je te veel of te weinig van een ingrediënt gebruikt, kan dit de kwaliteit van het eindproduct beïnvloeden.
 • Experimenteer met kleuren en materialen: Een van de beste dingen van het werken met resin is dat je eindeloos kunt experimenteren met kleuren en materialen. Probeer verschillende kleuren en materialen te combineren om unieke oorbellen te maken.
 • Wees geduldig: Het kan even duren voordat de resin volledig is uitgehard, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Wees geduldig en wacht tot de resin volledig is uitgehard voordat je de oorbellen gaat dragen.
 • Maak gebruik van mallen: Als je net begint met het maken van oorbellen met resin, kan het handig zijn om gebruik te maken van mallen. Hierdoor kun je gemakkelijk verschillende vormen en maten maken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het vormen van de resin.
DSC08944
DSC08944

Veelvoorkomende problemen en oplossingen 

Het maken van resin oorbellen kan een leuke en creatieve hobby zijn, maar het kan ook enkele problemen met zich meebrengen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en oplossingen die je kunt proberen:

Luchtbelletjes

Luchtbelletjes zijn een van de meest voorkomende problemen bij het werken met resin. Ze kunnen ontstaan tijdens het mengen van de resin of tijdens het gieten in de mal. Om luchtbelletjes te voorkomen, kun je de volgende stappen nemen:

 • Meng de resin langzaam en voorzichtig om lucht in de mix te verminderen.
 • Gebruik een warmtepistool om kleine luchtbelletjes te verwijderen nadat de resin in de mal is gegoten.
 • Spray een alcoholspray
 • Gebruik een mal met gladde oppervlakken om te voorkomen dat luchtbelletjes vast komen te zitten in de mal.

Verkleuring

Resin kan na verloop van tijd verkleuren. Dit kan worden veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht, warmte of vochtigheid. Om verkleuring te voorkomen, kun je de volgende stappen nemen:

 • Bewaar je resin oorbellen op een koele, donkere plaats.
 • Gebruik UV-bestendige resin om verkleuring door blootstelling aan zonlicht te voorkomen.
 • Voeg geen kleurstoffen toe die niet geschikt zijn voor gebruik met resin.

Plakkerigheid

Als de resin na het uitharden plakkerig aanvoelt, kan dit worden veroorzaakt door een onjuiste mengverhouding of onvoldoende uithardingstijd. Om plakkerigheid te voorkomen, kun je de volgende stappen nemen:

 • Zorg ervoor dat je de juiste mengverhouding gebruikt en mix de resin grondig.
 • Laat de resin voldoende uitharden voordat je de oorbellen uit de mal haalt.

Door deze veelvoorkomende problemen en oplossingen in gedachten te houden, kun je genieten van het maken van resin oorbellen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over problemen die kunnen optreden.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je zelf resin oorbellen?

Het maken van resin oorbellen is eenvoudig en vereist slechts een paar basisvaardigheden. Je hebt een mal nodig waarin je de hars kunt gieten en je moet weten hoe je de hars moet mengen. Daarnaast moet je ook weten hoe je de oorbellen kunt afwerken en polijsten. 

Welke giethars is geschikt voor het maken van sieraden?

Er zijn verschillende soorten giethars beschikbaar, maar niet alle zijn geschikt voor het maken van sieraden. Het is belangrijk om een giethars te kiezen die speciaal is ontworpen voor sieraden, omdat deze harsen veilig zijn om te dragen en niet giftig zijn. Epoxyhars is een populaire keuze voor het maken van sieraden omdat het transparant is en een glanzende afwerking heeft.

Hoe lang duurt het voordat resin volledig is uitgehard?

De uithardingstijd van resin varieert afhankelijk van het type hars dat je gebruikt en de omgevingstemperatuur. Over het algemeen duurt het 24 tot 48 uur voordat de hars volledig is uitgehard. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de hars voldoende tijd te geven om uit te harden voordat je de oorbellen afwerkt.

Wat zijn de benodigdheden voor het maken van resin art?

Om resin art te maken heb je een aantal basisbenodigdheden nodig, waaronder giethars, kleurstoffen, een mal, mengbekers, roerstokjes en een alcoholspray. Je kunt ook gebruik maken van verschillende additieven, zoals glitter, pigmenten en droogbloemen, om je kunstwerk uniek te maken.

Hoe maak je hangers van epoxy?

Om hangers van epoxy te maken, heb je een mal nodig waarin je de hars kunt gieten. Je kunt verschillende soorten mallen gebruiken, zoals siliconenmallen of metalen mallen. Nadat je de hars in de mal hebt gegoten, moet je deze laten uitharden. Zodra de hars is uitgehard, kun je de hanger uit de mal halen en afwerken met een ketting of oorhaakjes.