Een onzichtbare beugel, hoe werkt dat eigenlijk?

(Last Updated On: September 27, 2022)

Al jaren heb ik er interesse in, maar ik doe er maar niets mee: een onzichtbare beugel. Als tiener of kind heb ik nooit een beugel gehad (daar hadden we simpelweg de middelen niet voor), maar dat zie je ook wel aan mijn tanden. Heel eerlijk: ik ben er ook best wel onzeker over.

Ik groeide op tussen de tieners met slotjesbeugel: bij ons op school was het dan ook doodnormaal om een beugel te dragen. Eigenlijk vind ik het wel jammer dat ik dat nooit gedaan heb en ik zou wel graag een rechter gebit willen. Daarnaast heb ik een onderbeet, wat we eigenlijk prima met een beugel hadden kunnen verhelpen tijdens mijn tienerjaren. Jammer… 

onzichtbare-beugel
onzichtbare-beugel

Daarom begon ik veel informatie op te zoeken over het dragen van een onzichtbare beugel, die zijn tenslotte de laatste jaren heel erg hip en worden erg vaak gedragen. 

Het is ook een erg handige manier van een beugel dragen: wist je dat je een onzichtbare beugel inderdaad amper ziet? Omdat het gemaakt is van doorzichtig plastic, zie je amper dat je een beugel in hebt. 

Je kan er gewoon mee praten, maar er wordt wel aangeraden om je beugel te verwijderen als je wil eten of drinken. 

Want om als volwassene in mijn beroep een slotjesbeugel te gaan dragen, dat zou voor mij heel erg onhandig zijn. 

Regelmatig moet ik video inspreken en ben ik uuuuren bezig met het maken van voice-overs: er mag dus niets veranderen aan mijn stem en aan de manier waarop ik praat. Maar, hoe zou dat dan zijn als je een onzichtbare beugel draagt? 

Wat is een onzichtbare beugel? 

Een onzichtbare beugel is een beugel, gemaakt van plastic, die je draagt om je tanden rechter te zetten. Iedere paar weken wissel je van beugel (die dan net ietsje strakker is) en op die manier krijg je terug een recht gebit. 

Deze beugel draag je 22 uur per dag, maar net omdat’ie doorzichtig is, valt de beugel eigenlijk helemaal niet op. Je kan er gemakkelijk mee eten en drinken en hoeft niet iedere keer de slotjes schoon te maken zoals bij een slotjesbeugel. 

Hoe lang moet je een onzichtbare beugel dragen? 

Een belangrijke vraag, toch? Hoe lang moet je nu eigenlijk een onzichtbare beugel dragen? Wel, dat hangt af van de staat van je tanden: als er een kleinere correctie moet gebeuren, kan je al met 10 weken behandeling toekomen.

Dan wissel je iedere 2 weken van retainer (die wordt strakker en strakker). 

Als er wat meer werk is aan jouw tanden en het langer zal duren voor ze weer netjes naast elkaar staan, moet je toch rekenen op 32 weken of zelfs meer. 

Ga daarom eerst even voor een consult naar een gecertificeerde tandarts om een behandelplan op te laten stellen: zo weet je hoe lang de behandeling ongeveer in beslag zal nemen. 

Als je bijvoorbeeld een overbeet hebt, zal het waarschijnlijk nodig zijn om je behandeling langer te laten duren dan 32 weken. Er is dan zelfs geen maximum aantal retainers en hangt af van jouw tanden. 

Voor wie is een onzichtbare beugel geschikt? 

Er wordt vaak aangeraden om als volwassene te beginnen met een onzichtbare beugel, orthodonten raden liever geen onzichtbare beugel aan voor kinderen of tieners. 

Ook als je een overbeet hebt, kan je een onzichtbare beugel gebruiken. Sowieso ga je best eerst even naar een gecertificeerde tandarts die je tanden bekijkt en een scan maakt: zo kunnen ze gelijk zien wat er gedaan moet worden aan je gebit en hoe lang je de onzichtbare beugel zou moeten dragen. 

Kan je een onzichtbare beugel gebruiken als je een overbeet hebt? 

Ja, dat kan. Als je een overbeet hebt (wordt ook wel ), heb je vaak een te grote onderkaak of te kleine bovenkaak, daardoor staan je tanden ook niet mooi op elkaar. 

Daarnaast kan je er ook nog andere klachten door krijgen. Door een onzichtbare beugel kan je overbeet gecorrigeerd worden, maar dit heeft wel meer tijd nodig dan de gemiddelde correctie. 

Vraag dit ook zeker goed na bij de behandelende orthodont. 

Mag je eten wat je wil met een onzichtbare beugel?

Ja! Dat is heel anders dan bij de standaard beugels: met deze beugels mag je gewoon eten wat je wil. Ik herinner me nog in mijn tienerjaren dat het een luxe was om gewoon een appel op te kunnen eten. 

Je hoeft er dus geen rekening mee te houden dat er etensresten tussen je beugel zal blijven zitten, en dat is voor deze foodie heel erg fijn nieuws. 

Je kan dus tijdens het eten en drinken je onzichtbare beugel gewoon even snel uithalen. Daarna is het wel de bedoeling dat je goed flost en je tanden poetst na iedere maaltijd. 

Is dat gebeurd? Dan doe je de beugels weer in. Je moet je beugels 22 uur per dag dragen: net genoeg tijd om tussendoor te eten en te drinken.

Als je gaat slapen, hou je de beugels dus in. Zo werken de retainers optimaal om je tanden te corrigeren. 

Doet het pijn? 

De eerste dagen van een nieuwe aligner, kan je wel een ongemakkelijk gevoel hebben in je mond. Omdat iedere aligner strakker en strakker wordt, zal je dit voelen. 

Na enkele dagen zijn je tanden ietsje aan het verschuiven en merk je dit gevoel niet meer (tot je aan de volgende aligner begint). Vaak wordt het niet als pijn omschreven, maar eerder een wat drukkend gevoel de eerste dagen.

Gaandeweg ebt het vervelende gevoel weg.

Kan je nog goed praten met een onzichtbare beugel?

Hoe zit het met praten en een onzichtbare beugel? Krijg je een lispel door de beugel of valt dat mee? De eerste dagen van een nieuwe, strakkere retainer, kan het zijn dat je wat moet aanpassen en daardoor een beetje lispelt. Veel mensen merken daar overigens niets van en lispelen niet. 

Zelf ga ik een keer een afspraak maken om te kijken of een onzichtbare beugel zou passen bij mijn tanden: als dat zou kunnen, laat ik je zeker mijn eigen ervaring lezen hier op Glamourista!