Nieuwe schoenen nodig? Met déze tips zitten je schoenen perfect!

(Last Updated On: July 9, 2023)

Nieuwe schoenen nodig? Met déze tips zitten je schoenen perfect!

Ben je toe aan nieuwe schoenen? Het kan soms een behoorlijke zoektocht zijn om goede schoenen te kiezen. In de zoektocht naar de perfecte schoenen zijn er bepaalde aandachtspunten om op te letten. Zó kies je een schoen die heerlijk zit.

schoenen-kiezen
schoenen-kiezen

Comfortabele schoenen

De beste tip die we je kunnen meegeven: kies voor comfortabele schoenen. De ene schoen is namelijk een stuk comfortabeler dan de andere schoen. Het perfecte voorbeeld van een schoen die lekker zit? Dat zijn sneakers dames! Sneakers zijn vrij zacht, sluiten goed aan en bieden voldoende ondersteuning. En het grootste voordeel: je hoeft ze maar nauwelijks in te lopen. Dat scheelt natuurlijk weer blaren. Verder is het ook per persoon verschillend hoe comfort eruitziet. Zo vindt de één een stevige veterlaars heerlijk zitten, maar vindt de ander dit te strak. Het is dus tevens een kwestie van uitzoeken!

Passen maar

Dat brengt ons tot de tweede tip: pas vooral veel verschillende soorten schoenen. Zo weet je wat jij prettig vindt zitten of juist niet. Wil je dat de schoen nauw aansluit, voor de ideale ondersteuning? Of heb je liever schoenen die wat losser zitten, zoals ballerina’s? Ook bij instappers heb je wat meer bewegingsruimte in de schoen. Zo zijn loafers dames momenteel een enorm geliefde keuze. En dat is niet gek, want op deze schoenen loop je zonder problemen de hele dag rond.

Schoenen inlopen

Met name leren schoenen moet je inlopen. Het kan even duren totdat de schoenen perfect zitten. Leer kan stug zijn: door het inlopen maak je het materiaal soepeler. Ook zet leer nog wat uit, zodat je meer ruimte in de schoen krijgt. Je kunt extra stevige sokken of preventieve blarenpleisters dragen bij het inlopen van de schoen. En trek de schoen ook niet direct de hele dag aan, maar begin eens met een uurtje of een paar uur. Dit bouw je steeds een stukje verder uit – totdat de schoen als gegoten zit!

Perfecte schoenmaat

De schoenmaat is natuurlijk heel belangrijk bij nieuwe schoenen. Toch zijn we hier niet altijd even kritisch op. Het is slim om je precieze schoenmaat te weten: dit kun je (laten) opmeten, gewoon zelf thuis of in een schoenenwinkel. Misschien heb je wel een halve maat, wat kan verklaren dat je schoenen vaak krap zitten. Voel bij het passen van een schoen altijd aan de voorkant. Zit er nog wat ruimte tussen je grote teen en de voorkant van de schoen, zonder dat je te veel heen en weer schuift bij het lopen? Dan is de schoen perfect op maat.

Breedte van de voet

Ook de breedte van de voet telt mee. Wie bredere voeten heeft, kan hele smalle schoenen beter laten staan. Zo’n schoen zit simpelweg te strak: de schoen knelt bijvoorbeeld de tenen of voet af. En wie smalle voeten heeft, loopt juist weer minder goed op chunky, bredere schoenen. In dat geval zit zo’n schoen te los, waardoor de voet flink heen en weer schuift. Dat kan blaren opleveren.

Juiste ondersteuning

Tot slot: let op de ondersteuning van de schoen. Met name als je er veel op gaat lopen, is dit van belang. Je wilt immers dat bijvoorbeeld je hiel goed beschermd is. Het is heus niet direct nodig om wandelschoenen te dragen als je op zoek bent naar ondersteuning. Ook bij veel sneakers of leren schoenen is dit gewoon in orde. De schoen moet goed aansluiten, onder andere bij de hiel. Voelt het stevig aan? Dan zit je goed.