Ben je altijd moe bij het opstaan? Zo kan je je energieker voelen!
Als je elke ochtend moe wakker wordt, kan dat je hele dag beïnvloeden. Je voelt je niet alleen traag en uitgeput, maar je hebt ook moeite met concentreren en productief zijn. Als je altijd moe bent bij het opstaan, kan dit verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige tips die je kunt volgen om je minder moe te voelen en je dag met meer energie te beginnen.
Een van de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid bij het opstaan is het ontbreken van een goede nachtrust. Als je slaap van slechte kwaliteit is, kan dit leiden tot een gebrek aan energie en een gevoel van uitputting. Er zijn echter verschillende strategieën die je kunt gebruiken om je slaap te verbeteren en je energieniveau te verhogen. In dit artikel zullen we enkele van de beste tips delen om je te helpen minder moe te voelen bij het opstaan, zodat je je dag met meer energie en focus kunt beginnen.
Altijd moe opstaan
Enkele weken geleden had ik er ook erg veel last van: ik stond op na een nachtje slapen van een 9-tal uur, en voelde me nog vermoeider dan toen ik ging slapen … bizar. Aangezien het wel een poos bleef aanslepen, besloot ik om een nieuw avondritueel in te bouwen (niet meer van scherm naar bed) en om een uitgebreid bloedonderzoek te laten doen.
Wat bleek? Mijn schildklier werkte te snel en ik had last van een ijzertekort. Iets waar ik trouwens regelmatig last van heb, maar ik was toch erg blij dat we mijn moeheid op die manier konden aanpakken. Samen met mijn nieuwe avondroutine en ochtendroutine, bleek dit een goede manier om me minder vermoeid te voelen.
Enkele oorzaken
Als ik ‘s ochtends wakker word en me nog steeds moe voel, kan dat verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van vermoeidheid bij het ontwaken:
- Slaapapneu: Dit is een slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens het slapen herhaaldelijk stopt en start. Dit kan leiden tot snurken en een gevoel van vermoeidheid bij het ontwaken.
- Onrustige slaap: Als ik ‘s nachts niet goed slaap, kan ik ‘s ochtends nog steeds moe zijn. Onrustige slaap kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals stress, cafeïne, alcohol, enz. Ik drink na de middag dus ook zeker geen cafeïne meer.
- Slaaptekort: Als ik niet genoeg slaap krijg, kan ik ‘s ochtends nog steeds moe zijn. Op tijd mijn bed inkruipen, is hier dus de boodschap. En aangezien ik een nachtmens ben, is dat soms wel moeilijk :p
- Schildklierproblemen: Problemen met de schildklier (die ik ondertussen al meer dan 15 jaar heb) kunnen leiden tot vermoeidheid en een gevoel van uitputting. Als ik denk dat ik schildklierproblemen heb, laat ik mijn bloed nog een keertje testen.
Er zijn andere factoren die vermoeidheid bij het ontwaken kunnen veroorzaken, zoals slaapstoornissen, medicijnen, enz.
Hoe werken je slaapcycli?
Als je altijd moe bent bij het opstaan, kan het helpen om meer te weten over de verschillende slaapcycli. Onze slaap bestaat uit twee soorten cycli: de REM slaap en de Niet-REM slaap.
REM slaap
De REM slaap, oftewel Rapid Eye Movement slaap, is de fase waarin je droomt. Tijdens deze fase beweeg je je ogen snel heen en weer, terwijl je spieren volledig ontspannen zijn. Je hartslag en ademhaling worden onregelmatiger en je hersenen zijn het meest actief tijdens deze fase.
De REM slaap is belangrijk voor het verwerken van emoties en het opslaan van informatie in ons geheugen. Het is ook de fase waarin ons lichaam zichzelf herstelt en ons immuunsysteem versterkt.
Niet-REM slaap
De Niet-REM slaap bestaat uit drie fasen: NREM1, NREM2 en NREM3. Tijdens deze fasen worden onze spieren steeds meer ontspannen en onze ademhaling en hartslag worden steeds regelmatiger.
In de NREM1 fase, ook wel de inslaapfase genoemd, ben je nog niet helemaal in slaap gevallen en kun je nog makkelijk wakker worden. In de NREM2 fase is je slaap iets dieper en worden je hersenen rustiger. In de NREM3 fase, ook wel de diepe slaap genoemd, is je slaap het diepst en is het moeilijk om wakker te worden.
Tijdens de Niet-REM slaap worden hormonen geproduceerd die belangrijk zijn voor ons lichaam, zoals het groeihormoon en het hormoon dat onze eetlust reguleert.
Door meer inzicht te krijgen in de verschillende slaapcycli, kun je beter begrijpen waarom je soms moe wakker wordt. Het kan ook helpen om je slaapgewoonten aan te passen om ervoor te zorgen dat je voldoende tijd doorbrengt in de diepe slaap en REM slaap.
Je levensstijl aanpassen om beter te slapen
Verkeerd dieet
Een verkeerd dieet kan leiden tot vermoeidheid. Het is belangrijk om gezond te eten en ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een dieet dat rijk is aan suiker en vet kan leiden tot een energiedip en vermoeidheid.
Eet daarom meer groenten, fruit, volkoren granen en eiwitrijk voedsel zoals vis, kip, bonen en noten.
Gebrek aan lichaamsbeweging
Een gebrek aan lichaamsbeweging kan ook leiden tot vermoeidheid. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je energieniveau te verhogen en je humeur te verbeteren.
Probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
Alcohol en cafeïne
Alcohol en cafeïne kunnen leiden tot vermoeidheid. Hoewel cafeïne je in eerste instantie een energieboost kan geven, kan het ook leiden tot een crash later op de dag.
Drink daarom niet te veel koffie en andere cafeïnehoudende dranken. Alcohol kan je ook uitputten, dus drink met mate.
Last van stress
Stress kan leiden tot vermoeidheid. Het is belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen, zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen.
Probeer ook voldoende slaap te krijgen en zorg voor een ontspannen avondroutine om je geest te kalmeren voor het slapengaan.
Gezondheidscontroles
Het bijhouden van je gezondheid is dé manier om erachter te komen of je gestel inderdaad de juiste of onjuiste richting opgaat. Zo’n gezondheidstest hoeft echt niet elke keer bij de huisarts, maar kan je ook in alle gemak thuis doen.
Een bloedonderzoek voor thuis geeft een betrouwbare uitslag van de bloedwaarden weer. Dat scheelt je dus tijd en geld.
Veelgestelde vragen
Hoe verminder ik vermoeidheid bij het opstaan?
Er zijn verschillende manieren om vermoeidheid bij het opstaan te verminderen. Een goede nachtrust is de eerste stap. Zorg voor een rustige slaapomgeving en houd een vast slaapritme aan.
Daarnaast kan het helpen om ‘s avonds geen zware maaltijden meer te eten en geen cafeïne meer te drinken. Probeer ook om ‘s ochtends meteen in beweging te komen, bijvoorbeeld door te sporten of een wandeling te maken. Sport ook niet vlak voor je gaat slapen, dan is je lichaam veel te wakker.
Welke vitamines kunnen helpen om minder moe te zijn?
Vitamine B12 en vitamine D zijn belangrijke vitamines die kunnen helpen om vermoeidheid te verminderen. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis en zuivel. Vitamine D wordt aangemaakt door de huid onder invloed van zonlicht. In de wintermaanden kan een supplement met vitamine D helpen om een tekort te voorkomen.
Wat zijn mogelijke oorzaken van altijd moe zijn bij het opstaan?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van altijd moe zijn bij het opstaan. Het kan bijvoorbeeld gaan om slaapapneu, een slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens de slaap regelmatig stopt. Ook stress, een ongezonde leefstijl en bepaalde medicijnen kunnen leiden tot vermoeidheid bij het opstaan. Bij aanhoudende klachten is het verstandig om een arts te raadplegen.